ULOG U BUDUĆNOST

Cemexovi cementi nose prve verificirane okolišne deklaracije u Hrvatskoj

U procesu su uvođenja ovakvih certifikata u cijelom svom europskom poslovanju

CEMEX Hrvatska

 Vojko Basic/Cropix

Cemex Hrvatska dobio je Environmental Product Declaration, certifikate tipa III, za osam tipova svojih cemenata. Time je postao prvi hrvatski proizvođač cementa čiji proizvodi nose ove neovisno dodijeljene deklaracije koje daju informaciju kupcima o ugljičnom otisku proizvoda tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa. Verificirane okolišne deklaracije Cemexu je dodijelio i na svojim službenim stranicama objavio globalni program za okolišne deklaracije EPD International. Certifikati su izdani na rok od pet godina, a to su ujedno prvi cementni EPD certifikati u Republici Hrvatskoj.

„Podaci u sadržaju deklaracije omogućuju korisnicima da uzmu u obzir precizne i neovisno potvrđene podatke o njihovom kapacitetu emisije ugljičnog dioksida. Zahvaljujući tome, proizvođač može izračunati ugljični otisak za svoje proizvode, a investitor može provesti procjenu životnog ciklusa zgrade odnosno dizajna u smislu utjecaja na okoliš, trajnosti i prilagodljivosti“, istaknuo je Joško Težulat, direktor prodaje i član uprave Cemex Hrvatska.

EPD je certifikat koji pruža detaljne informacije o utjecaju proizvoda na okoliš, od nabave sirovina i proizvodnje do upotrebe i odlaganja, izraženog kao ekvivalent emisije CO2. To je za sada dobrovoljan alat za transparentnu komunikaciju okolišnih informacija, koji omogućava usporedbu različitih proizvoda na temelju njihovih okolišnih performansi, pomažući potrošačima da odaberu proizvode s manjim utjecajem na okoliš tijekom njihova životnog ciklusa.

„Dobivanje ovih deklaracija dio je našeg globalnog klimatskog programa Budućnost na djelu, unutar kojeg, uz dekarbonizaciju poslovanja, razvijamo inovativne proizvode i rješenja s nižim udjelom ugljika pod brendom Vertua. Korištenje cementnih proizvoda s neovisno potvrđenim izračunom emisija ugljika, omogućuje kupcima da bolje procijene ugljični otisak svog projekta u smislu njegova utjecaja na potencijal globalnog zatopljenja, uz istovremeno osiguranje svih očekivanih svojstava konačnog proizvoda ili zgrade“, naglasila je Merica Pletikosić, voditeljica odjela održivog poslovanja Cemex Hrvatska.

Cemex je u procesu uvođenja ovakvih certifikata u cijelom svom europskom poslovanju. Osim u Hrvatskoj, za sada su EPD-ovi potvrđeni za cemente proizvedene u Poljskoj, uskoro se očekuje i potvrda u Španjolskoj, a u idućim fazama procesa, početkom 2024., bit će izrađeni EPD-ovi za cemente proizvedene u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Češkoj. Ova je inicijativa dio Cemexog klimatskog programa Budućnost na djelu, usmjerenog, između ostalog, na razvoj i uvođenje inovativnih proizvoda i rješenja s niskim udjelom ugljika. Vertua cementi omogućuju smanjenje ugljičnog otiska betona do 70 posto te neutralizaciju preostalih 30 posto ugljičnih emisija programom kompenzacije emisija. Takve cemente Cemex nudi i u Hrvatskoj, što znači da se domaći građevinari mogu odlučiti za cemente proizvedene uz niže emisije ugljika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:13