FOTOGRAFIJE: INSIDE CREATIVE HOUSE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
studija

Umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja raka jetre

Istraživanje Kennedyjeva tima upućuje na najveću korist za jetru kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šalice kave

Umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu i Sveučilišta u Southamptonu proučavali su medicinske podatke gotovo pola milijuna zdravih ljudi i zaključili da "ispijanje bilo koje vrste kave smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti jetre".

Oliver Kennedy, glavni autor studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, kazao je da bi kava mogla biti "potencijalno sredstvo prevencije kronične bolesti jetre". U osoba koje su umjereno konzumirale kavu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke kronične bolesti jetre u usporedbi s ljudima koji nisu pili kavu.


Znanstvenici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti

Istraživanje Kennedyjeva tima upućuje na najveću korist za jetru kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šalice kave.

Do tog su zaključka došli proučavajući desetljećima pohranjivane medicinske podatke ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kave koje su usporedili s razvojem kroničnih bolesti jetre.

Radi se o podacima iz britanske Biobanke, "opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola milijuna britanskih korisnika".


IZVOR: HINA

Linker
24. studeni 2024 06:04