U ovo doba godine, kad smo se nauživali finih slanih i slatkih jela te pogostili i ugostili drage ljude oko stola, sasvim sigurno je i vama palo na pamet kako bi trebalo staviti nogu "na kočnicu" i potrošiti ostatke hrane, ali i jesti jednostavnije... Među viškovima namirnica vjerojatno se i u vašoj kuhinji može pronaći koja kriška kruha, ako ne i cijela štruca. A ako je ne mislite iskoristiti za knedle ili štrucu od kruha, od njih praviti krušne mrvice ili krutone, tada biste ih mogli iskoristiti za obožavano jelo našeg djetinjstva - prženice ili pohani kruh.
No, da bi bile slasne, kako ih pamtimo kad su nam ih pravile naše bake i mame, treba znati kako ih pripremiti. Naime, savršene prženice ili pohani kruh trebao bi biti mekan i kremast u sredini, a zlatan i hrskav izvana. I premda se najčešće služi za doručak, posebno vikendom, neki prženice vole u slatkoj varijanti, pa ih služe kao međuobrok ili desert.
A ono što je bitno da imate pri ruci kako biste ih napravili jesu osnovne namirnice - jaja, mlijeko i kruh, a ovisno o tome želite li klasične, slane ili ipak, slatke, u nastavku vam ostavljamo provjerene recepte koji će vam otkriti i neke tajne dodatke za bolji okus.
NI SUHE, NI MASNE, A NI GNJECAVE: EVO KAKO ISPEĆI SAVRŠENE PRŽENICE
SLANE PRŽENICE
Za dobru smjesu za slane prženice idealan omjer namirnica je 1 jaje na 150 ml mlijeka. Naime, ako stavite previše mlijeka, one će biti gnjecave i gorjet će u ulju, a ako pretjerate s količinom jaja dobit ćete jelo sličnije omletu, nego prženom kruhu. Smjesu, ovisno o okusu, začinite sa soli i paprom.
Kruh režite na kriške približno jednake debljine. Pritom, najbolje je koristiti kruh star najmanje jedan dan, jer je svježi kruh mekan i može se raspasti pri natapanju u smjesu jaja i mlijeka. Također, ne mora to biti isključivo bijeli kruh, koristite koji god imate - kukuruzni, polubijeli, sourdough...
Prženice uvijek pecite u zagrijanom ulju! U dubljoj tavi dobro zagrijte 2 dcl ulja sa žlicom svinjske masti. Ako se količina ulja s pečenjem smanji, dodajte još, ali uvijek tek kad iz nje izvadite prženice kako se ne bi nepotrebno natopile uljem. Kad se ulje ponovno zagrije, nastavite s prženjem.
Kad se ulje zagrijalo, umočite narezani kruh u smjesu, prvo na jednu pa na drugu stranu, na svega nekoliko sekundi, dobro ocijedite i stavite pržiti niti minutu sa svake strane na srednje jaku vatru. Kruh bi izvana trebao biti lijepe zlatne boje.
Kada su prženice gotove, možete ih servirati same uz kiselo mlijeko, jogurt, sir i vrhnje i malo narezanog špeka ili kobasice, no može vam poslužiti i kao podloga za sendvič u koji ćete osim narezaka staviti i svježe povrće, tanko rezanu tikvicu ili list salate kristalke ili rige.
Pohani kruh možete poslužiti i u malo drugačijoj varijanti, sa slatkim jabukama! Ovo je recept koji nam je svojevremeno ustupila naša Slavica Šagolj.
SLATKE PRŽENICE
Trebat će vam:
par šnita tosta ili nekog drugog kruha po želji
2 jaja
vanilin šećer
prstohvat cimeta
ulje za prženje
Za prilog od jabuka:
2 veće jabuke
50 g maslaca
3 žlice smeđeg šećera
2 vanilin šećera
žličica cimeta
Priprema:
Jabuke dobro operite ispod mlaza hladne vode. Osušite ih kuhinjskim ručnikom, ne gulite koru te narežite na jednake kockice. U tavu stavite maslac da se otopi. Dodajte jabuke, smeđi šećer, vanilin šećer i cimet. Na laganoj vatri pirjajte jabuke dok ne omekšaju, oko 10 do 13 minuta. Dok se jabuke pirjaju, pripremite smjesu za pohanje. U dublji tanjur stavite jaja, vanilin šećer i cimet. Vilicom napravite pjenastu smjesu. Zagrijte ulje. Šnitu kruha obložite smjesom jaja i pržite na ulju. Topli kruh poslužite uz aromatizirane jabuke.
Konačno, tu je i recept chefa Marina Medaka. Riječ je o naizgled običnom pohanom kruhu, pofezlama ili kako ga već želite nazvati, a zapravo je u pitanju mekan, sočan, taman dovoljno sladak i lijepo začinjen desert kojem bismo se mogli vraćati svakog jutra. Inspiriran desertom Crème Brûlée, chef Medak radi ga na nešto drugačiji način, pogledajte.
NEŠTO KAO CRÈME BRÛLÉE PRŽENICE
Trebat će vam:
2 shokupan (bijeli mliječni kruh)
2 jaja
1 l vrhnja za šlag (0.5 litre za smjesu za kruh, 0.5 litre za šlag)
ekstrakt vanilije (po želji)
šećer u prahu
500 g jagoda (ili drugog voća)
100 g šećera
med
Priprema:
U okruglu zdjelu razbijte jaja, dodajte slatko vrhnje, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i med, te dobro umutite i prebacite u četvrtasti dublji pleh. Kruh narežite na kriške debljine 2-3 cm i stavite ga u pleh sa smjesom. Ostavite tako 7-8 minuta da se dobro natopi i upije smjesu. Na tavi otopite maslac (na laganoj vatri) i stavite kruh. Lagano pecite kruh 4-5 minuta sa svake strane, pazite da maslac ne izgori. Kada je kruh lijepo zapečen (zlatno-žute boje) prebacite ga na tanjur, lagano pospite s gornje strane kristalni šećer i ravnomjerno rasporedite po kruhu. Uzmite brener i lagano zapalite šećer da se karamelizira. Uz french toast servirajte jagode ili drugo voće, med i vrhnje za šlag koje ste istukli.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....