Saznajte s kojim je sve bolestima povezana mokraćna kiselina te kako je spriječiti prehranom

 SHUTTERSTOCK
Rizični faktor

Visoka mokraćna kiselina mogla bi biti smrtna presuda, a za sve je kriv i jedan sastojak koji svi koristimo

Pratite razinu mokraćne kiseline, ona vam može mnogo otkriti o zdravlju, čak i ukazati na kronične bolesti koje se još ne očituju vidljivim simptomima. Naime, znanstvenici diljem svijeta potvrđuju da mokraćna kiselina utječe na naše zdravlje


Moguće je da do sada niste čuli za mokraćnu kiselinu ili niste ozbiljnije razmišljali o tom metaboličkom spoju, osim možda o njegovoj ulozi u gihtu i bubrežnim kamencima. Iako je uloga mokraćne kiseline poznata i opisana prije više od stotinu godina, tek smo je u protekla dva desetljeća počeli promatrati kao nešto više od rizičnog čimbenika za spomenute dvije bolesti. Danas sve više otkrivamo da je visoka razina mokraćne kiseline čvrsto povezana s rizikom od prekomjerne tjelesne težine, ali i s rizicima za kardiovaskularne bolesti, povišeni krvni tlak, kognitivno propadanje, zatim s abnormalnim razinama masnoća u krvi i smrti od bilo kojeg uzroka. Uz to, mokraćna kiselina potiče proizvodnju masnog tkiva - od proširenja struka do masne jetre, čak i ako nemate prekomjernu težinu i niste pretili.


Podcijenjen metabolit

U jesen 2020. godine, dok je svijetom harala pandemija covida, poznati američki neurolog dr. David Perlmutter, priznati stručnjak u području utjecaja prehrane na neurološke i druge poremećaje te autor nekoliko bestselera, poslušao je podcast u kojem je dr. Richard Johnson, profesor nefrologije na Sveučilištu Colorado, održao predavanje o mokraćnoj kiselini, otkrivajući zapanjujuću povezanost tog slabo poznatog, podcijenjenog metabolita u tijelu i općeg metaboličkog zdravlja, kao i njegovih bioloških učinaka koji mogu utjecati na doslovce svako stanje i bolest koju možete zamisliti. Naime, mokraćna se kiselina često opisuje kao bezazlena otpadna tvar metabolizma koja se normalno izlučuje urinom (u manjoj mjeri i stolicom). Ali ona nipošto nije beznačajna, u žarištu je regulacijskih mehanizama koji sudjeluju u najosnovnijim procesima metabolizma. A kad ti procesi pođu po zlu, očituju se kao najčešći zdravstveni problemi našeg vremena. Dr. Perlmutter ostao je zatečen količinom spoznaja o mokraćnoj kiselini. Istog je trena počeo voditi bilješke, čitati znanstvenu literaturu i istraživanja, razgovarao je sa stručnjacima o toj temi i otkrio zapanjujuće stvari. Potom je i sam proveo istraživanje i zaključio da je visoka razina mokraćne kiseline zajednička i pretilosti, inzulinskoj rezistenciji, šećernoj bolesti, nealkoholnoj masnoj bolesti jetre, povišenom krvnom tlaku, bolesti koronarnih arterija, moždanom udaru, neurološkim poremećajima, uključujući Alzheimerovu bolest, i prijevremenoj smrti zbog bilo kojeg uzroka.


Odgovor na mnoga pitanja

- Moje istraživanje znanstvenih spoznaja o mokraćnoj kiselini napokon je odgovorilo na mnoga pitanja koja su me godinama mučila. Zašto se toliko mnogo ljudi drži stroge dijete, ali ipak ne uspijevaju kontrolirati tjelesnu težinu i razinu šećera u krvi te obolijevaju od teških bolesti? Zašto učestalost povišenog krvnog tlaka raste, čak i u adolescenata te u ljudi koji održavaju idealnu tjelesnu težinu? Zapanjujuće je da jedna od tri odrasle osobe te jedna od deset mladih osoba između dvanaeste i devetnaeste godine ima povišeni krvni tlak. Kakva je veza između šećera, dodanog u oko 74 posto hrane i napitaka koje nalazimo u prodavaonicama, i sve veće stope kroničnih degenerativnih bolesti? To je mokraćna kiselina - kaže dr. Perlmutter. To ga je nagnalo da napiše knjigu "Zbogom kiselini", koju je prof. dr. David Sinclair s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard ocijenio kao "jednu od najvažnijih knjiga o ljudskom zdravlju ovog desetljeća".

