ZVIJEZDE SANREMA

Tko je 22-godišnjakinja koja je nakon 10 dugih godina svrgnula muškarce s talijanskog trona?

74. po redu festivalsko izdanje, koje se uvelike oslanjalo na mlade snage, pokazalo je da je i talijanska stara garda itekako živa, živahna i jaka

Angelina Mango, pobjednica Sanrema

 Sgp/Ddp Usa/Profimedia/Sgp/ddp Usa/profimedia

Pobjednica 74. po redu Festivala di Sanremo je Angelina Mango s pjesmom "La noia". Smeđokosa kantautorica ujedno je i žena koja je nakon dugih deset godina uspjela s pobjedničkog trona najspektakularnijeg talijanskog festivala svrgnuti svoje muške kolege.

Angelina će Italiju predstavljati u svibnju na Eurosongu u Švedskoj, a simpatična 22-godišnja brineta ističe kako glazbu voli od malih nogu, što ne čudi, jer je ona kći pjevačice Laure Valente i poznatog talijanskog glazbenika Giuseppea Pina Manga, koji je preminuo 2014., u 60. godini, na sceni, srušivši se od srčanog udara. On je te kobne večeri u prosincu nastupao u talijanskom Policoru, a kada je na pozornici počeo pjevati svoju hit-pjesmu "Oro", podignuo je ruku i publici rekao: "Oprostite" i samo se srušio. Preminuo je nešto kasnije u lokalnoj bolnici. Pino je vrhunac svoje karijere doživio tijekom 1980-ih godina, a bio je prepoznatljiv po tome što je talijansku mediteransku glazbu komponirao uvodeći svjetske pop-trendove. Snimio je više od dvadeset albuma u karijeri, a Angelina je od njega naslijedila ljubav prema glazbi u kojoj ona već odavno nije nepoznato ime, što zahvaljujući vlastitoj kvaliteti, što sposobnoj menadžerici.

Jer Angelina, što nije nezanimljivo, već godinama radi s Martom Donom, jednom od najuspješnijih osoba u talijanskoj pop-industriji. Marta Dona poznata je po suradnji s dosadašnjim pobjednicima Sanrema i talijanskim eurovizijskim predstavnicima Marcom Mengonijem (lani se u Liverpoolu plasirao na visoko četvrto mjesto) i skupinom Maneskin (pobjednici Eurosonga 2021. godine). Sama Angelina iza sebe već ima četiri platinaste i dvije zlatne ploče, rasprodanu turneju te mnogobrojna glazbena natjecanja na kojima je pobijedila.

- Glazba Angeline Mango, intenzivna i puna emocija, spaja različite utjecaje, uključujući talijanski i američki rap, R&B i instrumentalnu glazbu, što joj omogućuje raspon između različitih žanrova i donosi svježinu i originalnost na pozornicu. U svojim pjesmama kantautorica se bavi relevantnim temama poput tjeskobe generacije Z, ljubavi, potrebe za slobodom i vrijednosti obitelji, povezujući urbani stil s bel cantom - objavio je Rai na svojim službenim stranicama, a sama Angelina o svojoj pjesmi kaže:

- ‘La noia‘ (‘Dosada‘) je introspektivno i autobiografsko djelo, iskreno i ironično govori o tom koliko je važno da se bavimo stvarima koje volimo i koje nam omogućuje da prepoznamo vrijednost života, koji oscilira između pozitivnih i negativnih trenutak. Hvala svima na tome što su je prepoznali! Hvala orkestru, hvala mojoj mami i mojoj obitelji! - rekla je pobjednica Sanrema, čije je 74. izdanje, koje je trajalo pet festivalskih dana, u prosjeku gledalo više od 10 milijuna ljudi, dok je finalnu subotnju večer pratilo čak 14 milijuna ljudi (dva milijuna više nego lani), a udio u gledanosti iznosio je te večeri spektakularnih 74,1 posto.

