Stigla je pelud, stigli su i alergijski problemi izazvani bujanjem vegetacije, ali odnedavno je sve više onih koji se, osim s curenjem iz nosa, suznim i peckavim očima te svrbežom kože, susreću i s glavoboljama nakon obroka i poteškoćama u crijevima koje nalikuju alergiji na hranu. Ali zbunjuje ih što su IgE testovi koji pokazuju odgovor posredovan alergijom najčešće - negativni. Problem bi mogla biti netolerancija na histamin, za koju se procjenjuje da je novi izazov struke. Trenutačno stručno mišljenje sugerira da 1-3 posto stanovništva pati od netolerancije na histamin, većinom (80 posto) žene srednjih godina. Ali, kao i mnoga druga stanja, netolerancija na histamin smatra se relativno rijetkom samo zato što medicinski stručnjaci ne prepoznaju stanje. Iako je interes za histamin znatno porastao posljednjih godina, još nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi pomogli u dijagnosticiranju i upravljanju ovim stanjem iako je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) još 2011. objavila znanstveno izvješće u kojem upozorava da razine biogenih amina u hrani koja se nalazi na tržištu u zemljama Europske unije može biti rizik za zdravlje potrošača. Među njima histamin ima najveći toksični potencijal.
Treba li nam histamin
Prvi put opisani prije više od 60 godina, štetni učinci prekomjernog gutanja histamina u početku su se nazivali otrovanjem ribama iz porodice Scombridae (skuša, lokarda) jer su bili povezani s konzumacijom te ribe, ali stanje je sada poznato kao intoksikacija ili trovanje histaminom. Posljednjih godina opisan je još jedan poremećaj povezan s unosom histamina koji proizlazi iz enzimskog nedostatka, odnosno nemogućnosti nekih ljudi da metaboliziraju histamin u crijevima, što rezultira osjetljivošću na njegovu normalnu ili čak nisku razinu u hrani. Najčešće ljudi zapravo ne razvijaju osjetljivost na histamin, već ga jednostavno imaju previše, tj. organizam akumulira visoke razine te tvari jer ne uspijeva razgraditi molekulu histamina. Doduše, histamin je važna molekula u našem tijelu koja obavlja tri važne funkcije: neurotransmiter je pa u živčanom sustavu poput kemijskog glasnika prelazi iz jednog neurona u drugi, dio je želučane kiseline koja sudjeluje u razgradnji hrane te pomaže imunosnom sustavu tako što širi krvne žile kako bi bijele krvne stanice brzo neutralizirale "osvajače" (dio je upalnog mehanizma našeg imunosnog odgovora). Međutim, kada razina histamina postane previsoka, rezultat je ozbiljan poremećaj u kvaliteti života, pa čak i smrt. Od dva glavna enzima u tijelu koji razgrađuju histamin - N-metiltransferaze (HMT), koji se bavi histaminom u središnjem živčanom sustavu, i diamin oksidaze (DAO), koji je odgovoran za razbijanje histamina koji se unosi hranom - ovaj je drugi u većini slučajeva odgovoran za probleme koje pojedinci osjećaju. Naime, nesposobnost DAO-a da degradira višak histamina rezultira dvostrukim učinkom: porastom razine histamina i neugodnim simptomima.
Mogući znakovi netolerancije
- grčevi u trbuhu
- probavni poremećaji
- poremećen menstrualni ciklus
- tjeskoba
- problemi s disanjem
- konjunktivitis
- poteškoće sa spavanjem i/ili prekomjerno spavanje
- vrtoglavica
- glavobolja, migrena
- umor
- refluks
- poremećaj krvnog tlaka (ili visoki ili niski)
- svrbež kože
- mučnina i povraćanje
- začepljenost i/ili curenje iz nosa
- problemi sa sinusima
- kihanje
- ubrzani rad srca (tahikardija)
- temperaturna disregulacije
- oticanje/upala tkiva
- urtikarije
ŠTO JESTI
Dijetalna hrana s niskim histaminom Za mnoge je, nažalost, jedina opcija eliminirati ne samo hranu bogatu histaminom nego i onu koja blokira enzim za njegovu razgradnju (DAO) te onu koja pokreću sintezu histamina. Ako ste u ovoj situaciji, izbor namirnica prilično je ograničen.
Evo što se preporučuje jesti:
- svježa riba, meso i perad, ali samo ako su svježe kuhani
- jaja (samo povremeno jer bjelanjak može stimulirati oslobađanje histamina kod nekih ljudi)
- riža bez glutena i kvinoja
- svježe voće - jabuka, dinja, grožđe, kivi, mango, kruška, lubenic
- svježe povrće (ali ne avokado, patlidžan, špinat, rajčice)
- čisti maslac od kikirikija
- zamjene za mlijeko - bademovo, kokosovo, konopljino i rižino mlijeko
- maslinovo ulje i kokosovo ulje za kuhanje
- zeleno lisnato bilje i biljni čajevi.
