Mirna Posavec, Alen Abramović, Nina Martina Korbar i Zdravka Kapetanović

 FOTOGRAFIJE: INSTAGRAM
Pripreme su počele

Ekipa iz ‘Života na vagi‘ zna kako ljeto dočekati u formi! Otkrili su nam vježbe za brži gubitak kila i što jedu prije ulaska u kupaći kostim

Alen Abramović, Mirna Posavec, Zdravka Kapetanović i Nina Martina Korbar ispričali su nam kako izgledaju njihove pripreme za ljeto

Navijali smo za njih, ne samo da pobjede, nego da promjene svoje živote na bolje. Njihove najveće životne pobjede gledali smo na malim ekranima, riječ je, naravno, o sudionicima emisije 'Život na vagi'. Nekoliko godina kasnije i dalje su u top formi, a neki su se čak bacili i u svijet fitnessa. S obzirom na to da nam se bliži ljeto, upitali smo ih kako se pripremaju za ulazak u kupaći kostim. Svoje odgovore su nam dali Alen Abramović, Mirna Posavec, Zdravka Kapetanović i Nina Martina Korbar.

Alen Abramović je pobjednik treće sezone, a pobjedu je ostvario izgubivši 86 kilograma. U istoj sezoni kao i Alen sudjelovala je Nina Martina koje je tijekom trajanja emisije izgubila 40 kilograma. Mirna je sudjelovala u četvertoj sezoni, a uspješno je smršavjela 51,8 kilograma, što joj je donijelo titulu najbolje nefinalistice showa. U petoj sezoni sudjelovala je Zdravka koja je iz showa izašla s čak 49 kilograma manje, a kao i Mirna dobila je titulu najbolje nefinalistice.

Svi sudionici su nastavili gubiti kilograme i nakon showa. Moramo priznati da su i dalje zaista posvećeni radu na svom tijelu.

Kako izgleda vaš jelovnik sad pred ljeto?

ALEN: Moj se jelovnik pred ljeto ne razlikuje mnogo od zimskog jelovnika osim što je večera nešto laganija. Uglavnom je to proteinski doručak, ručak koji se obavezno sastoji od povrća ili neke fine salate koja je začinjena maslinovim ili bučinim uljem te kvalitetnim izvorom proteina i lagana proteinska večera.

MIRNA: Puno voća i povrća, jako volim šumsko voće pa se često nalazi u voćnim salatama uz maslac od kikirikija ili badema, meso poput piletine i puretine je neizostavno, riba isto. Često pijem i smoothie koji je svaki put s drugim sastojcima. Što je vani viša temperatura, više mi odgovara lakša hrana.

NINA MARTINA: Moj jelovnik pred ljeto nije pretjerano drugačiji od ostatka godine osim što uključuje više salata pripremljenih kao glavno jelo jer na ovim vrućinama lakši obroci više pašu. Puno češće jedem sladoled haha. Pijem još više vode i smanjeni mi je unos ugljikohidrata upravo zbog temperatura te svježeg voća i povrća koje mi puno više odgovara u ljetnim danima.

ZDRAVKA: Moj jelovnik pred ljeto izgleda isto kao i na proljeće, osim što ubacim trodnevni detoks nutricionistice Martine Linarić. Pijem više tekućine (voda i čajevi) zbog povišenih dnevnih temperatura. Pripremam različite smoothieje (voćne i zelene) te jedem rižin griz, domaće granole, namaz od slanutka, sportski sir, skyr ili grčki jogurt, piletinu, ribu, povrće. Uglavnom raznovrsno i što je najbitnije, ne preskačem obroke. Povremeno imam cheat meal, ovisno o prigodi.

Imate li omiljeni recept?

