SHUTTERSTOCK
solo igračica

Ove stvari o ženskoj masturbaciji vam sigurno nisu rekli, a trebali su...

Postoje neke teme koje su tabui i o kojima se ne razgovara otvoreno, a masturbacija, naročito ona ženska, sasvim sigurno je jedna od takvih tema. Ipak, stručnjaci kažu da se to polako mijenja

Nekoć se žene nisu usuđivale razgovarati o masturbaciji, no danas su pacijentice vrlo otvorene, kad ih se pita o tome, kaže dr. Leah Millheiser, izvanredna profesorica opstetricije i ginekologije te direktorica Programa ženske seksualne medicine sa Sveučilišta Stanford. Dr. Millheiser priznaje da postoje religije i kulture u kojima to nije prihvatljivo jer smatraju da ženska seksualna aktivnost ima za jedini cilj prokreaciju te da je još uvijek više prihvaćeno da muškarci masturbiraju unatoč tome što to čine i žene. S druge strane, društvo čini velike pomake u razgovoru o masturbaciji.

- Danas govorimo posve otvoreno o vibratorima. Gwyneth Paltrow govori o tome. Normalizirali smo razgovor o vibratorima i kroz to smo normalizirali i razgovor o masturbiranju iako to ne kažemo direktno - kaže dr. Millheiser.

Debra Herbenick, direktorica Centra za promoviranje seksulanog zdravlja na Sveučilištu u Indiani slaže se s tim te dodaje da posljednjih godina sve više studentica otvoreno govori o samozadovoljavanju.

- No, neke se žene i dalje stide o tome govoriti, naročito ako su odgojene u tradicionalnim i konzervativnim obiteljima. Neke žene ne nauče ništa o svojoj vulvi i vagini sve do odrasle dobi, programi spolnog odgoja u školama rijetko se bave temom masturbiranja, seksualnog užitka, seksualnog istraživanja ili orgazma - kaže dr. Herbenick. Dakle, za sve one koji se ne usude pitati ili razgovarati o tome, evo nekoliko činjenica o ženskoj masturbaciji koje biste trebali znati.


1. Masturbiranje je zdravo

Užitak je najočitija dobrobit masturbiranja, no stručnjaci kažu da ono donosi i neke zdravstvene dobrobiti, uključujući smanjenje stresa te kvalitetniji noćni odmor. To je zbog toga što orgazam postignut masturbacijom dovodi do lučenja takozvanih hormona dobrog raspoloženja ili endorfina, a oni stvaraju osjećaj opuštenosti i ugode. Istraživanje iz 2019. je pokazalo da je postizanje orgazma putem masturbacije povezano s boljom kvalitetom sna i lakšim uspavljivanjem, kao i da pomaže u uspavljivanja kad su žene pod stresom ili anksiozne. Orgazam uslijed masturbacije povećava dotok krvi u vaginu, a to je održava zdravom, no to nije sve. Masturbiranje s partnerom zapravo je oblik sigurnog seksa, odnosno najsigurniji način za postizanje seksualnog užitka bez rizika za neželjenu trudnoću ili zarazu spolno prenosivim bolestima. U stvari, orgazam postignut masturbacijom ima sve dobrobiti orgazma postignutom genitalnim snošajem, ali bez ikakvih potencijalnih nuspojava.


2. Žene masturbiraju mnogo češće nego što mislite

Najveći mit u vezi ženske masturbacije je da žene to ne rade što, naravno, nije točno. Žene su oduvijek dodirivale svoje genitalije zbog postizanja užitka, baš kao što su to činili i muškarci. Samo što manje govore o tome. Dr. Herbenick kaže da mnogi ljudi uopće ne shvaćaju koliko je masturbacija uobičajena i česta među ženama: čak 3 od 4 žene masturbirale su barem jednom u životu, ali uglavnom to čine češće. Istraživanje iz 2017. je otkrilo da je više od 40 posto ispitanica masturbiralo tijekom mjeseca u kojem je provedena studija, a samo 22 posto ih je izjavilo da nikada u životu to nisu radile. Isto istraživanje je pokazalo i da je više od 50 posto žena koristilo vibrator.


