Može li ovaj gel donijeti revoluciju u liječenju zubi?
 Getty Images/iStockphoto
super izum

Uskoro ćemo se pozdraviti s plombama? Izumljen je gel za obnavljanje zubi

Ovo nije prvi put da se testira obnavljanje cakline, a znanstvenici trenutno testiraju gel na miševima i vjeruju da će ga uskoro moći klinički testirati na ljudima.

Znanstvenici sa sveučilišta Zhejiang u Kini napravili su gel koji sadrži kalcij i fosfat i koji bi mogao zamijeniti zubne plombe. Naime, te tvari pomažu obnavljanje zuba pa gel djeluje tako što potiče obnovu cakline.

Gel je testiran na oštećenim i izvađenim ljudskim zubima i u tim laboratorijskim uvjetima površinski sloj novonastale cakline bio je vrlo tanak (čak 400 puta tanji od neoštećene zubne cakline).


KLINIČKA TESTIRANJA

No, kemičar Ruikang Tang i njegovi kolege vjeruju da bi gel trebao biti puno efikasniji kad bi se nanosio više puta i da bi tada mogao potaknuti stvaranje debljeg sloja cakline. Gel se trenutačno testira na miševima, a prije komercijalne upotrebe treba proći i klinička testiranja na ljudima.

Na tržištu već postoje paste za zube za koje se tvrdi da obnavljaju caklinu, no osim što nisu štetne, nemaju značajan učinak. I neka ranija istraživanja bila su blizu otkrivanja gela koji ima snažan obnavljajući učinak, no na zubima su ostajali preveliki kristali fosfata i kalcija, prenosi New Scientist.

Linker
29. lipanj 2024 01:54