KOMBINACIJA ZA PET

Kobasice, pire krumpir i umak od temeljca za jednostavan, brzo gotov, a slastan ručak

 Bhofack2/Getty Images/istockphoto
Ovo jelo ima i svoj zabavniji naziv, a to je ‘bangers and smash‘, kako ga zovu Britanci

Za kobasice i pire:

8 domaćih kobasica (svinjskih ili po izboru)

1 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kocke

100 ml mlijeka

50 g maslaca

sol i papar prema ukusu

svježi peršin za posipanje

Za umak (gravy):

1 veći luk, narezan na tanke ploške

2 žlice maslaca

1 žlica brašna

300 ml goveđeg temeljca

1 žličica Worcestershire umaka

sol i papar prema ukusu

svježi timijan (po želji)

Priprema:

Krumpir skuhajte u posoljenoj vodi dok ne postane mekan (oko 15-20 minuta). Ocijedite ga, dodajte maslac, mlijeko, sol i papar. Zgnječite krumpir dok ne postane glatki pire. Kobasice pecite na tavi s malo ulja na srednje jakoj vatri, okrećući ih povremeno, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave (oko 15 minuta). U drugoj tavi rastopite maslac i dodajte luk. Pirjajte ga na laganoj vatri dok ne postane mekan i karameliziran (oko 10 minuta). Umiješajte brašno i pržite jednu-dvije minute. Polako dodajte goveđi temeljac i Worcestershire umak, neprestano miješajući. Kuhajte umak dok se ne zgusne (5-7 minuta). Dodajte sol, papar i svježi timijan. Na tanjur stavite pire krumpir, na njega položite kobasice i prelijte obilno umakom. Posipajte svježim peršinom i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 08:42