SHUTTERSTOCK
Ni da ni ne

Pregled studija propitkuje učinkovitost cinka kod prehlade

Cink može iritirati želudac uzrokujući mučninu, bolove u trbuhu, a ponekad i povraćanje

Konzumiranje cinka za vrijeme prehlade moglo bi smanjiti simptome, međutim, novi sustavni pregled postojećih studija tvrdi da ne mora uvijek biti tako.

Pregled studija

Znanstvenici su pregledali više od 30 studija čija su ciljana skupina bili ljudi koji su uzimali cink ili kao preventivnu mjeru za zaštitu od prehlade ili kao tretman za simptome prehlade. Raščlanjujući ove studije autori recenzije rekli su da nisu pronašli dokaze da je cink koristan za prevenciju prehlade, ali pregledom osam studija s gotovo 1000 sudionika o cinku kao liječenju simptoma prehlade pronađeno je nekoliko pouzdanih dokaza da hranjiva tvar može skratite trajanje prehlade za par dana.

Cink i prehlada

Teorija iza cinka kao lijeka za prehladu je da bi on mogao prekinuti replikaciju virusa prehlade, slično kao što djeluje antivirusni lijek. Međutim, dok se cink široko prodaje u raznim oblicima s tvrdnjama da pomaže u liječenju ili prevenciji prehlade, od tableta preko sprejeva do sirupa i pastila, ne postoji konsenzus o tome je li cink učinkovit ili je jedan oblik bolji od drugog.

- Vrijeme uzimanja dodatka cinka u odnosu na pojavu simptoma prehlade može utjecati na njegovu učinkovitost. Varijacije u imunosnim odgovorima pojedinaca i genetski čimbenici mogu utjecati na njihove reakcije na tretmane, pridonoseći varijabilnosti u nalazima studije. Ovi čimbenici zajedno pridonose izazovu utvrđivanja je li cink učinkovit lijek za prehladu - rekla je dr. Monica Amin koja nije bila uključena u studiju.

Međutim, stručnjaci kažu da bi ovaj pregled trebao pomoći u usmjeravanju puta prema boljim budućim studijama o cinku kako bi se jednom zauvijek odredila njegova učinkovitost.

- Dokazi o cinku su daleko od utvrđenih. Potrebno nam je više istraživanja prije nego što možemo biti sigurni u njegove učinke. Buduće studije trebale bi usvojiti standardizirane metode za provođenje i izvješćivanje o tretmanima te definiranje i izvješćivanje o ishodima. Dodatne studije usmjerene na vrste i doze proizvoda s cinkom koji najviše obećavaju i korištenje odgovarajućih statističkih metoda za procjenu ishoda koji su važni za pacijente omogućit će nam da shvatimo ima li cink mjesto u liječenju prehlade - izjavila je dr. Susan Wieland s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland i viša autorica recenzije u priopćenju za javnost.

Trebate li uzimati cink kad ste prehlađeni?

Hoće li uzeti dodatak hranjivim tvarima koji bi mogao djelovati u borbi protiv prehlade u konačnici ovisi o pojedincu, međutim, stručnjaci sugeriraju da postoje neki čimbenici koje treba uzeti u obzir, uključujući nuspojave.

- Svakako je moguće da cink ponekad može poboljšati tijek virusne prehlade, ali njegove potencijalne koristi moraju se odvagnuti u odnosu na potencijalne rizike. Cink može iritirati želudac uzrokujući mučninu, bolove u trbuhu, a ponekad i povraćanje. Kemijska sličnost između cinka i bakra može dovesti do toga da cink blokira apsorpciju bakra, što rezultira nedostatkom bakra. Nedostatak bakra može se manifestirati kao neuropatija, anemija ili imunološka disfunkcija - zaključuje dr. David Cutler.

Linker
02. lipanj 2024 07:04