Aromaterapija može biti od velike pomoći u mnogo situacija, pa i kod mršavljenja.
 Getty Images
MOĆ MIRISNIH KAPLJICA

Stimuliraju limfu, potiču cirkulaciju i metabolizam, umanjuju tjeskobu i glad, a rijetki ih koriste

Primjenom esencijalnih ulja na učinkovit, jednostavan, a i jeftin način možemo pokrenuti cijelo tijelo kako bismo izgubili suvišne kilograme i očistili tijelo od toksina.

O eteričnim uljima piše Zrinka Jezdić, diplomirana klinička aromaterapeutkinja i osnivačica AROMAVITA instituta za aromaterapiju • Zagreb, Krapinska 27 • www.aromavita-institut.comOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Izgubiti suvišne kilograme što brže, jednostavnije, s "jamstvom" da se neće vratiti jedna je od globalnih tema današnjeg čovjeka. Sistem uzimanja namirnica s ciljem mršavljenja naziva se dijeta, a svaka takva dijeta, odnosno restrikcija hrane, kod pretilih osoba izaziva frustraciju, a ponekad i tjelesne bolove (sindrom apstinencijske krize). Prave dijete zahtijevaju promjenu stila ponašanja, a u konačnici i razmišljanja. To je vrlo zahtjevno ako osoba nije istinski odlučila smršavjeti.

Mnogi stručnjaci predlažu da se prije kure mršavljenja osoba posavjetuje sa psihologom ili terapeutom kako bi otkrila mogući psihološki uzrok svog problema ili poremećaja u hranjenju i eventualne zdravstvene rizike te si tako pomogne u trenucima krize.

Mršavljenje je gubitak kilograma koji se događa namjerno ili uslijed vanjskih okolnosti, odnosno bolesti. Zdravo mršavljenje zahtijeva pripremu u obliku informacija i edukacije o načinima mršavljenja, namirnicama i njihovoj kombinaciji, načinu izračunavanja i trošenja kalorija, razumijevanje uzroka debljanja te suočavanje s problemom i emocijama.

Otvorenost, disciplina i osobna odgovornost također su uvjeti zdravog i kvalitetnog mršavljenja. Spremnost za traženje pomoći i podrške u procesu mršavljenja također je važna jer govori o tome da je osoba istinski svjesna svog problema i da je spremna na promjenu načina života i razmišljanja te da je strpljiva. Važno se informirati o važnosti i načinima trošenja kalorija te znati kako fizičkom aktivnošću možemo pridonijeti mršavljenju.


MASAŽE, KUPKE, INHALACIJE

Tijekom mršavljenja aromaterapija može biti od velike pomoći. Aromaterapeutskom masažom, osim što ručno možemo potaknuti cirkulaciju i pokrenuti limfu, još i utrljavamo esencijalna ulja u kožu i potkožno tkivo što pojačava terapijsko djelovanje ulja, a može se ubrzati i razgradnja masnih stanica.

Masažom možemo umanjiti bol, abdominalne grčeve, glavobolju, bolove u mišićima, malaksalost, umor. Kroz masažu osoba može osjetiti i emocionalnu podršku dodirom, odnosno prihvaćanjem svog izgleda.

Kupke mogu potaknuti znojenje, cirkulaciju, mokrenje, umanjiti bolove i umiriti osobu.

Inhalacije, a posebno suha inhalacija, mogu umanjiti stres izazvan dijetom jer hrana pruža manje zadovoljstva, ublažiti psihičke frustracije ili depresivno raspoloženje. Suha inhalacija pomoću nosnog džepnog inhalatora odlična je prva pomoć kod anksioznosti, gladi, glavobolje ili nesanice.


KAKO ULJA DJELUJU

Lipolitička ulja, tj. ona koja otapaju masne stanice su: cedar (Cedrus atlantica), eukaliptus dives (Eucalyptus dives), smilje (Helichrysum angustifolium), izop (Hyssopus officinalis) i kadulja (Salvia officinalis).

Ulja koja stimuliraju limfu (limfotonici): cedar (Cedrus atlantica), geranij (Pelargonium graveolens), lovor (Laurus nobilis) i grejp (Citrus paradisi).

Ulja koja potiču cirkulaciju (cirkulatorici): ružmarin (Rosmarinus officinalis), komorač (Foeniculum vulgare), muškatni oraščić (Myristica fragrans), vrijesak (Satureja montana) i timijan (Thymus vulgaris ct. geraniol).

Diuretici, tj. ulja koja pospješuju izlučivanje tekućine: kim (Carum carvi), limeta (Citrus aurantifolia), grejp (Citrus paradisi), čempres (Cupressus sempervirens), borovica (Juniperus communis), komorač (Foeniculum vulgare) i anis (Pimpinella anisum).

