SHUTTERSTOCK
bez ometanja

Koje je najbolje vrijeme da prestanete piti vodu ako želite spavati cijelu noć

Previše vode prije spavanja i nije tako dobra ideja jer može ometati kvalitetu sna.

U običajeno je staviti čašu vode uz krevet u slučaju da osjetimo žeđ tijekom noći. Bolje je imati vodu nadohvat ruke nego izaći iz kreveta i razbuditi se, zar ne? No, previše vode prije spavanja i nije tako dobra ideja jer može ometati kvalitetu sna.


Prekidanje sna

Psihologinja i liječnica za spavanje Shelby Harris navodi da je hidratacija važna za zdravlje, a ako pijemo premalo vode, to može poremetiti kvalitetu odmora, a nedostatak sna pak može dovesti do neadekvatne hidratacije. Studija iz 2019. čak je otkrila da su odrasli koji su spavali šest sati ili manje imali nepravilne razine hidratacije.

S druge strane, pijenje previše tekućine može rezultirati višestrukim odlascima na zahod i prekidanje sna. Pa koliko je onda vode previše ili premalo? I kada bismo trebali popiti zadnju čašu vode u danu?

- Neki ljudi ne piju dovoljno tijekom dana pa su noću žedni. Popiju čašu ili dvije prije spavanja pa često noću idu mokriti. Bolje je voditi brigu da danju pijemo više, a zadnju čašu vode popijemo dva do tri sata prije spavanja - kaže Harris.

Naravno, ako ste posebno žedni, samo naprijed i popijte gutljaj. Osim toga, neki navečer uzimaju lijekove ili dodatke prehrani uz koje obično popiju i vodu. U svakom slučaju potrebno vam je samo par gutljaja kako biste progutali nekoliko kapsula. Za miran san korisnije je popiti veliku čašu vode čim se probudite, a još je bolje ako u nju iscijedite limun

Linker
16. travanj 2024 05:26