DOBRA JE PRILIKA

Nakon pobjede na festivalu, žene ga stalno zovu, on je skroman: ‘Nekad su letjele tangice, danas to mogu biti i pumperice‘

83-godišnji pobjednik Splitskog festivala prošlog se vikenda nakon 60 godina nastupanja oprostio od festivalske karijere

Đorđi Peruzović

 Ante Cizmic/Cropix

Đorđi Peruzović u nedjelju nije premoćno pobijedio na Splitskom festivalu, niti je osvojio prvu nagradu žirija i prvu nagradu publike. To je sve napravio Juraj Điđi Peruzović, tumači nam 83-godišnji pobjednik Splitskog festivala, koji se prošlog vikenda nakon 60 godina nastupanja oprostio od festivalske karijere. Dobro, ali kako je Juraj Điđi postao Đorđi?

- Dug je put bio od Juraja do Đorđija. Premda svi misle da sam rođeni Splićanin, ja sam zapravo 4. ožujka 1940. godine rođen u Šibeniku, gradu u kojem su tada živjeli moji roditelji koji su me nazvali Juraj. No, kako je moja nona s očeve strane bila Talijanka Bepina Zanetti udana Peruzović, onda je ona odmah prvog dana rekla da sam ja Điđi. Điđi se pretvorio u Đorđija na Hvaru, gdje sam proveo djetinjstvo, tamo su sve Đorđiji, pa sam tako i ja postao Đorđi Peruzović i to vam je živa istina. Nemojte sad da vam je moram dokazivati slanjem krsnog lista, kao što sam to morao napraviti Siniši Škarici koji nije vjerovao da ne zna moje pravo ime - smije se pobjednik Splitskog festivala koji je i žiri i publiku na Prokurativama podigao na noge izvedbom skladbe ‘Letim u svemir‘ za koju je muziku napisao Predrag Peggy Martinjak, a stihove su napravili Ivo Šćepanović i pokojni Juroslav Buljubašić.

image

Đorđi Peruzović

Ante Cizmic/Cropix

- Nije mi bilo lako otpjevati pjesmu mog pokojnog prijatelja, tim više jer su u prvom redu na festivalu bili njegov brat, supruga i djeca - priznaje Đorđi, koji je pobjedu proslavio na festivalskom domjenku. Dok su svi oko njega pili vino, on je nazdravljao sokovima.

- Ne pijem, ne pušim, vele mi prijatelji da sam prava prilika za ženidbu - govori vitalni 83-godišnjak kojem su nakon pobjede mnoge dame uputile poruke podrške sa željama da ga upoznaju. Što će im odgovoriti?

image

Đorđi Peruzović

Ante Cizmic/Cropix

- Ne znam. Znate kako se kaže: svakog čuda za tri dana dosta. Ja mislim da bi se te gospođe sada, nošene mojim festivalskim uspjehom, željele zapravo ‘slikavati‘ sa mnom, da nema tu nešto više od toga - skromno kaže pjevač koji ne skriva kako su žene tijekom njegove bogate glazbene karijere - koja je počela još 1958. godine kada je kao zamjena na jednom nastupu uskočio umjesto Jimmyja Stanića i otpjevao ‘Volare‘ - itekako ludovale na njegovim koncertima.

- Znali su mi na pozornice doletjeti i ređipeti i gaćice. Sad ih više baš i ne bacaju i to je možda i dobro. Jer, nekad su prema meni na binu letjele tangice, a sada bi to mogle biti i pumperice - smatra Đorđi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 16:30