- Ne želim da znanstvene spoznaje, koje vrište iz literature, tek za nekoliko desetljeća stignu do svih nas i u ordinacije naših liječnika - što se u pravilu događa. Upravljanje razinom mokraćne kiseline, što nije osobito teško, dobra je strategija postizanja izvrsnog zdravlja koju znanost potvrđuje već desetljećima, ali u općoj medicini to je i dalje slijepa točka - kaže dr. Perlmutter. U knjizi, čije je hrvatsko izdanje izašlo u nakladi Mozaik knjige, detaljno se pozabavio povezanosti visokih razina mokraćne kiseline (hiperuricemijom) i zdravstvenih problema te načinima kako se kiselina može smanjiti. Pouka knjige je jasna - nekontrolirana mokraćna kiselina mogla bi biti smrtna presuda, a to se ne odnosi samo na odrasle i na starije ljude, već, kako piše dr. Perlmutter, ima posljedice i na djecu, kojoj se sve više dijagnosticiraju bolesti koje smo do sada opažali samo u odraslih (inzulinska rezistencija, šećerna bolest, povišeni krvni tlak, pretilost, nealkoholna masna bolest jetre, prvi znakovi srčano-žilnih bolesti i povišena razina mokraćne kiseline).

Šećer i purini

Prema dr. Perlmutteru, povišenju razine mokraćne kiseline u modernom svijetu umnogome pridonosi najjeftiniji, najobilniji sastojak - šećer fruktoza, za koji nam govore da je relativno "neopasan" jer razinu šećera u krvi ne podiže izravno.

- Ne ocrnjujem fruktozu iz svježeg cjelovitog voća, već rafiniranu, visokoprocesiranu fruktozu koja dospijeva u mnogu svakodnevnu hranu, uključujući preljeve za salatu, umake, začine, pekarske proizvode, grickalice i energetske pločice, pakiranu hranu, napitke i hranu za koju i ne biste pomislili da sadrži šećer. Vjerojatno općenito znate da visokofruktozni kukuruzni sirup nije zdrav, ali možda ne uviđate koliko je taj sastojak postao sveprisutan. Dokazi proizašli iz istraživanja govore da povezanost prehrambenih šećera i pretilosti vjerojatno ponajviše proizlazi iz metaboličkih učinaka fruktoze - navodi dr. Perlmutter.

Drugi glavni krivac koji vodi povišenim razinama mokraćne kiseline kemijske su tvari zvane purini, koje nalazimo u svim živim stanicama.

- Iako pridonose zdravoj fiziologiji, problematični su, kao i tjelesno masno tkivo, ako postanu prekomjerni. Purini su organski spojevi koje stanice koriste za stvaranje sastavnica DNK i RNK, a kad tijelo prirodno razgrađuje purine, nastaje mokraćna kiselina. Purini su uobičajeniji nego što ljudi misle. Osim što se u tijelu prirodno proizvode u sklopu obnavljanja stanica, mnogo ih je u različitoj hrani, uključujući određene morske plodove, crveno meso, žitarice, pivo, mliječne prerađevine, sojine prerađevine, neke mahunarke i povrće. Dok tijelo prerađuje te vanjske izvore purina, mokraćna kiselina nastaje uglavnom u jetri, crijevima i unutarnjoj staničnoj stijenci krvnih žila - opisuje dr. Perlmutter. Ističe i da purina ima u povrću kao što su cvjetača, špinat i gljive, ali purini iz povrća neće nužno potaknuti povišenje razine mokraćne kiseline.

Kako izmjeriti mokraćnu kiselinu

Nažalost, iako je pretraga razine mokraćne kiseline uobičajeno uključena u općenite krvne pretrage (urati u krvi), koje mnogi od nas obavljaju, pacijenti i liječnici malokad obraćaju pozornost na rezultat. No, upravo bi povišene razine mokraćne kiseline (iznad 6 mg/dl za žene i 7 mg/dl za muškarce) bez pojave simptoma koji bi upućivali na giht ili bubrežne kamence (asimptomatska hiperuricemija) mogla dugo prije pojave simptoma pripremati beskrajnu, nepovratnu oluju te suptilno raspirivati biološke procese koji u konačnici rezultiraju povišenim šećerom u krvi i krvnim tlakom, lošim kolesterolom, suvišnim masnim tkivom te sustavnom upalom, što otvara vrata mnogim kroničnim degenerativnim stanjima.

