‘ZLIKOVCI U PRIRODI‘

Javna ustanova pozvala sve koji vide crvenouhe kornjače na području Međimurja da im jave

Ona se može vrlo jednostavno prepoznati po nekoliko jasno vidljivih detalja: crvenoj ili žutoj pruzi iza oka koja se pruža do grla

Crvenouha kornjača, ilustracija

 Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije

Kako donedavni kućni prijatelj postaje neprijatelj u prirodi Međimurja? Kako su pojasnili iz tamošnje Javne ustanove, to se dogodi kada je riječ o invazivnoj vrsti. U trgovinama za kućne ljubimce donedavno se kupovala crvenouha kornjača (Trachemys scripta), kao malena jedinka. Za nekoliko godina ona naraste do 30 centimetara, i tada postaje prevelika briga za vlasnika. Ljudi je potom često bacaju u prirodu gdje negativno utječe na zavičajne vrste, prije svega na barsku kornjaču.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode započela je 1. rujna prošle godine s provođenjem projekta Zlikovci u prirodi, a tijekom ove, 2024. godine, u fokusu je upravo crvenouha kornjača.

- Kroz ovaj projekt usmjerit ćemo se na kontrolu širenja populacija četiri invazivne strane vrste u Međimurju: žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera), prava svilenica (Asclepias syriaca), Mantegacijeva šapika (Heracleum mantegazzianum) i već spomenute crvenouhe kornjače (Trachemys scripta).

Ona se može vrlo jednostavno prepoznati po nekoliko jasno vidljivih detalja: crvenoj ili žutoj pruzi iza oka koja se pruža do grla, nizu tankih prugica na bradi, udovima i repu, te tamnim nepravilnim mrljama na trbušnoj strani oklopa - objavili su i dodali kako se svako opažanje može javiti čuvarima prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 16:14