ISKUSNI RATNIK

Živi u Hrvatskoj, ali sada je u Ukrajini Da Vincijev vuk: ‘Razbili smo Ruse u Bahmutu!‘

‘Nanijeli smo veliku štetu Wagneru. On više ne postoji kao borbena sila. Bahmut je bio Pirova pobjeda za Rusiju!‘

U tjednima nakon što početka ruske invazije, u Ukrajinu su došli brojni strani iskusni borci, međutim većina je njih ubrzo nakon toga otišla kući

 ANATOLII STEPANOV/AFP

Bivši britanski marinac Alan iz Plymoutha, grada ja jugoistoku Engleske, jedan je od malobrojnih stranih volontera koji se 16 mjeseci nakon početka rata u Ukrajini još uvijek bore rame uz s Ukrajincima. Britanac je u Ukrajinu stigao u rujnu 2022. godine, a uskoro će se vratiti na frontu.

"Ukupno gledano, Rusi nisu jako dobri vojnici, međutim nisu glupi. Bilo bi nesmotreno kada bismo pretpostavili da među njima nema pristojno obučenih i motiviranih vojnika. Oni su potentni borci, jako opasni. Artiljerija im je dobra, kao i jedinice za elektronsko ratovanje", rekao je 58-godišnji Britanac koji novinarima The Guardiana nije htio otkriti svoje prezime.

Bojna u kojoj se Alan bori, a koja nosi ime "Da Vincijevi vukovi", mjesecima je ratovala protiv plaćeničke vojske Wagner. Britanac je za vrijeme tih sukoba štitio "cestu života", važan lanac opskrbe koji su koristili ukrajinski borci u Bahmutu. Alan, iskusni borac koji je sudjelovao i u Domovinskom ratu, pružao je podršku drugim jedinicama na terenu.

U tome mu je pomagao 44-godišnji Amerikanac Steve, bivši pripadnik američkih marinaca i rezervist. "Gotovo da smo stalno bili u bunkerima i rovovima. Djelovalo je kao da smo u Prvom svjetskom ratu. Ruska je artiljerija stalno udarala po nama. Bila je precizna i stalno smo glave morali držati pognutima", rekao je Alan.

image

Ukrajinski vojnici pokušavaju zauzeti poziciju kod sela Kljišivke

Anatolii Stepanov/Afp

Britanac je bez ikakvih rezervi pucao po ruskim plaćenicima. "Radilo se o ljudima koji su htjeli ubiti moje prijatelje", rekao je Alan te dodao da se njegova bojna ponekad susretala s potpuno neukim plaćenicima. "Trčali su prema nama bez da su brinuli za svoju sigurnost", rekao je Britanac. "Bilo je kao da su na nekim drogama", ustvrdio je Alan te dodao da su Ukrajinci s kojima se borio rame uz rame bili u svojim ranim 20-ima te da su "jako, jako dobri vojnici".

Dok je služio u britanskoj vojsci, Alan je bio vojni bolničar i padobranac. Nakon što je prešao u privatnike, borio se u Iraku i Afganistanu. Rijetko kada odlazi u Veliku Britaniju, a skrasio se u Hrvatskoj. U Ukrajinu je otišao kada su svjetski mediji izvijestili o masakru koji su ruski vojnici počinili u ukrajinskim gradovima Buči i Irpinu. "Morao sam napraviti nešto, bez obzira na moje godine", rekao je Alan.

U tjednima nakon početka ruske invazije, u Ukrajinu su došli brojni strani iskusni borci, međutim većina je njih ubrzo nakon toga otišla kući. Alan je rekao da se radilo o hvalisavcima bez pokrića. Neki od njih su čak i poginuli. Britanac kaže da danas u ukrajinskoj vojsci nema mnogo stranih volontera. Možda ih ima po 20-tak u svakoj bojni, rekao je Alan.

image

Ukrajinski vojnici pokušavaju zauzeti poziciju kod sela Kljišivke

Anatolii Stepanov/Afp

Alan nije potpisao ugovor s Oružanim snagama Ukrajine, a njihov im zapovjednik pokriva svakodnevne troškove. Rusija tvrdi da su "Da Vincijevi vukovi", koja je dobila ime po Dmitru "Da Vinciju" Kotsjubailu, nacionalistička grupa koja gaji desničarske stavove.

Inače, Kotsjubailo je poginuo u ožujku 2023. godine, i to nedaleko od Bahmuta. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski došao je na njegov pogreb, a lijes s njegovim tijelom bio je izložen na Trgu nezavisnosti u Kijevu. Zelenski je rekao da je Kocjubajlo "heroj". "Dečki s kojima s borim su patrioti. S naše strane fronte još uvijek nisam pronašao niti jednog nacista", rekao je Britanac.

Alan vjeruje da će ukrajinska kontraofenziva uroditi plodom iako trenutno ide sporo. Ukrajinci traže slabu točku u ruskoj obrani, a Britanac kaže da će se na nju sručiti čim je pronađu. "Ovo me podsjeća na bitke koje su se vodile nakon iskrcavanja na Normandiji 1944. godine. Nešto je puklo i saveznici su stigli do Rajne. Prije ili kasnije, ruska će logistika posustati", rekao je Alan.

image

Ukrajinski rov kod grada Sivjerska

Anatolii Stepanov/Afp

Britanac smatra da krvava i dugotrajna bitka za ukrajinski grad Bahmut nije bila pogreška. "To je bio ogroman sukob. Nanijeli smo veliku štetu Wagneru. On više ne postoji kao borbena sila. Bahmut je bio Pirova pobjeda za Rusiju", rekao je Alan, koji je trenutno na pauzi od ratovanja. Dane provodi vježbajući ciljanje kod Dnjepra ili u teretani. Britanac se nada da će dio svog znanja prenijeti mladim ukrajinskim borcima.

"Učim ih kako patrolirali, kako pucati i kako preživjeti", rekao je Alan. "Ako morate stati na više od pet minuta, morate iskopati rupu", dodao je Britanac. Ukrajincima je rekao da u rovovima ne koriste mobitele i da ne idu na društvenu mrežu TikTok.

Alan još uvijek nije naučio ukrajinski. Hranu u restoranima naručuje preko mobilne aplikacije koja engleski prevodi na ukrajinski. Većina pripadnika njegove bojne ne govori engleski. Jedini koji ga zna je vezist. "Većinu svog života proveo sam u istočnoj Europi. Ljudi su fantastični. Međutim, skoro ću napuniti 60 godina. Možda je vrijeme za mirovinu. Ovo će mi, prema svemu sudeći, biti posljednji rat. Kad on završi, idem kući", zaključio je Alan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:11