SHUTTERSTOCK
muko moja

Sedam jednostavnih metoda koje mogu pomoći kod začepljenog nosa - bez odlaska u ljekarnu

Začepljenost nosa mogu uzrokovati prehlada, gripa, alergije, okolišna zagađenja, a krivac može biti i suhi zrak

Sve nam je jasno. Začepljenost nosa nije nimalo ugodna i dovodi do niza problema koji remete svakodnevicu. To mogu biti simptomi poput otežanog disanja i disanja na usta što pak može rezultirati suhim grlom, poremećajem sna, a time i općem osjećaju umora i razdražljivosti. Također, zbog začepljenosti nam nisu strane ni glavobolje. Sve navedeno narušava svakodnevni ritam i čini nas nefunkcionalnima.

Tko je glavni krivac?

Začepljenost nosa mogu uzrokovati razna stanja; od prehlade, gripe, alergija, okolišnih zagađenja, a krivac može biti čak i samo suhi zrak.

- Ovo stanje zapravo uzrokuju upaljene (natečene) krvne žile u sinusima. Kada iritant poput alergena ili virusa stimulira nos, protok krvi se povećava u velikoj mreži žila koje oblažu nosnu šupljinu što uzrokuje oticanje nosnih prolaza, a kao posljedicu i otežano disanje - kaže doktor Scott P. Stringer.

Ipak, dobra vijest je da bez obzira na spomenute uzroke začepljenosti, postoji nekoliko jednostavnih metoda koje možete učiniti kod kuće koje će vam pomoći osjećati se bolje.

- Ako začepljenost traje duže od tjedan dana bez poboljšanja ili je popraćena temperaturom, jakom glavoboljom ili bolovima, obratite se svom liječniku - savjetuje Stringer koji navodi da se u navedenim scenarijima možda razvija bakterijska infekcija koja zahtjeva adekvatno liječenje.

Sedam prirodnih metoda za ublažavanje začepljenja

1. Ovlaživač zraka

- Čestim provjetravanjem prostorija vašeg doma ili korištenjem ovlaživača zraka (difuzora), jednostavan je i učinkovit kućni lijek za smanjenje začepljenosti nosa - kaže Stringer. Udisanje vlažnog zraka pomaže u smirivanju nadraženog nosnog tkiva, smanjuje upalu sinusa i razrjeđuje sluz. Difuzor može pomoći u povećanju razine vlažnosti prostorije raspršivanjem vodene pare u obliku fine maglice. Dodavanjem eteričnog ulja poput eukaliptusa ili peperminta osim ovlaživanja zraka, doprinijet ćete svom dišnom sustavu, a između ostalog, osigurati ugodan miris u prostoriji.

2. Ispiranje nosa

- Ispiranje nosnih prolaza pomoću uređaja kao što je neti pot, može pomoći u otpuštanju guste sluzi i uklanjanju iritansa, alergena i klica - napominje Stringer.

Neti pot je siguran za korištenje sve dok ga napunite sterilnom ili destiliranom vodom. Ako vam se pak dogodi problem sa začepljenim nosom, a nemate ovaj uređaj pri ruci, pomoći će i stara metoda, lonac s prokuhanom vodom, a može i s čajem od kamilice. Nagnite se nad njega, prekrite glavu ručnikom i udišite paru koja će pomoći odčepiti začepljeno.

3. Topla kupka

Jeste li jedna od onih osoba koja kao metodu kad je prehlađena, koristi tople kupke nakon koje se osjeća kao nova? Vjerujemo vam.

- Udisanje pare smanjuje bol i pritisak u sinusima tako što pomaže u otjecanju sluzi - kažu iz Mayo klinike.

Topla kupka može pomoći da se disanje vrati u normalu, barem nakratko. Ako nemate prilike, udisanje vruće pare iz umivaonika također može djelovati olakšavajuće.

image
SHUTTERSTOCK

4. Isprobajte prirodni dekongestiv

Može li vitamin C protiv prehlade također pomoći u ublažavanju začepljenosti nosa?

- U nekim je studijama dokazano da vitamin C skraćuje trajanje prehlade i smanjuje ozbiljnost simptoma, međutim, ne utječe izravno na kongestiju - kaže Stringer.

Ako do začepljenosti nosa dolazi zbog alergija, možda biste trebali posegnuti za đumbirom. Naime, jedno je istraživanje pokazalo da je dnevna doza od 500 miligrama ekstrakta đumbira bila jednako učinkovita kao antihistaminik za začepljenost uzrokovanu nazalnim alergijama.

5. Topli oblozi

- Ako imate glavobolju ili bolove u sinusima kao posljedicu začepljenja, pokušajte staviti topli oblog izravno na nos i čelo. To može pomoći u ublažavanju upale i osjećaja pritiska u nosu – navode iz Mayo klinike.

Za tu prigodu možete koristiti termofore koji se mogu zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili možete jednostavno namočiti kuhinjsku krpu toplom vodom, iscijediti višak, zatim ga presavinuti i staviti na nos, obraze i čelo. Pokušajte to raditi 20 minuta i ponovite koliko god je potrebno.

6. Hidracija

- Iako možda nećete osjetiti trenutno olakšanje, pijenje tekućine i održavanje hidratacije pomoći će razrjeđivanju sluzi u nosnim prolazima, što će olakšati drenažu začepljenih sinusa - objašnjavaju iz Mayo klinike.

Zagovornici ispijanja vrućeg čaja smatraju da je upravo on zaslužan za ublažavanje začepljenosti, međutim, nije toliko važno posežete li za toplim ili hladnim napitcima dok god se redovito hidrirate.

U jednoj studiji, istraživači su podijelili grupu ljudi sa simptomima prehlade i gripe, dajući polovici njih topli napitak, a drugoj polovici piće sobne temperature, i nisu pronašli mjerljive razlike u protoku zraka kroz nos. Zanimljivo, skupina koja je pila topli napitak izvijestila je o većem subjektivnom olakšanju simptoma prehlade u usporedbi s drugom skupinom. Istraživači su mislili da bi to moglo biti zbog topline pića, koja može poboljšati okus i iskustvo konzumiranja pića, što zauzvrat može učiniti da se osjećate bolje.

7. San

Opće je poznato kako se začepljenost često pogoršava noću. Jedan od ključnih razloga je kada ležite na ravnom položaju. Naime, gravitacija uzrokuje skupljanje ili vraćanje sluzi. Da biste riješili problem, stavite dodatni jastuk ili dva ispod glave kako bi gravitacija mogla raditi za vas, a ne protiv vas. Dodatno, potaknite razrjeđivanje sluzi tako da uz rub kreveta stavite difuzor ili, dobro provjetrite prostoriju prije odlaska u krevet.

Linker
11. travanj 2024 13:29