SADIZAM KAO RUTINA

Rusi stalno otvaraju nove zatvore i pritvore: Uhapšene Ukrajince mlate, guše i napadaju elektrošokerima

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u svibnju dekret kojim se olakšava deportacija Ukrajinaca duboko u Rusiju, i to na neodređeno vrijeme

Soba za mučenje u policijskoj stanici u Hersonu za vrijeme ruske okupacije

 Lev Radin/PACIFIC PRESS/Sipa Press/Profimedia

Tisuće ukrajinskih civila zatočene su diljem Rusije i okupiranih ukrajinskih teritorija, a ruska vlada planira osnovati još 25 novih zatvorskih kolonija i šest pritvorskih centara u okupiranoj Ukrajini do 2026. godine.

Osim toga, predsjednik Vladimir Putin u svibnju je potpisao dekret kojim se olakšava deportacija Ukrajinaca duboko u Rusiju, i to na neodređeno vrijeme, što se dogodilo u više slučajeva, glasi sadržaj dokumenata ruske vlade kojih se dokopala agencija Associated Press (AP), a koji dokazuju da Kremlj masovno krši Ženevske konvencije.

image

Zatvor u Hersonu koju su koristili Rusi

Michael Brochstein/Zuma Press/Profimedia

Istraga koju su proveli AP-jevi novinari pokazala je kako mnogi civili bivaju uhićeni zbog prijestupa kao što je govorenje ukrajinskog i često su držani u zatvorima bez optužnice. Drugi su optuženi kao teroristi, borci ili ljudi koji "pruže otpor specijalnoj vojnoj operaciji", a jedne i druge ruska vojska koristi za ropski rad, kopanje rovova i drugih utvrda te masovnih grobnica.

image

Soba za mučenje u policijskoj stanici u Hersonu za vrijeme ruske okupacije

Lev Radin/PACIFIC PRESS/Sipa Press/Profimedia

Mučenje Ukrajinaca postalo je rutina, uključujući elektrošokove, premlaćivanje i simulirano gušenje. Uostalom, i u izvješću Ujedinjenih naroda od kraja lipnja dokumentirano je 77 pogubljenja civilnih zarobljenika po kratkom postupku te smrt jednog zatvorenika zbog mučenja. Rusija uopće ne priznaje držanje civila, a kamoli svoje razloge za to. UN je potvrdio i da postoje dokazi da su civili korišteni kao živi štitovi u blizini prvih linija bojišnice.

image

Soba za mučenje u policijskoj stanici u Hersonu za vrijeme ruske okupacije

Lev Radin/PACIFIC PRESS/Sipa Press/Profimedia

AP je razgovarao s dvadeset bivših zatočenika, obiteljima desetak civila koji se nalaze u pritvoru, dvojicom ukrajinskih obavještajnih dužnosnika i vladinim pregovaračem iz Kijeva. Njihovi izvještaji, kao i satelitske slike, društveni mediji, vladini dokumenti i kopije pisama koje je dostavio Crveni križ, potvrđuju širok ruski sustav pritvaranja i zlostavljanja civila, koji izravno krši Ženevske konvencije.

image

Garaža u policijskoj stanici u Hersonu za vrijeme ruske okupacije

Lev Radin/PACIFIC PRESS/Sipa Press/Profimedia

Neki su civili držani danima ili tjednima, a pojedini i više od godinu dana. Gotovo svi oslobođeni rekli su da su doživjeli ili svjedočili mučenju, a većina je opisala kako su ih bez objašnjenja prebacivali s jednog mjesta na drugo. Nova zgrada u krugu Zatvorske kolonije br. 2 ima dva kata i od glavnog je zatvora odvojena debelim zidom, a nalazi se u istočnoj ruskoj regiji Rostov. Prema riječima bivših zarobljenika, obitelji nestalih, aktivista za ljudska prava i ruskih odvjetnika, tamo su najvjerojatnije zatočene stotine civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:27