Divlji luk, srijemuš, sremuš, crijemuš ili šumski luk (Allium ursinum L.), u narodu poznat i kao medvjeđi luk, samonikla je biljka iz porodice luka i češnjaka. Raste uglavnom u močvarnim šumama bjelogorice, prolista s dolaskom proljeća, prije drveća, i natopi zrak intenzivnom aromom češnjaka. Glatka, svijetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom naraste do 30 cm, a njeni otvorenozeleni, šiljasti, sjajni listovi gotovo su identični listovima đurđica.
Idealan za proljetno čišćenje
Ovaj vjesnik proljeća toliko je zdrav i ljekovit da ga, prema predaji, potraže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna i iziđu iz svojih brloga kako bi pročistili organizam nakon dugog razdoblja hibernacije: naime mladi, svježi listovi idealni su za proljetnu kuru čišćenja jer vezuju na sebe otrove i masnoće iz krvi i žila, crijeva i želuca, a sadrže i 20 do 50 mg vitamina C te karoten.
Kao i njegovi rođaci luk i češnjak, i medvjeđi luk ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, ali je ljekovitiji od njih: u dva do tri mjeseca regulirat će visok krvni tlak i ukloniti tegobe povezane sa sužavanjem krvnih žila pa tako štiti od srčanih bolesti i infarkta.
Djelotvoran je kod problema sa želucem i crijevima, proljeva, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje crijeva. On je i čistač kože, i kad su u pitanju kronična kožna oboljenja i nečistoće, zacjeljuje rane. Svježi listovi pročišćavaju bubrege i mjehur te pospješuju mokrenje.
Jeste li probali vino? Ili rakiju?
Vino od divljeg luka izvrstan je lijek protiv kašlja, pa i dugotrajnog, plućnog katara i drugih plućnih bolesti, kao i kod tegoba s disanjem. Rakija od divljeg luka pomaže i pamćenju, a imate li visok kolesterol, napravite tinkturu.
Napravite sami
Vino se radi tako da se u 2,5 dl bijeloga vina prokuha šaka sitno nasjeckanih listova divljeg luka, zasladi po ukusu medom i pije tijekom dana u gutljajima. Želite li napraviti tinkturu, bocu napunite sitno nasjeckanim listovima ili lukovicama, prelijte domaćom rakijom i ostavite dva tjedna na suncu ili na toplom. Dnevno popijte 10 do 12 kapi, razblaženih s malo vode.
Više od jedne primjene...
Dodate li ga nasjeckanog u omlet, obogatit ćete mu okus, a može se konzumirati i u obliku pesta. Možete ga koristiti i kao začin tako da svježe listove medvjeđeg luka nasjeckate sitno kao peršin pa dodajete juhama, varivima, salatama, umacima i mesnim jelima. Oplemenit će i okus sendviča, a možete ga i blanširati (pa staviti u zamrzivač), odnosno pripremiti kao špinat. Kako je u većoj količini njegov okus trpak, možete ga pomiješati s koprivom. Poslastica je i u kombinaciji sa šparogama, a izvrsno se sljubljuje i s pečenom piletinom ili mladom janjetinom.
Kakva sve blagotvorna svojstva ima medvjeđi luk?
- utiče na bolje pamćenje i koncentraciju
- pomaže kod respiratornih tegoba
- sprečava bolesti srca i krvnih žila
- bori se protiv nesanice i vrtoglavice
- blagotvoran je za osteoporozu i artritis
- štiti od infarkta i jača srce
- vezuje za sebe otrove i masnoće iz krvi, crijeva i želuca i izbacuje ih iz organizma
- snižava krvni tlak
- potiče rad bubrega
- smiruje probavne tegobe
- liječi proljev, lijena crijeva i tvrdu stolicu
- pomaže kod gihta i reume
Trebat će vam:
- 1 režanj češnjaka
- morska sol
- svježe usitnjen crni papar
- 15 dag sjemenki divlje gorušice
- 12 listova divljeg luka
- 10 dag pinjola
- 10 dag parmezana
- maslinovo ulje
- limunov sok
Priprema:
- Izmiksajte češnjak, sjemenke gorušice i medvjeđi luk u multipraktiku pa dodajte lagano tostirane i nasjeckane pinjole te promiksajte još jednom.
- Smjesu uspite u zdjelu i dodajte polovicu svježe naribanog parmezana te uz miješanje pažljivo dodajte maslinovo ulje, dok ne dobijete glatku, ali gustu smjesu.
- Dodajte limunov sok i većinu preostalog sira, soli i papra prema ukusu, a po potrebi i ulja.
- U staklenci može stajati u hladnjaku do tjedan dana.
Trebat će vam:
- 25 dag lisnatog tijesta
- 25 dag svježeg kozjeg sira
- 8 dag pinjola
- 2 vezice medvjeđeg luka
- 1 jaje
- sol
Priprema:
- Medvjeđi luk očistite, operite i sitno nasjeckajte. Pinjole lagano popržite na tavi. U zdjeli pomiješati kozji sir, pinjole i nasjeckani luk pa začinite solju.
- Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na jednake kvadrate. Na sredinu svakog staviti nadjev pa preklopite da dobijete trokut.
- Rubove zalijepite vilicom pa posložite trokutiće na namašteni lim za pečenje. Trokutiće premažite razmućenim jajetom i pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva Celzijevih.
- Poslužite vruće uz grčki jogurt.
Trebat će vam:
- 20 dag mladih listova
- 1 l rakije
Priprema:
- Mlade listove prelijte rakijom.
- Dobro zatvorite i ostavite da stoji. Procijedite dva-tri puta tjedno.
- Nakon tri tjedna sadržaj procijedite i držite u tamnoj boci.
- Konzumirajte 10 do 15 kapi četiri puta dnevno razblaženih s malo vode.
Trebat će vam:
- 15 dag lukovica
- 1 dl octa
- 1 žličica sjemena gorušice
- 0,5 cm naribanog korijena svježeg đumbira
- malo soli i šećera
Priprema:
- Zakuhajte ocat sa začinima, dodajte očišćene lukovice i prokuhajte nekoliko minuta.
- Lukovice izvadite, složite u toplu, steriliziranu staklenku pa prelijte octom.
- Zatvorite i ostavite stajati 3 tjedna da se sastojci prožmu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....