SHUTTERSTOCK
I zdravo i fino

Jednostavna i efektna torta od mrkve s bijelom glazurom

S njom nećete pogriješiti

Ova tipična američka torta vrlo je jednostavna i efektna, a ujedno zdrava. Možete je poslužiti u bilo kojoj prilici i nećete pogriješiti

SASTOJCI • 275 g brašna • 4 jaja • 6 srednje velikih mrkvi • 1 žličica ekstrakta vanilije • 1 žličica soli • 2 žličice sode bikarbone • 2 žličice cimeta u prahu • 200 ml biljnog ulja • 200 g bijelog šećera • 100 g šećera od trske • 100 g pekan oraha ili mljevenih badema Za glazuru • 225 g krem sira • 75 g slatkog vrhnja • 1 žličica ekstrakta vanilije • 125 g šećera u prahu (Želite li ovom smjesom i nadjenuti tortu, udvostručite sastojke.)

PRIPREMA

1. U zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i cimet u prahu. U drugu posudu stavite ulje, šećer i vaniliju, miješajte električnim mikserom te dodajte jedno po jedno jaje. U rijetku smjesu postupno dodajte brašno te miješajte špatulom. Kad smjesa postane glatka, dodajte naribanu mrkvu i mljevene bademe ili pekan orahe. Dobro promiješajte, uspite smjesu u kalup za tortu koji ste prethodno namastili i posuli brašnom te pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

2. Izvadite tortu, ostavite da se ohladi i zatim iskrenite na pladanj.

3. Pripremite nadjev i glazuru: mikserom miješajte sir oko 5 minuta, zatim dodajte malo-pomalo šećer u prahu. Zatim dodajte slatko vrhnje i miješajte još nekoliko minuta da se zgusne.

4. Tortu vodoravno prerežite i nadjenite polovicom kreme od sira. Na kraju cijelu tortu premažite glazurom.

5. Ukrasite po želji, ostavite nekoliko sati u hladnjaku i poslužite.

14. prosinac 2024 09:05