Uzmite predah od 'teške' hrane
 FOTOGRAFIJE: DRAZEN ZIGIC GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
vrijeme detoksa

Hrana koja topi masti i kalorije: koje su to namirnice, kada ih treba jesti i kako ih kombinirati

Takve namirnice ubrzavaju bazalni metabolizam, olakšavaju probavu i mršavljenje te donose niz drugih dobrobiti za organizam

Postoji hrana koja reaktivira metabolizam te pomaže u trošenju kalorija i sagorijevanju masti. Evo koje su to namirnice, kako ih treba jesti te kako kombinirati

Želite li ostati u formi važno je u jelovnik uvrstiti zdravu hranu, dijetnu te po mogućnosti onu koja sagorijeva masnoće. Takve namirnice ubrzavaju bazalni metabolizam, olakšavaju probavu i mršavljenje te donose niz drugih dobrobiti za organizam. Riječ je o, primjerice, začinima, povrću, algama, voću i žitaricama. Ukratko, niz namirnica koje, ako se ispravno konzumiraju i kombiniraju, mogu postati dragocjeni saveznici zdravlja.


Hrana koja topi masti

Tako se nazivaju one namirnice koje stimuliraju metabolizam putem termogeneze, povećavajući ujedno i osjećaj sitosti. Radi se o namirnicama koje pomažu u mršavljenju, bogate su vlaknima, vodom i nutrijentima koji povećavaju dnevnu metaboličku potrošnju energije te stoga omogućuju unos većeg broja kalorija bez posljedica za liniju.


Koje su to namirnice

Osim žitarica, povrća i voća, važnu ulogu u povećanom sagorijevanju masti imaju i đumbir, ljute papričice i zeleni čaj koji također djeluju na metabolizam, ali i jagode i alge koje su važne zbog svojih drenažnih svojstava.


Đumbir

To je termogenska namirnica, odnosno prirodno sagorijeva masne naslage, a idealan je i za ublažavanje kašlja i grlobolje. Konzumirate li ga u kombinaciji s cimetom, postupno smanjuje apsorpciju šećera.


Ananas

Ananas je egzotično voće bogato vodom te sadrži priličnu količinu kalija, vitamina A i C i polifenola. Sadrži i bromelin, poseban enzim koji može razbiti proteinske molekule namirnica te ih tako učiniti lako probavljivima.


Zeleni čaj

Zeleni čaj je antioksidans koji pomaže u sagorijevanju masti i sprečava stvaranje masnih naslaga. Za optimalan rezultat preporučuje se konzumirati oko tri šalice dnevno i to bez zaslađivanja.


Luk

Obiluje vitaminima, mineralima i fitoestrogenima te je dragocjeni prirodni saveznik za održavanje razine šećera u krvi pod kontrolom. Uz to, ovo povrće jača imunološki sustav i stimulira metabolizam.


Žitarice

Konzumiranje žitarica za doručak omogućava da se bolje započne dan zato što one postupno oslobađaju energiju te produžuju osjećaj sitosti.


Krastavci

Krastavci su vrlo moćni u sagorijevanju masti. U kombinaciji s pikantnom hranom postaju još učinkovitiji jer dodatno aktiviraju metabolizam.


Alge

Poželjne u procesu mršavljenja su i alge (naročito kelp i spirulina) koje obiluju mineralnim solima drenažnih svojstava i jodom u organskom obliku. Ako se uzimaju redovito i u odgovarajućim dozama, stimuliraju hormone štitnjače i pomažu u reguliranju metabolizma.


Češnjak

Češnjak je odličan za jačanje imuniteta i za smanjenje količine lošeg kolesterol. Uz to, štiti od srčanih bolesti i smanjuje molekule masti.


Kako ih kombinirati

Kako biste izvukli maksimalnu korist od ovih namirnica važno je pravilno ih kombinirati. Primjerice, žitarice i suho voće su idealni za doručak jer daju tijelu odgovarajuću zalihu energije za cijeli dan. Smoothieji od povrća su odličan jutarnji međuobrok, a kao dobra zamjena može poslužiti i jogurt sa zobenim pahuljicama i malo voća. Za ručak je odličan izbor kombinacija zelene salate, leće, paprike, luka i rajčica kako bi se napunile zalihe vitamina i nutrijenata, a dobrodošla je i riba aromatizirana začinskim biljem te po mogućnosti sljubljena s integralnom rižom. Idealna večera bi bila losos ili pastrva pečene u pećnici te začinjene sokom od naranče, kurkumom, curryjem ili nekim drugim začinom.


Nekoliko ideja

Jabuke s narančom su ukusno jelo koje ujedno topi masnoće. Ogulite jabuke, narežite ih na kriške i stavite u marinadu pripremljenu od vode i limunovog soka Nakon toga ih popržite u tavi s malo meda, prstohvatom šećera i malo soka od naranče.

Još jedan ukusan recept je integralna riža s tikvicama, mrkvom i lukom. Isprobajte i račiće popržene u tavi te ispirjane zajedno s češnjakom, curryjem i paprikom. Oni koji više vole meso, neće pogriješiti ako račiće i ribu zamijene piletinom.

Linker
03. svibanj 2024 01:32