SHUTTERSTOCK
na 100 načina

Najbolja je ljetna namirnica protiv zatvora, ne diže šećer, jača kosti, a može nam sniziti i kolesterol

Imamo i super recept


Dinstane, abšmalcane, guste na varivo, osvježavajuće na salatu s maslinovim uljem i češnjakom... mahune su oduvijek bile dio naših kuhinja, a maštovitost njihove upotrebe gotovo pa nepresušna. Pripadaju porodici mahunarki u koje među ostalim ubrajamo i grah, grašak, leću, bob i slanutak. Iako postoji mnogo vrsta, visoke i niske sorte koje možemo sijati tijekom proljeća i ljeta, našem su podneblju posebno poznate one žute, zelene i ljubičaste mahune, plosnate i široke ili okrugle i tanke. Plodovi dosežu i do 20-ak centimetara, a njihov je nutritivni sastav uglavnom sličan.

image
SHUTTERSTOCK

Sadrže malo kalorija, a puno vlakana

Na 100 grama zelene mahune sadrže svega 31 kaloriju, 0 grama masti, 3,4 grama vlakana i 7 grama ugljikohidrata. Osim toga, ovo je povrće idealno za konzumaciju jer sadrži bogat izvor vitamina i minerala. U mahuni su zastupljeni vitamini A, B, C, E, K, mangan, bakar, magnezij, krom, kalcij, natrij, željezo, silicij i ostalo.

Zdravstvene prednosti

Konzumiranje mahuna će višestruko doprinijeti našem zdravlju, a navodimo samo neke od prednosti.

1. Pomažu probavi

Značajan sadržaj vlakana koja su zastupljena u mahuni pomažu u održavanju redovite probave. Vlakna pomažu omekšati stolicu i tako nas štite od neugodnog i bolnog zatvora. Osim toga, vlakna pomažu u ravnoteži crijevnog mikrobioma čija je uloga pomoć u probavi hrane te apsorpcija hranjivih tvari.

2. Kontroliraju glad

Mahune su jedno od povrća koje zahvaljujući spomenutim vlaknima pruža osjećaj sitosti i tako usporavaju izlučivanje hormona grelina, zaduženog za slanje informacije mozgu da smo gladni. Vlakna koja se nalaze u povrću sporije se probavljaju što nam pomaže ostati duže sitima. Osim toga, u kombinaciji s prirodnim šećerima koji se nalaze u samom plodu, jedenje mahuna će također pomoći da ne doživite nagli skok šećera u krvi zbog kojeg bi se u suprotnom mogli brzo osjetiti gladnima i usporenima, tromima.

3. Dobre su za kosti

Poznato je kako je vitamine i minerale najbolje unositi putem hrane, a mahune su odličan primjer. Izvrstan su izvor vitamina K. U 100 grama proizvoda nalazi se čak 36 posto dnevnih potreba ovog važnog nutrijenta koji čini naše kosti zdravima. Konzumiranje mahuna doprinosi i drugim procesima u metabolizmu kostiju, čime se sprečava gubitak minerala.

4. Odlična su potpora imunosnom sustavu

Imunosni sustav ima nebrojeno puno uloga, a jedna od njih je obrana od raznih virusa i bakterija. Ako u obroku unesete 100 grama mahuna, to znači da ste u svoje tijelo unijeli 18 posto dnevnih potreba za vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže u obrani vašeg tijela od oštećenja stanica. Osim toga, ovaj vitamin ima važnu ulogu u rastu i razvoju tkiva i zacjeljivanju rana.

5. Promiču zdravlje srca

Mahune sadrže folat i kalij, tvari koje su značajne za zdravlje srca. One nam mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka, do vlakna koja se nalaze u ovoj namirnici mogu pridonijeti u zdravijoj ravnoteži kolesterola. Drugim riječima, jedenje mahuna može doprinijeti smanjenju lošeg LDL kolesterola.

image
SHUTTERSTOCK

Upotreba i čuvanje

Nakon berbe mahune se mogu čuvati u hladnjaku do tjedan dana, a možete ih i blanširati i čuvati ih u zamrzivaču do godine dana.

Ideja za recept

Ako vam je ponestalo ideja kako na najbolji način iskoristiti ovo moćno povrće, dobre stare abšmalcane mahune baš nikada ne mogu dosaditi. Iskoristite ovaj starinski recept iz Dobre hrane.

Linker
25. kolovoz 2024 11:13