- Jednostavno rečeno, hiperuricemija prethodi tim teškim bolestima koje je teško držati pod nadzorom kad se utvrde. Svi bismo trebali držati tjelesnu težinu, razinu šećera u krvi i krvni tlak pod nadzorom, a isto vrijedi i za mokraćnu kiselinu - smatra dr. Perlmutter. Procjenjuje se da petina populacije u razvijenim zemljama živi s hiperuricemijom, a u Hrvatskoj ona zahvaća gotovo 14 posto opće populacije, znatno više muškaraca nego žena. Prema jednom znanstvenom radu koji je objavio Američki koledž za reumatologiju, smatra se da je povišena razina mokraćne kiseline odgovorna za 16 posto smrti od svih uzroka i za zapanjujućih 39 posto slučajeva kardiovaskularnih bolesti. Također, četvrtina slučajeva šećerne bolesti može se pripisati visokoj serumskoj razini mokraćne kiseline.

- To konkretno znači da osoba s povišenom razinom mokraćne kiseline, koja nije izložena drugim rizicima od šećerne bolesti tipa 2 (primjerice pretilost), doista može uz zdravu tjelesnu težinu oboljeti od dijabetesa zbog podmuklih ‘smicalica‘ mokraćne kiseline - upozorava dr. Perlmutter. Mokraćna kiselina ima utjecaja i na seksualni život. Erektilna disfunkcija odavno je povezana s problemima s krvnim žilama, a to je stanje inače i marker vaskularne disfunkcije te je čvrsto povezano s bolešću koronarnih žila. Znamo i da povišena mokraćna kiselina upalom i oksidacijskim stresom oštećuje unutarnju stijenku krvnih žila, što smanjuje aktivnost dušikova oksida, koji je potreban za erektilnu funkciju. U nekoliko nedavnih istraživanja visoka razina mokraćne kiseline povezana je s 36 posto povećanim rizikom od erektilne disfunkcije

Kako smanjiti mokraćnu kiselinu

Dr. Perlmutter ističe da je razinu mokraćne kiseline moguće uravnotežiti jednostavnim promjenama u prehrani, kvalitetnim snom i dovoljnom tjelesnom aktivnosti, smanjenjem unosa lijekova koji pojačavaju stvaranje mokraćne kiseline i konzumacijom vrijednih namirnica koje smanjuju njezinu stvaranje kao što su višnje, vitamin C, kvercetin te, između ostalog, umjereno pijenje kave.

- Održavanje ravnoteže u mikrobiomu također je važno. Naime, istraživanja otkrivaju korelacije između povišene razine mokraćne kiseline i znatnog povećanja količine loših bakterija u crijevima koje su povezane s upalom - naglašava dr. Perlmutter. Razvio je protokol MMK dijeta, koristeći se akronimom za izraz "manje mokraćne kiseline". Vlakna su među najboljim saveznicima kada želimo uravnotežiti razinu mokraćne kiseline.

- Vlakna, napose inulin, koji nalazimo u povrću, uključujući luk, poriluk, artičoke, šparoge, usporava oslobađanje šećera, hrani mikrobiom i potiče njegovo djelovanje jer ostaje u crijevima i pomaže rastu dobrih bakterija. Također, kupusnjače (brokula, kelj, kelj pupčar i drugo zeleno lisnato povrće) pomažu u tijelu stvoriti spoj sulforafan, koji trenutačno munjevito osvaja istraživačke krugove. Sulforafan je jedna od najvažnijih protutvari za povišenu razinu mokraćne kiseline, a nudi i mnogo dobrobiti za opće zdravlje - navodi dr. Perlmutter. Ističe da su neke namirnice, poput borovnice, brokule, celera, crvenog luka, oraha, šipka, višanja, zelenih paprika, začina, nezaslađene kave i zelenog čaja izvrsni prehrambeni lijekovi za snižavanje mokraćne kiseline.

S kojim je sve bolestima povezana mokraćna kiselina te kako je spriječiti prehranom čitajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka, 2. ožujka

Linker
29. lipanj 2024 12:13