Možda će biti potrebno malo vremena da se priviknete na tehniku ispiranja i možda će vam isprva postupak biti neugodan, ali s vremenom će osjećaj nelagode nestati

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
drevna metoda

Što je neti pot i pomaže li zaista kod upale sinusa, začepljenja nosa i simptoma alergije

Prema otorinolaringolozima, ispiranje nosa, metoda stara više tisuća godina, neobičan je primjer prakse koja je drevna, ali i znanstveno dokazana


Oni koji prije nisu čuli za neti pot možda će pomisliti da je riječ samo o još jednom wellness trendu. Naime, posudicu koja je nalik na mali čajnik u SAD-u je popularizirao slavni kirurg dr. Mehmet Oz, koji ju je nazvao “bideom za nos” u emisiji The Oprah Winfrey Show.

Ispiranje nosa toplom slanom vodom - koja ulazi kroz jednu nosnicu i izlazi kroz drugu - kao lijek protiv niza tegoba poput upale sinusa, začepljenog nosa i alergija možda će se nekome činiti čudnom i pomalo zastrašujućom metodom. Naročito ako ste čuli o povezanosti te metode s rijetkom, ali smrtonosnom infekcijom amebom koja jede mozak (Naegleria fowleri). No, prema otorinolaringolozima, ispiranje nosa, metoda stara više tisuća godina koja potječe iz ajurvedske medicinske tradicije u Indiji, neobičan je primjer prakse koja je u isto vrijeme drevna, popularna i znanstveno dokazana. Uz to je sigurna te cijenom vrlo pristupačna. Dr. Zara Patel, profesorica otorinolaringologije na Stanford University School of Medicine, kaže da iza te metode stoji mnogo dokaza, odnosno randomiziranih kontrolnih studija koje su pokazale da djeluje i da zaista pomaže.


Kako ispiranje nosa djeluje

- Kad udišemo zrak, sluznica u nosu zaustavlja razne neželjene čestice iz zraka, poput virusa, bakterija, alergena i zagađujućih čestica. Mikroskopske dlačice u nosu tada odgurnu uhvaćene čestice u grlo, odakle se mogu progutati i završiti u crijevima (koja ih u velikoj mjeri neutraliziraju) - pojašnjava dr. Rakesh Chandra, profesor otorinolaringologije u Vanderbilt University Medical Centru. Taj sistem filtriranja ili pročišćavanja obično dobro funkcionira, no ponekad ljudi reagiraju na čestice koje se nađu zarobljene u sluznici, što dovodi do upale koja može izazvati simptome poput začepljenja nosa i sinusa, osjećaja pritiska i boli. I to je situacija u kojoj ispiranje nosa može biti od pomoći.

- Jedna od glavnih funkcija te metode jest da ispere sve te čestice kako se ne bi nakupile u šupljinama sinusa i izazvale spomenute reakcije - tvrdi dr. Chandra, a dr. Patel dodaje kako znanstvenici smatraju da ispiranje nosa ujedno stanjuje sluznicu te tako smanjuje otečenost koja može uzrokovati začepljenost. Drugim riječima, ispiranje nosa svojevrstan je prirodni dekongestiv, odnosno lijek za oslobađanje začepljenih nosnih puteva.

image

Posudicu nalik na mali čajnik popularizirao je slavni dr. Oz

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Kod kojih tegoba je korisno

Godine 2021. međunarodni tim stručnjaka je objavio konsenzus o tome kako na najbolji način držati pod kontrolom uobičajene tegobe sa sinusima, poput kronične upale nosnihi sinusnih šupljina koje mogu uzrokovati curenje iz nosa, začepljenost, oslabljen njuh, osjećaj pritiska u licu ili bol. Na temelju dokaza, koji su zasad ograničeni, zaključili su da je redovito ispiranje nosa slanom vodom jedna od terapija za koju postoji najviše dokaza da je učinkovita. Druge, manje studije sugerirale su da ispiranje nosa slanom vodom može pomoći kod simptoma sezonskih ili okolišnih alergija kao što su začepljenost ili curenje iz nosa, kihanje i svrbež. A postoje i neki dokazi da ispiranje nosa može ublažiti simptome akutnih infekcija gornjeg respiratornog trakta, poput onih uzrokovanih virusima obične prehlade ili gripe, iako za tu primjenu postoji tek manji broj istraživanja. Jedno od najvećih istraživanja, objavljeno 2008., provedeno je u Češkoj na uzorku od 400 djece u dobi od šest do 10 godina oboljele od prehlade ili gripe. Kod djece koja su koristila slanu vodu za ispiranje nosa nekoliko puta dnevno simptomi su prošli relativno brzo i češće su uzimala manje lijekova, dekongestiva ili antibiotika te kraće izostajala iz škole u odnosu na djecu koja nisu ispirala nos. Dr. Patel dodaje i da ispiranje nosa slanom vodom može pomoći u čišćenju nosa od sitnih čestica od dima nastalog uslijed šumskog požara, koje mogu biti vrlo nadražujuće. Iako su dokazi o tome da ispiranje nosa pomaže kod spomenutih problema različite kvalitete, stručnjaci tvrde da ta metoda zapravo ima vrlo malo nuspojava koje nikoga ne bi trebale spriječiti da je isproba. - Rizik od nuspojava je toliko nizak, a dobrobiti toliko velike da se zaista isplati isprobati tu metodu - smatra dr. Nyssa Farrell, profesorica otorinolaringologije na Washington University School of Medicine u St. Louisu. Za osobe s kroničnom upalom sinusa dr. Patel preporučuje ispiranje nosa dvaput dnevno, ujutro i navečer. Za one s blažim simptomima jedno ispiranje dnevno može biti dovoljno. Tvrdi da je redovito provođenje takve terapije, u preventivne svrhe, mnogo bolje u držanju upale pod kontrolom nego pokušaji da se stvar popravi kad se upala razbukta.


