ŠEF ŠPIJUNA U KIJEVU

Predvidio je invaziju, triput je ranjen, a Rusi ga ne mogu ubiti: ‘Imam izvore sasvim blizu Putinu, znam što se događa‘

Budanov je, između ostalog, točno predvidio da će Rusija izvršiti invaziju prije nego što je rat izbio prošle godine

Kirilo Budanov na Zmijskom otoku

 Handout/Afp

Kada ide na intervju sa stranim novinarima i raspravlja o ratnim obavještajnim podacima uvijek sa sobom nosi pištolj. I inače su oružje i vojna oprema razbacani po podu njegova ureda u Kijevu, a tvrdi da ima "izvore" bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Njegovo ime je Kirilo Budanov (37) i on je šef ukrajinske obavještajne službe koji vodi špijunske operacije tijekom rata s Rusijom, a izgradio je neuobičajen javni profil koji je koristio za širenje poruka i za prijetnje Rusiji izdaleka.

image

Kirilo Budanov

Yuriy Dyachyshyn/Afp

- Ovih dana šef špijuna ne može ostati u sjeni. To jednostavno više nije moguće - kaže šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR) za Reuters u svom čvrsto branjenom sjedištu u Kijevu.

- I svi sljedeći ratovi će izgledati ovako. U bilo kojoj zemlji na svijetu. Možemo reći da namećemo trendove - kaže Budanov.

- Ukrajina je izvukla pouku od 2014., kada je Moskva iznenadila svijet zauzevši ukrajinski poluotok Krim i pokrenula rat. Informacijski rat smo potpuno izgubili 2014. godine. A rat, koji je počeo 2022. godine dočekali smo na potpuno drugačiji način. Sada Rusi gube informacijsku bitku - tvrdi Budanov.

image

Kirilo Budanov

Yuriy Dyachyshyn/Afp

Budući da zbog pobune Wagnerovih plaćenika u Rusiji prošlog mjeseca vladajući sustav u Moskvi sada izgleda nestabilnije, Budanov je iskoristio priliku da objasni što ukrajinski špijuni znaju o svom neprijatelju.

Tvrdi da su ruski plaćenici koji su se pobunili krenuli prema vojnoj bazi u potrazi za nuklearnim oružjem, a nekoliko ruskih izvora za Reuters potvrdili su dijelove te izjave.

Budanov je također citirao anketu koju je provelo rusko ministarstvo unutarnjih poslova za koju je rekao da pokazuje da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin imao podršku unutar Rusije.

Doduše, Budanov nije pružio nikakve dokaze, ali treba podsjetiti da je točno predvidio da će Rusija izvršiti invaziju prije nego što je rat izbio prošle godine.

image

Kirilo Budanov

Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/

- Imamo vlastite izvore. U najbližim uredima Putinu, da tako kažem. Zbog toga obično znamo što se događa - kaže Budanov.

Imenovan u kolovozu 2020., Budanov je doživio rast svoje popularnosti u Ukrajini tijekom rata, gdje je prikazan kao mozak operacija u kojima se pokušava naštetiti Rusiji. Ne treba ni spominjati da u ruskim medijima ima potpuno suprotan status.

Kremlj je osudio njegovu "monstruoznu" izjavu koju je dao u svibnju i u kojoj kaže da će "nastaviti ubijati Ruse bilo gdje na ovom svijetu do potpune pobjede Ukrajine".

Rusija je okrivila ukrajinske tajne službe za ubojstvo proratnog ruskog blogera Vladlena Tatarskog, no Kijev je negirao umiješanost. Ruski mediji izvijestili su da je sud u Moskvi osudio Budanova u odsutnosti u travnju pod optužbom za terorizam.

Mogućnost da špijunska agencija šalje ubojice u lov na ukrajinske neprijatelje izazvala je usporedbe s izraelskim Mossadom, a Budanov ne odolijeva analogiji.

image

Kirilo Budanov i Volodimir Zelenski

Handout/Afp

- Ako me pitate o Mossadu koji je poznat po uklanjanju neprijatelja svoje države, onda smo to radili i radit ćemo. Ne trebamo ništa stvarati jer to već postoji - objašnjava šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave.

Budanov je započeo svoju vojnu karijeru kao operativac specijalnih postrojbi i služio je na istoku nakon što je Rusija anektirala Krim i preuzela istočne rubove Ukrajine. U borbama je čak tri puta ranjen.

Otkako je preuzeo vodstvo špijunske službe, nekoliko su ga puta pokušali ubiti, uključujući i neuspjeli pokušaj podmetanja bombe pod njegov automobil.

- Jedino što mogu reći jest da nisu prestali s pokušajima, ali ponavljam, sve je uzalud - naglašava Budanov.

Krajem svibnja ruski zračni napad pogodio je njegov stožer na poluotoku Ribalskji u Kijevu, nakon čega su ruski mediji izvještavali da je teško ranjen. No, Budanov umanjuje značaj tih izvještaja.

- To nije bio njihov prvi pokušaj. Ali, kao što vidite, sjedimo ovdje u glavnom dijelu ove zgrade. Bez brige, sve ide po planu - zaključio je Budanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:16