SHUTTERSTOCK
spremni za zimu

Nismo ni svjesni, ali ove bakterije imaju jedan od najvećih utjecaja na naš imunitet i zdravlje općenito

Male promjene u životnim navikama i dnevna doza dobrih bakterija prvi su korak prema jačem imunitetu i zdravijem životu. A kad se počnete osjećati dobro svaki dan, bit ćete motivirani da nastavite u istom tonu tijekom cijele godine

Čini li vam se da vas hvata prehlada za prehladom, dok vaši prijatelji i kolege cijelu zimu prođu bez da kihnu? Možda je vaš obrambeni sustav slabiji, no za to ne treba uvijek kriviti godine ili bolesti te jednostavno zaključiti kako, eto, prirodno imate slabiji imunitet. Njegovo slabo funkcioniranje najčešće smo skrivili sami svojim načinom života i navikama koje ga polako, ali sigurno uništavaju.

Prije nego što zaključite da vas je vaš obrambeni mehanizam opet iznevjerio kad se po tko zna koji put u sezoni prehladite, zapitajte se spavate li dovoljno, jeste li stalno pod stresom, hranite li se zdravo, krećete li se i boravite li na svježem zraku dovoljno, unosite li redovito dovoljno probiotika u svoj organizam? Ako je odgovor negativan, kao što je to vjerojatno slučaj kod mnogih, nemojte se čuditi što ste i dalje prehlađeni, šmrkavi, umorni te svako toliko „izvan pogona” zbog kakvog virusa ili bakterije. Priroda nas je obdarila fantastičnim obrambenim sustavom koji je evolucijski savršeno razvijen da sačuva naše zdravlje, no na nama je da svakodnevno brinemo o njemu kako bi uvijek pravilno funkcionirao.


Dobre bakterije - čuvari našeg zdravlja

Danas znamo da je više od 70 posto tog čudotvornog mehanizma koji nas štiti od bolesti smješteno u našim crijevima. U njima se nalaze milijarde živih bakterija u finoj ravnoteži za koju su zaslužne takozvane dobre bakterije. One sudjeluju u sintezi nekih vitamina, pomažu u probavi hrane, čuvaju ravnotežu crijevne mikroflore kako loše ili patogene bakterije ne bi prevladale i razmnožile se te podupiru rad imunosnog sustava. Kad dobrih bakterija ima premalo, to se odmah odražava i na našem imunitetu koji slabi, a mi postajemo podložniji prehladama, infekcijama i raznim drugim zdravstvenim problemima.

Iako za manjak dobrih bakterija odgovorne mogu biti i neke kronične bolesti ili antibiotske terapije, najčešće smo krivi mi sami, odnosno današnji užurbani način života koji nas tjera da se iscrpljujemo do maksimuma, da smo u stalnoj utrci s vremenom, da preskačemo obroke, nastojimo se opustiti uz cigaretu umjesto šetnjom u prirodi, ne unosimo u organizam dovoljno vitamina, minerala, a niti dobrih bakterija, odnosno probiotika bez kojih obrambeni sustav ne može pravilno funkcionirati.


Za bolji imunitet promijenite navike

Za održavanje imuniteta snažnim najviše se može učiniti promjenom nekih životnih navika. Ili to barem mora biti onaj prvi i osnovni korak bez kojeg teško da će išta drugo pomoći. Ne može se organizam iscrpljivati unedogled, a onda očekivati da će sve i dalje funkcionirati kako treba. Dakle, prvo trebamo krenuti od sebe i svog načina života i unijeti promjene koje će sigurno poboljšati naš imunitet. Srećom, za velike pomake u učinkovitosti imuniteta dovoljne su male promjene u rutini, poput više sna i kretanja te obavezne dnevne doze probiotika, koje će vas vrlo brzo učiniti otpornijim na bolesti i motiviranim da nastavite tim putem. Probiotici ili takozvane dobre bakterije uspostavit će ravnotežu u poremećenim odnosima dobrih i loših bakterija, ojačati crijevnu floru, a time i imunitet.


