Lijekovi poput Ozempica ne samo da su revolucionirali način liječenja dijabetesa tipa 2 i kontrole tjelesne mase, već su i potvrdili snagu našeg mikrobioma. Sada kada znamo da signali od crijeva do mozga potiskuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi, istraživači su u potrazi za novim načinima koji bi možda jednako mogli djelovati, ali bez upotrebe lijekova.
Lijekovi poput Ozempica dizajnirani su tako da oponašaju prirodni hormon sitosti koji proizvode crijeva, GLP-1 (peptid-1 sličan glukagonu). Sintetička verzija duže traje u tijelu i nijedan spoj koji je do sada testiran ne može točno ponoviti učinke ovih lijekova, ali rana istraživanja pokazuju da bi određena hrana i vrijeme njezine konzumacije itekako mogli biti korisni.
Kvaliteta života
Tim sa Sveučilišta Heliopolis u Kairu, predvođen mikrobiologinjom Tohadom Al-Noshokaty, želi uvesti "novo doba regulacije GLP-1 iskorištavanjem prirodnih resursa".
- Kvaliteta života mogla bi se uvelike poboljšati korištenjem prirodnih GLP-1 modulatora, što bi moglo biti lakše za tijelo. Također, za stanovništvo s ograničenim financijskim ili drugim resursima prirodni lijekovi mogu pružiti pristupačniju i jeftiniju alternativu konvencionalnoj medicini - sugeriraju autori u pregledu za Toxicology Reports.
Za svoj pregled, Al-Noshokaty i kolege pročešljali su literaturu i pronašli nekoliko primjera prirodnih proizvoda koji mogu imati neke od istih karakteristika kao i GLP-1 lijekovi. Njihovo istraživanje još je uvijek preliminarno, ali prirodni resursi koje znanstvenici istražuju uključuju cimet, pšenicu, đumbir, fermentirani zeleni čaj i gorki biljni spoj berberin.
Prirodni GLP-1 kratko je u tijelu
Vrijeme kada se konzumiraju ključno je za iskorištavanje njihovih blagodati jer se prirodni GLP-1 zadržava u tijelu samo kratko vrijeme prije nego što ga enzimi razgrade. Jedna od namirnica s prirodnim učinkom GLP-1 lijekova je i protein sirutke. Prošle je godine nekoliko randomiziranih kontroliranih ispitivanja otkrilo da predobrok proteina sirutke može poboljšati razinu glukoze i inzulina u krvi kratko vrijeme nakon toga. Istraživanje, objavljeno u rujnu ove godine, uključilo je 18 osoba s pretilošću, ali bez dijabetesa tipa 2. Pili su proteine sirutke 15 minuta prije doručka i ponovno prije ručka četiri uzastopna dana. Oni koji su pili protein sirutke pokazali su značajno smanjenu razinu glukoze nakon doručka, sa skromnim učinkom suzbijanja apetita za vrijeme ručka. Mogući mehanizmi mogu uključivati učinke na GLP-1 hormone koji se luče iz gastrointestinalnog trakta i utječu na apetit reguliranjem probavnih procesa i neuronske signalizacije u središnjem živčanom sustavu, pretpostavljaju autori.
Flavonoidi i vlakna
Ljekovito bilje također se pokazuje kao plodno područje istraživanja. U kolovozu 2023. pregled studija otkrio je da flavonoidi, koji pridonose gorkim okusima u, recimo, citrusima i hmelju, također mogu potaknuti oslobađanje GLP-1. Sustavni pregled i metaanaliza iz rujna ove godine, pak, otkrili su i da dodaci vlakana koriste osobama s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću poboljšavajući kontrolu šećera u krvi i osjetljivost na inzulin. Vjeruje se da vlakna povećavaju oslobađanje crijevnih hormona, poput GLP-1, čime stimuliraju inzulin i suzbijaju apetit.
Potrebno je više istraživanja
Kao i uvijek u znanosti, i u ovom slučaju potrebno je mnogo više istraživanja kako bi se razumio utjecaj različite hrane na crijevne hormone, ali zajedno ove nove studije sugeriraju da postoje i prirodni načini za pokretanje istih mehanizama kao što to čine i GLP-1 lijekovi te da konzumiranje nekih vrsta prirodne hrane u određeno doba dana može pružiti zaštitu od razvoja dijabetesa tipa 2 i drugih metaboličkih poremećaja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....