Ovo festivalsko izdanje, koje se uvelike oslanjalo na mlade snage, pokazalo je da je i talijanska stara garda itekako živa, živahna i jaka. Na Sanremu je kao gost nastupio Gianni Morandi (79), koji je energičnim nastupom rasplesao kompletni Teatar Ariston. Svojim nastupom i pjesmom "Ma non tutta la vita" na noge su publiku podigli i članovi kultne skupine Ricchi e Poveri. Bend koji je prodao više od 20 milijuna albuma, poznat po pjesmama poput "Che sarà", "Piccolo amore" i "Sarà perché ti amo", 1978. godine predstavljao je Italiju na Eurosongu sa skladbom "Questo Amore", a premda su osvojili dvanaesto mjesto, u domovini su ih slavili poput careva.

image

Gianni Morandi

R4924_italyphotopress/Imago Stock&people/Profimedia

Bila je tu i Loredana Berte, koja je ponovno pokazala da godine nisu važne, pa je tako u svojoj 74. na scenu izašla kose obojene u modro i u mini suknji. Svestrana umjetnica, koja se na festival vratila nakon petogodišnje stanke, i dalje je žena koja živi rock and roll, oštro i bez filtera, a svojom pjesmom "Pazza" ("Luda"), poručila je kako u životu treba, prije svega, voljeti sebe.

image

Loredana Berte

Ettore Ferrari/Zuma Press/Profimedia

Na festivalu su se kao specijalni gosti uz Giannija Morandija ukazali Zlatan Ibrahimović (koji je na scenu izašao praćen uvodnim taktovima iz hita Lepe Brene ‘Luda za tobom‘), Russell Crowe (koji je na pozornici sa svojim bendom svirao blues), John Travolta (koji je preko volje, s kiselim osmijehom na licu uz voditelja Amadeusa otplesao par koraka iz filmova "Groznica subotnje večeri", "Briljantin" i "Pakleni šund"), Eros Ramazzotti, koji je uz ovacije publike otpjevao "Terra promessa" i progovorio o stotinu milijuna djece koja žive u ratnim okolnostima, pijanist Giovanni Allevi, koji se već dvije godine bori s neizlječivim oblikom tumora, te preslatka Gigliola Cinquetti, koja je kao 16-godišnjakinja pobijedila na Sanremu s pjesmom ‘Non ho l‘età‘, te nastupila na Eurosongu 1964. i donijela prvu pobjedu Italiji na tom natjecanju.

image

Zlatan Ibrahimović i Rosario Fiorello

Ettore Ferrari/Zuma Press/Profimedia
image

"Il Ballo del Qua Qua"

Bruno Marzi/Mega/The Mega Agency/Profimedia
image

Gigliola Cinquetti

Ettore Ferrari/Zuma Press/Profimedia

- U pravim sam godinama za povratak na Sanremo - rekla je 76-godišnja pjevačica uoči nastupa na glazbenoj pozornici koja je, kao i svake godine, bila i prava modna pista. Jer Talijani su, poznato je, ljubitelji vrhunske i lijepe mode, ne libe se eksperimentirati. Tako je Marco Mengoni, lanjski pobjednik Sanrema, na bini priredio pravu modnu reviju, a obožavatelji se ne mogu odlučiti koje im je njegovo izdanje najbolje. Prvo se pokazao u crnim hlačama i mrežastoj majici dugih rukava ukrašenoj šljokicama modne kuće Versace, potom je pažnju privukao efektnim izdanjem Fendija u kojem je spojio prozirnu majicu i kožnatu suknju dužine do ispod koljena, da bi na kraju zablistao u crvenom Valentinovu izdanju.

Modni kritičari pohvalili su i Mahmooda, koji je prve festivalske večeri na pozornicu izašao u kožnom prsluku, cargo hlačama i crnoj dolčeviti, a tijekom festivalskih dana pokazao je i kako mu pristaje crni kombinezon od eko kože.

Poznata sportska novinarka Diletta Leotta zablistala je na partyju festivala Sanremo u haljini boje kože prekrivenoj šljokicama koja je pratila liniju tijela i naglasila njezine bujne obline. Modni kritičari ovo izdanje nisu komentirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:47