Veće količine soli deformiraju stanice jetre, dovode do upala i konačno do uništavanja stanica
 Foto: iStock
Samo žličica dnevno

Previše zasoljena hrana oštećuje jetru

Iako stručnjaci preporučuju najviše žličicu soli dnevno, većina ljudi jede je u puno većoj količini što se odražava ne samo na krvni tlak, već i na jetru

Malo dodane soli popravit će okus bilo kojem, pa i najneukusnijem jelu. Međutim, dobro je poznato da previše soli može dovesti do visokog krvnog tlaka, potencijalno vrlo opasnog zdravstvenog stanja ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi. Najnovije istraživanje provedeno na životinjama pokazalo je da hrana s visokim udjelom soli ne samo da pogubno utječe na krvni tlak već može uzrokovati oštećenje jetre kod odraslih osoba.

Naše tijelo realno treba vrlo malu količinu soli.

Loša navika

Američka agencija za hranu i lijekove zdravim i odraslim osobama predlaže maksimalno jednu žličicu dnevno. Međutim, većina ljudi jede previše soli, a prekomjerno uzimanje natrija šteti jetri i posebno je povezano s neobično oblikovanim stanicama jetre, pojavom upalnih procesa koji konačno uništavaju stanice jetre, a pokazalo se i da dolazi do smanjenja stanične proliferacije koji mogu doprinijeti razvoju fibroze.

16. prosinac 2024 07:29