Zašto se zadržava u tijelu
Enzim DAO može se sniziti zbog gastrointestinalne bolesti (osjetljivost na gluten, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, upalna bolest crijeva) ili određenih lijekova (na recept i bezreceptnih). Neki smatraju i da je netolerancija na histamin uzrokovana bujanjem bakterija koje proizvode tu tvar iz neprobavljene hrane. Druga istraživanja pokazuju da UV svjetlo može izazvati oslobađanje histamina, a neka su istraživanja pokazala da to može biti pojačano nekim fenotiazinskim spojevima u lijekovima koji izravno ili neizravno utječu na DAO, a uključuju nesteroidne protuupalne lijekove, imunološke modulatore, antidepresive i antipsihotike, antihistaminike, antiaritmike, blokatore histamina H2... Svatko tko uzima lijekove za neku bolest i pati od ponavljajućih simptoma nalik alergijama treba provjeriti s liječnikom ili ljekarnikom je li lijek možda ometa razgradnju histamina. Također, mnoge namirnice sadrže velike količine histamina, a neke pak imaju sposobnost blokirati enzim za njegovu razgradnju. Uz to, neka hrana dodatno pogoršava problem jer potiče oslobađanje histamina u tijelu čak i ako ga ona ne sadrži. Što je više blokiranih DAO enzima, proizvodnja histamina se nastavlja, što je loše za pacijenta. Kada tijelo dosegne njegovu abnormalno visoku razinu te više nije sposobno razgraditi takvo preopterećenje, javlja se širok raspon simptoma. U nedavno objavljenoj studiji tim austrijskih istraživača sveobuhvatno je analizirao simptome koje su doživjela 133 pacijenta s dijagnozom histaminske netolerancije. Najčešće i najteže manifestacije bile su gastrointestinalne, s proljevom, bolovima u trbuhu i zatvorom. Oštećenja živčanog i kardiovaskularnog sustava, kao što su vrtoglavica, glavobolje i lupanje srca, zabilježena su na drugom mjestu, nakon čega su uslijedili respiratorni i dermatološki simptomi. Naglašavajući složenost kliničke slike netolerancije na histamin, kombinacije triju ili više simptoma koji uključuju različite organe zabilježene su u 97 posto slučajeva, s prosječno 11 simptoma po pacijentu.
Dugo do točne dijagnoze
Širok raspon simptoma nerijetko može rezultirati time da se pacijentima dijagnosticiraju druga stanja prije nego što se uopće razmotri netolerancija na histamin. U mnogim slučajevima pitanje dijagnoze još je složenije jer ljudi i dalje konzumiraju ono što se obično smatra zdravom i hranjivom prehranom, a sadrži histamin, a svi nedostaci u načinu života nisu odmah vidljivi. Kada se histaminska netolerancija razvija iz određenih lijekova, problem je relativno lako dijagnosticirati i preokrenuti. Međutim, drugi uzroci i rješenja možda nisu tako jednostavni. Neki se pacijenti odlučuju za testiranje razine DAO, ali taj test nije široko dostupan. Neki stručnjaci predlažu i biopsiju crijeva, test provokacije histamina ili metabolita histamina u urinu, no za sada nema dijagnostičkih alata koji bi olakšali postavljanje dijagnoze.
Evo četiri strategije koje možete slijediti ako mislite da patite od netolerancije na histamin:
1. Eliminacijska dijeta
Jedan od prvih koraka za mnoge ljude je eliminacijska dijeta. Sve namirnice bogate histaminom izbacuju se iz prehrane na jedan do tri mjeseca kako bi se vidjelo povlače li se simptomi. Te se namirnice zatim postupno ponovno uvode kako bi se pratile reakcije.
2. Uzimanje probavnih enzima
Druga mogućnost je jednostavno uzeti probavne enzime za histaminsku netoleranciju. Međutim, trenutni asortiman proizvoda je oskudan, a nisu ni jeftini. Ipak, mnogima mogu poboljšati kvalitetu života.
3. Dijeta s niskim udjelom proteina
Budući da se histamin proizvodi od aminokiselina, a aminokiseline proizlaze iz proteina, iz toga slijedi da hrana bogata proteinima (kojima treba više vremena za probavu) u konačnici utječe na razinu histamina. Uz to, razina histamina raste jer takva hrana duže ostaje u crijevima, što može hraniti bakterije pa ulazite u začarani krug.
4. Izbjegavati namirnice koje oslobađaju histamin
Ne samo da treba izbjegavati hranu bogatu proteinima, evo koje još namirnice mogu pogoršati netoleranciju na histamin:
- alkohol i druga fermentirana pića
- svi agrumi - naranče, limuni, limeta i grejp
- sve namirnice koje sadrže umjetnu boju ili konzervanse
- bobice - svježe, zamrznute ili konzervirane
- čokolada i kakao
- suho voće
- fermentirani mliječni proizvodi, uključujući sir, jogurt i mlaćenicufermentirana hrana kao što su kiseli krastavci, kiseli kupus
- ostaci mesa
- meso koje se prerađuje, suši, dimi ili fermentira
- gljive
- plodovi mora - školjke ili riba, zamrznuta, svježa, konzervirana ili dimljena
- špinat
- začni - uključujući curry, kajenski papar, čili, klinčić, cimet, muškatni oraščić
- čaj
- rajčica - svježa, konzervirana, pire ili u umacima
- ocat, kečap i senf
- kvasac
Međutim, mora se uzeti u obzir činjenica da ljudi konzumiraju takvu hranu stoljećima bez razvijanja štetnih nuspojava. Nakon što uočite koja vam od tih namirnica izaziva tegobe, izbacite je, a ako neku bez problema možete jesti, nemojte je se odreći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....