ALEN: Ujutro su jaja na sve načine česta vrsta doručka, obavezno tijekom dana jedem neko kvalitetno meso i puno povrća s kojim sam se sprijateljio nakon "Života na vagi" kada sam shvatio da povrće i salate mogu biti jako fini. Nekad dodam malo feta sira u salate što bude jako ukusno. Mislim da je najbitnije da niste gladni, ali ako vas baš uhvati potreba za slatkim, u žargonu ako vam "padne šećer" zavarajte se ovim finim niskokaloričnim receptom. Uzmite smrznuto šumsko voće, pomiješajte s grčkim jogurtom i stavite žličicu organskog kakaa. Kao da jedete sladoled, a nije sladoled. Nema vrhnja, nema šećera.

I naravno ne zaboravite vodu. Pijte puno vode. Zdrava je.

MIRNA: Najčešće sam na miješanim salatama s tjesteninom, rižom ili prosom. U njih stavim piletinu, puretinu ili tunu. Obavezan je i preljev s jogurtom, senfom, kajenskom paprikom, češnjakom u granulama i origanom.

Trudim se imati čistu prehranu, ali i meni se zalomi čokolada, burger i slično kad mi se nešto takvo jede.

NINA MARTINA: Tijekom ljeta često jedem ovu super salatu:

  • Piletina na kockice (prethodno marinirana u senfu i crvenoj paprici)
  • Mala konzerva slanutka
  • Zelena salata kristal
  • Rajčica
  • Svježi krastavci
  • Luk (opcionalno)
  • Ribana mrkva
  • Svježe klice

Posoliti po želji, dodati malo ulja i preliti acetom od manga, odličan je, a ako ga nemate onda crnim acetom ili klasičnim octom.

ZDRAVKA: Omiljeni smoothie:

  • 1 banana
  • 1 šaka špinata
  • 1 čajna žličica maca praha
  • 2 sjeckane datulje
  • 1/2 čajne žličice cimeta ili rogača (prema želji)
  • 250-300 ml bademovog ili zobenog mlijeka

Stavite sastojke u blender. Blendajte dok se smjesa ne ujednači, razrijedite vodom ili mlijekom do željene gustoće. Osim za doručak, možete ga piti i za međuobrok, ako vam sljedeći obrok nije tako brzo.

Jeste li pojačali treninge prije odlaska na plažu? Što najčešće radite?

ALEN: Pred ljeto sam pojačao trčanje i brzo hodanje jer se želim vratiti u ljetnu formu, a rezultat je brže skidanje kilograma jer je potrošnja kalorijska izrazito velika u takvoj vrsti treninga. Nema smisla po ovakvom vremenu visiti po teretanama, za to će biti vremena na jesen.

MIRNA: Inače sam uvijek u teretani jer volim utege, ali kad dođe proljeće i kad bude ljepše vrijeme, više sam vani i vozim bicikl, obožavam rolanje i planinarenje. Ako nešto mijenjam, onda su to količine proteina, ugljikohidrata i masti da vidim odgovara li mi nešto više od onoga što sam do tada jela. Novi izazov mi je bio kako pametno dobiti na težini jer sam prije to radila bez razmišljanja što nije bila najbolja odluka. Super je kad shvatim što mi odgovara pa se onda toga držim.

NINA MARTINA: Imam jače kardio treninge jer je lijepo vrijeme pa mogu trenirati vani. U svojoj teretani M2 WORKOUT boutique odrađujem treninge snage i funkcionalne treninge, a u prirodi odrađujem kardio. Baš sam nekidan oborila svoj rekord i 5 km otrčala za 28 min. Jako sam sretna i ponosna.

ZDRAVKA: Vježbam isto kao i cijele godine. Najčešće odabirem plivanje u bazenu, treninge u dvorani, hodam, a u proljeće i planiranim. U ožujku sam bila u Fit kampu s trenericom Majom Ćustić. Kroz svibanj sam se povremeno priključila projektu TUTAFORCA trenerice Sanje Žuljević koja trenutno živi u Splitu.

Linker
25. travanj 2024 07:08