3. Dobro je za žene (i za muškarce) da upoznaju svoje tijelo

Još jedna dobrobit masturbacije jest to što ona pomaže u upoznavanju vlastitog tijela te onoga što vam odgovara i što kod vas funkcionira u smislu stimulacije i postizanja užitka. Mnogi stručnjaci masturbaciju smatraju učinkovitim alatom koji ženama omogućuje da upoznaju svoje sposobnosti i mogućnosti u vezi postizanja orgazma: koliko brzo ili sporo, koliko intenzivno mogu doživjeti orgazam te koliko on može trajati. To je i velika pomoć za seks s partnerom jer žena tako uči koja vrsta dodira, ritma i slično će je dovesti do orgazma te može pokazati partneru što da čini. Postoji i još jedna opasna predrasuda u vezi orgazma, a to je da će djevojke i žene koje ga prakticiraju postati previše „opsjednute” seksom, biti seksualizirane u premladoj dobi ili da će početi željeti previše seksa. To su zastarjele, mizoginijske teze koje su povezane s idejom da ženska seksualnost pripada suprugu ili njezinom partneru te da se može razvijati isključivo s njim. U stvari, što više žena zna o vlastitom tijelu i sposobnosti da postigne spolni užitak, to će biti sposobnija da postigne zajednički seksualni užitak u seksu s partnerom. Masturbacija može biti integralni dio seksualnog života bilo kojeg para.


Ove žene progovorile su o masturbaciji: koliko često to rade, koje igračke imaju i kakav tip stimulacije najviše vole


4. Prekomjerno masturbiranje je rijetkost

- Vrlo je rijetka pojava da netko previše masturbira - kaže dr. Herbenick dodajući da je osoba obično svjesna toga jer njezino masturbiranje postaje prepreka u svakodnevnom životu, obiteljskom, poslovnom ili društvenom. U nekim drugim, vrlo rijetkim slučajevima netko može masturbirati toliko često ili na takav način da povređuje vlastito tijelo. U svakom slučaju, osobe koje imaju problematičan odnos sa samozadovoljavanjem mogu imati veliku korist od razgovora sa seksualnim terapeutom.


5. I udane žene i žene u starijoj životnoj dobi to čine

Masturbiranje nije samo za mlade žene ili žene koje nisu u vezi. Udane žene, kao i oženjeni muškarci, te osobe starije životne dobi također masturbiraju. Ona je dostupna ljudima tijekom njihovog cijelog životnog vijeka pa i u odmakloj životnoj dobi. Čak štoviše, mnoge osobe starije životne dobi smatraju lakšim masturbirati nasamo ili s partnerom nego imati snošaj zbog mogućih problema u zauzimanju određenih položaja za snošaj, vaginalne suhoće ili erektilne disfunkcije.

image
SHUTTERSTOCK

6. Može poboljšati vaš seksualni život

Istraživanje iz 2020., objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazalo je da, kad žene koriste određene tehnike i stimulacije koje ih uzbuđuju tijekom masturbiranja i potom ih primijene tijekom seksa s partnerom, imaju intenzivniji orgazam te ga lakše postižu. Masturbacija može biti korisna i za žene koje ulaze u menopauzu jer u tom periodu dolazi do smanjenog dotoka krvi u vaginu. Tada žene primjećuju da im je sve teže postići orgazam ili da on više nije jakog intenziteta ili da ga ne mogu uopće postići bez vibratora. To je povezano s padom razine estrogena u tijelu i živčanom provodljivošću te je potrebno više stimulacije da bi se postigao orgazam. I tu onda itekako pomaže masturbacija.


7. Za neke je to jedini način postizanja orgazma

- Mnoge žene kažu da ne mogu postići orgazam putem penetracije penisa ili igračke za seks u vaginu, no kad ih pitate mogu li ga postići putem stimulacije genitalija ili klitorisa, kažu da to mogu - kaže dr. Millheiser dodajući da žene čak češće postižu orgazam uslijed stimulacije klitorisa nego uslijed penetracije penisa u vaginu. I to je posve u redu, smatra dr. Millheiser te ističe da žene zbog toga ne trebaju biti razočarane već trebaju uživati u onom orgazmu koji postižu, na ovaj ili onaj način.

Linker
03. travanj 2024 10:47