ULOG U BUDUĆNOST

Završen projekt investicija u energetsku učinkovitost Cemexovog pogona Sveti Juraj

Projekt je uključio čitav niz poboljšanja duž cijelog tehnološkog procesa

Cemex, ilustrativna fotografija

Cemex Hrvatska predstavio je rezultate dvogodišnjeg investicijskog projekta pod nazivom ‘Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije‘ u sustavu otprašivanja linije za proizvodnju klinkera u pogonu Sveti Juraj. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna eura, od čega je 1,3 milijuna eura, odnosno 50 posto, financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Zaključeni projekt energetske učinkovitosti u pogonu Sveti Juraj nije prvi takav sufinanciran europskim sredstvima. U 2019. godini završen je projekt povećanja energetske učinkovitosti ovog pogona vrijedan 2,2 milijuna kuna, od čega je gotovo milijun kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sam je projekt uključio čitav niz poboljšanja duž cijelog tehnološkog procesa, počevši od pripreme sirovine u rudniku, te uključio postavljanje nove LED rasvjete, zamjenu vreća na filter postrojenjima, rekonstrukciju cjevnog razvoda sustava otprašivanja, ugradnju frekventnih pretvarača na ventilatorima te ugradnju modernih sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata, kao i nadogradnju cjelokupnog sustava upravljanja i izvještavanja.

„Provedbom projekta uvedene su mjere energetske učinkovitosti koje su omogućile značajnu modernizaciju pogona Sveti Juraj. Njegovom realizacijom smanjena je energija utrošena za proces proizvodnje klinkera od 4 GWh/g, a usto se dio energije proizvodi u vlastitoj sunčanoj elektrani od 1 GWh/g. Prema emisijskom faktoru proizvodnje električne energije za Republiku Hrvatsku, ovim smo aktivnostima smanjili svoj ugljični otisak za preko 1.000 tona CO2“, naglasio je Marijan Zekić, voditelj projekata i osiguranja kvalitete u Cemexu Hrvatska.

Globalni cilj Cemexovog klimatskog programa Budućnost na djelu je postati kompanija s neto nultom stopom emisija CO2 do 2050. Sve aktivnosti koje se provode usmjerene su na postizanje ciljeva smanjenja emisija koje potvrđuje inicijativa Science Based Targets. Oni uključuju 47 posto manje emisija CO2 po toni cementnog materijala i 35 posto manje sadržaja ugljika u betonu do 2030., kao i postizanje razine korištenja čiste energije od 65 posto udjela u potrošnji električne energije.

Predsjednik uprave Cemexa Hrvatska Alen Voloder naglasio je da je smanjenje potrošnje energije u proizvodnji te snažnije korištenje obnovljivih izvora energije jedan je od ključnih ciljeva Cemexovog klimatskog programa Budućnost na djelu. „Stoga smo prije nekoliko godina pokrenuli veliki investicijski ciklus u kojem je ovaj projekt samo jedan dio. Slijedi nam i rekonstrukcija peći u tvornici Sv. Juraj te rekonstrukcija naše zagrebačke betonare u Klari, ugradnja fotonaponskih sustava na krovovima u našim pogonima i terminalima te projekt korištenja otpadne topline za proizvodnju električne energije. Sredstva Modernizacijskog fonda EU, na osnovu preliminarnih rezultata, odobrena su i za nove projekte koji će nam omogućiti da postavimo sunčane elektrane na gotovo sve naše krovove u iduće dvije godine“, istaknuo je Voloder.

Predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti – zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, pročelnik UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić, Iva Buchwald, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnici lokalnih samouprava i gospodarskih udruženja.

„U Splitsko-dalmatinskoj županiji već duže od 10 godina provodimo programe sustavnog gospodarenja energijom te smo pripremili planove razvoja širokopojasnog pristupa i poticanja poduzetništva za cijelu županiju, paralelno s EU i drugim projektima koji su uvijek imali za cilj povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora, čisto i konkurentno gospodarstvo te novo zapošljavanje“, naglasio je pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:32