‘Budućnost na djelu‘

CEMEX Hrvatska predstavio oznaku niskougljičnih proizvoda Vertua

Proizvodi koji nose ovu oznaku pokazuju smanjenje emisija između 20 i 70 posto
Velimir Vilović
 Tom Dubravec/Cropix

CEMEX Hrvatska predstavio je hrvatskom tržištu oznaku Vertua, skupinu proizvoda koja uključuje različite vrste cementa proizvedenih uz smanjene emisije CO2 u usporedbi s tradicionalnim portlandskim cementom. Proizvodi koji nose ovu oznaku pokazuju smanjenje emisija između 20 i 70 posto. Ponuda ovih proizvoda doprinosi realizaciji CEMEX-ove strategije 'Budućnost na djelu' usmjerene na postizanje ugljične neutralnosti.

Početna razina za oznaku Vertua® je Vertua® Classic. Na ovu razinu klasificiraju se proizvodi čije su emisije CO2 15 do 25 posto manje. Slijedi razina Vertua® Plus, koja obuhvaća cemente s ciljem značajnog smanjenja količine emisija, od 25 do 40 posto. Konačno, cement označen pečatom Vertua® Ultra odnosi se na premium proizvode čija je razina emisija manja od 439 kg CO2 po toni cementa, tj. preko 40 posto manja. Pod oznakom Vertua® kupcima u Hrvatskoj i regiji sada je na raspolaganju dobro poznati miješani portlandski cement CEM II/B-M S-LL 42,5 N u rasutom i Dalmacijacement Strukto u uvrećanom stanju, koji nose oznaku Vertua® Plus.

„Zahvaljujući tehnologiji koja kombinira visokokvalitetne sirovine i energetski učinkovite proizvodne procese, cement pod oznakom Vertua® osigurava smanjen ugljični otisak zadržavajući pa i nadmašujući kvalitete otpornosti, trajnosti i obradivosti. Zbog smanjenog ugljičnog otiska Vertua® udovoljava kriterijima za održivu gradnju, a istovremeno ispunjava i druge aspekte održivosti poput oslanjanja na lokalno dostupne resurse za proizvodnju. Ulaganjem u istraživanje i razvijanjem novih tehnologija za proizvodnju uz smanjene emisije CO2, CEMEX predvodi cementnu industriju u naporima da smanji i vlastiti klimatski otisak, ali i otisak onih koji koriste njegove proizvode. Naš je cilj da u svim našim europskim operacijama smanjimo emisiju CO2 za najmanje 55 % do 2030. godine, a današnje predstavljanje proizvoda pod oznakom Vertua® na našem tržištu je još jedan korak bliže ostvarenju tog cilja,“ rekao je prilikom predstavljanja Velimir Vilović, direktor CEMEX-a Hrvatska.

Iz CEMEX-a napominju kako im pozicija u Europi omogućuje da predvodi sektor građevinskog materijala u smanjenju emisija nakon niz godina marljivog smanjenja ugljičnih emisija, usklađivanja s EU propisima i politikama zaštite okoliša. U 2020. godini CEMEX se uskladio s novim težnjama EU za smanjenjem emisije CO2 za najmanje 55 posto do 2030. godine, a desetljeće ranije dostigao je globalni cilj smanjenja CO2 od 35 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:51