Ulja koja umanjuju tjeskobu (anksiolitici, sedativi): limunska verbena (Aloysia triphylla), kopar (Anethum graveolens), ylang-ylang (Cananga odorata), kim (Carum carvi), rimska kamilica (Chamaemelum nobile), neroli (Citrus aurantium var.amara flos), bergamot (Citrus bergamia) i limun (Citrus limon).

Ulja koja umanjuju abdominalne grčeve (spazmolitici): lavanda (Lavandula angustifolia), ylang-ylang (Cananga odorata), rimska kamilica (Chamaemelum nobile), ruža (Rosa damascena), kadulja (Salvia officinalis), smilje (Helichrysum angustifolium) i divlja mrkva (Daucus carota).

Ulja koja umanjuju osjećaj gladi su: đumbir (Zingiber officinale), vetiver (Vetiveria zizanoides), kurkuma (Curcuma longa), bušin (Cistus ladaniferus) i izop (Hyssopus officinalis).

Ulja koja ubrzavaju metabolizam: đumbir (Zingiber officinale), stolisnik (Achillea millefolium), kopar (Anethum graveolens), kim (Carum carvi), komorač (Foeniculum vulgare) i spearmint (Mentha spicata).

Early summer time in the lavender field, young beautiful female picking the best flowers for her basket
Getty Images
Svako esencijalno ulje ima svoju primjenu koja pozitivno djeluje na naš organizam.

ČITAJTE PRETHODNE ČLANKE ZRINKE JEZDIĆ:

VAŽNO JE IZBACITI TOKSINE

Detoksikacija je uklanjanje toksina (otrova) iz organizma te uspostavljanje potpune homeostaze organizma. Dio je zdravog načina mršavljenja. Organizam se s vremenom počinje "ukiseljavati", a to znači da slabi imunosni i svi životno važni sustavi, a bakterije i virusi se mogu razviti u broju koji dovodi do bolesti. Acidoza (ukiseljenost) i hipoksija (nedovoljna količina kisika u tkivu) stanja su koja ozbiljno narušavaju zdravlje. Ukiseljeni organizam još više na sebe navlači vodu i gomila masne stanice.

Detoksikacija se može provoditi od sedam do 21 dana, ovisno o zdravstvenom ili psihičkom stanju osobe. U organizam se unosi samo tekućina, i to čaj (stolisnik, kopriva, breza), sok od korjenastog povrća (sokovi po Breussu), bistre povrtne juhe, sok limuna ili grejpa i voda.

Time organizam dobiva sve što mu je potrebno, a ujedno se potiče da u što kraćem roku izbaci toksine i postigne alkalozu. Pomoćna metoda može biti čišćenje ili ispiranje debelog crijeva (klizma), čime se čisti sluznica i izbacuje sadržaj koji može zaostati u divertikulima te dodatno intoksicirati organizam. Aromaterapeutska masaža može biti i dio detoksikacije. U prvoj fazi koriste se diuretička i cirkulatorna ulja, u drugoj fazi dekongestivna, spazmolitička i relaksirajuća, a u trećoj fazi flebotonička, lipolitička i balansirajuća esencijalna ulja.


SIMPTOMI KOJI MOGU PRATITI MRŠAVLJENJE

Plan mršavljenja nosi velike promjene pa je moguće da se promjene u prehrani i uvođenje novih navika odraze kroz određene psihičke i tjelesne simptome. No, budete li ustrajni i nastavite s dobro osmišljenim programom mršavljenja, s vremenom će se simptomi povući.

Mogući psihički simptomi su anksioznost, nervoza, razdražljivost, rezigniranost, depresivno ponašanje, nepodnošljiva žudnja, osjećaj krivnje, a ponekad strah. Tjelesni simptomi koji se mogu pojaviti su mučnina, bol u želucu, kolike, malaksalost, glavobolja, bolovi u mišićima, pad energije i umor.


VIŠESTRUKE KORISTI MRŠAVLJENJA

Mršavljenje, odnosno gubitak prekomjernih kilograma, pozitivno se odražava na tijelo i um.

  • Na fizičkoj razini pomaže u otklanjanju toksina, postizanju alkalnosti organizma, uklanjanju viška tekućine, smanjenju broja kilograma, balansiranju imunosnog, endokrinog i živčanog sustava.
  • Na emocionalnoj razini pomaže u čišćenju nakupljenih emocija, najčešće neugodnih.
  • Na mentalnoj razini pročišćava misli, jača koncentraciju i fokus te osvježava um. Jača samopouzdanje, samokontrolu i samodisciplinu.
  • Na duhovnoj razini donosi mir i stabilnost te jača duhovne kvalitete povjerenja, snage, usmjerenosti, centriranosti i duhovnu integraciju.
  • Na energetskoj razini donosi povećanje energije, posebno vitalne, te jača libido. Stimulira rad svih energetskih centara i pomaže u otklanjanju energetskih blokada.
Linker
26. travanj 2024 20:28