Kako pravilno ispirati nos

Za početak, odaberite uređaj za ispiranje. Naime, neti pot je samo jedan od uređaja za ispiranje nosa koji postoje na tržištu. Dr. Patel prednost daje jednostavnijoj plastičnoj posudici na stiskanje jer je jednostavna za upotrebu i ima malo snažniji pritisak nego neti pot.

- Električni uređaji za ispiranje, koji koriste motor za ubrizgavanje slane vode u nos, također su dostupni, no oni su skuplji i složeniji za čišćenje i održavanje, a nisu nužno učinkovitiji - kaže dr. Patel. Sljedeći korak je priprema otopine slane vode. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje kupnju destilirane ili sterilne vode ili korištenje vode iz slavine koja je prethodno ključala najmanje jednu minutu i potom je ohlađena. Zatim dodajte sol. Najlakše je koristiti već pripremljene i pomiješane “slane pakete” u obliku praha koji se kupuju bez recepta, no vrlo lako možete i sami napraviti svoju slanu otopinu od himalajske soli ili prirodne morske soli bez aditiva (nemojte koristiti takozvanu stolnu sol jer ima previše aditiva). Kako biste obavili ispiranje nosa, stanite u kadu ili tuš-kabinu ili se nagnite iznad umivaonika, nagnite se prema naprijed i okrenite glavu na jednu stranu i prema dolje kao da je položena bočno na jastuku. Dišite na usta i pritom uštrcajte oko 120 ml otopine u gornju nosnicu te pustite da izađe kroz drugu nosnicu. Mali dio otopine može završiti u ustima. Ponovite postupak s glavom okrenutom na drugu stranu. Možda će biti potrebno malo vremena da se priviknete na tehniku ispiranja i možda će vam isprva postupak biti neugodan, ali s vremenom će osjećaj nelagode nestati. Dr. Patel kaže da većina njezinih pacijenata, nakon što se priviknu na ispiranje nosa, zapravo jako vole takvu terapiju jer se nakon nje osjećaju mnogo bolje. Nakon ispiranja nosa operite uređaj sapunom i vodom, prema uputama za upotrebu koje ste dobili s uređajem.


Je li sigurno

Ako ste čuli za slučajeve da ja ispiranje nosa dovelo do infekcije mozga fatalnom amebom, vjerojatno ćete teško iz glave izbaciti strah povezan s ispiranjem.

- Da, taj rizik je realan, ali je ekstremno nizak. U medicinskoj literaturi opisana su samo tri takva slučajeva u SAD-u u posljednjih deset godina, a sva tri su povezana s ispiranjem kod kojeg je korištena netretirana ili nepravilno tretirana voda - kaže dr. Farrell, dodajući da voda iz slavine može sadržavati nisku razinu opasne amebe te i dalje biti sigurna za piće jer želučana kiselina može ubiti te organizme. Kako bilo, nije sigurno u nos stavljati netretiranu, odnosno neprokuhanu vodu iz slavine.


Može li pomoći u liječenju covida-19

Do zaraze koronavirusom dolazi u prvom redu putem nosa te je znanstvenike u ranoj fazi pandemije zanimalo bi li ispiranje nosa moglo pomoći u liječenju covida-19. U jednoj studiji znanstvenici su otkrili da, u usporedi s oboljelima od covida-19 koji nisu ispirali nos, oni koji su to činili slanom otopinom dvaput dnevno tijekom 21 dana nisu imali nikakvog značajnijeg poboljšanja simptoma i imali su istu količinu koronavirusa u nosu. Jedan od autora studije i profesor otorinolaringologije u Vanderbilt University Medical Centru, dr. Justin Turner, rekao je da je bio iznenađen takvim rezultatima, no jedan drugi eksperiment proveden u toj studiji donio je djelomično objašnjenje.

- Virus se razmnožavao tako brzo da se, neovisno o tome koliko ga često ispirali, stalno iznova replicira - dodao je i naglasio da je upravo zbog takvih rezultata vrlo skeptičan prema otopinama za ispiranje nosa koje se reklamiraju kao da štite od covida-19. - Osim ako iza njih ne postoje čvrsti znanstveni dokazi, trebali biste biti pažljivi u isprobavanju novih proizvoda koji se učestalo reklamiraju, naročito otkad je počela pandemija. Čak i tvari koje se čine prirodnim i neškodljivim mogu biti toksične za nos. Na primjer, popularni sprej za nos s cinkom povučen je 2009. s tržišta nakon što su na stotine korisnika prijavile oštećenje ili gubitak osjeta mirisa. Ukratko, odlučite li ispirati nos, činite to isključivo slanom vodom. Za sve ostalo što čujete ili vidite pitajte prvo svog liječnika - savjetuje prof. Turner.

Linker
12. travanj 2024 21:05