Dnevna doza zdravlja

Taj odgovarajući dnevni unos probiotika danas je, srećom, jednostavniji nego ikada. Više ne morate razmišljati što i koliko svakodnevno uzeti kako biste ostvarili toliko važnu ravnotežu mikroflore u crijevima i ojačali svoj imunitet. Tu je funkcionalni jogurt b.Aktiv LGG koji sadrži više od milijardu dobrih bakterija LGG, kao i vitamine B6 i E koji pomažu u normalnom funkcioniranju imuniteta. Svakodnevnim unosom takvog funkcionalnog jogurta s preko milijardu dobrih bakterija u samo jednoj dozi, pospješit ćete prevlast dobrih bakterija u svom mikrobiomu i učiniti veliku uslugu svom organizmu. Redovitim unosom neutralizirat ćete štetu, odnosno neravnotežu između dobrih i loših bakterija do koje je došlo uslijed dugotrajne izloženosti stresu, loše prehrane, nedostataka sna ili možda bolesti. Jedna čašica dnevno doza je koja će vam pomoći da ojačate svoj imunitet i održite ga snažnim tijekom cijele godine.

Ako i pronalazite izgovore za nevježbanje, nespavanje ili neurednu prehranu, za ovo teško da ćete moći pronaći izgovor - sve što je potrebno da ponovo uspostavite zdravu ravnotežu crijevnog mikrobioma nalazi se u čašici koju samo trebate otvoriti i iskapiti do kraja. Najbolje bi bilo odmah ujutro, no možete to učiniti u bilo kojem trenutku dana, kod kuće, na poslu, dok hodate ulicom ili ste u automobilu u prometnoj gužvi. Umjesto da dozvolite stresu da vas preuzme - vi posegnite za svojom dozom zdravlja i učinite nešto dobro za sebe. To može biti i dobar način za započinjanje dana za cijelu obitelj, a novo kartonsko pakiranje od 1 kilograma idealno je da svi zajedno napravite taj mali korak za svoje zdravlje odmah ujutro prije nego što se raziđete svatko na svoju stranu. Time ćete i svojoj djeci usaditi dobru naviku da brinu o svom zdravlju i da redovito uzimaju svoju dnevnu dozu dobrih bakterija.

image
SHUTTERSTOCK

Što još možete učiniti

  • Pokrenite se

Fizička aktivnost ne mora biti ni naporna ni dugotrajna da bi imala pozitivan učinak na imunitet. Istraživanja su pokazala da čak i samo 20 minuta hodanja 3 puta tjedno jača obrambeni sustav. Stavite slušalice na uši, pustite omiljenu glazbu ili emisiju i prošećite pola sata.

  • Više spavajte

Nedovoljno sati sna onemogućava obrambenom sustavu da se obnovi tijekom noći. Koliko je kome potrebno sna u određenoj je mjeri individualno, ali opća je preporuka minimalno 6 do 8 sati. Ne morate surfati ni gledati televiziju do sitnih jutarnji sati, priuštite si radije toplu kupku, zavucite se u krevet i dobro naspavajte.

  • Ublažite stres

Dugotrajna izloženost jakom stresu, bilo da je riječ o pritisku na poslu, pretrpanosti obavezama ili nečem drugom, dokazano slabi imunitet. Prakticiranje bilo koje metode opuštanja, poput joge, tai chija, meditacije ili pilatesa, može pomoći u ublažavanju stresa i njegovih štetnih posljedica. Ako vam ništa od toga ne dolazi u obzir, pomoći će nekoliko kratkih pauza tijekom dana. Zaustavite se na 5 minuta, popričajte s nekim, popijte čaj, pročitajte nešto opuštajuće - tih 5 minuta mogu učiniti čuda za vas.

  • Manje alkohola i cigareta

Samo jedna epizoda prekomjernog pijenja može smanjiti odgovor imunološkog sustava na patogene koji su napali tijelo. Kad je riječ o cigaretama, one sadrže više od 4000 kemikalija koje su vrlo toksične za tijelo. A što je više toksičnih tvari u tijelu, to je njegov obrambeni sustav slabiji. Ukratko, što manje alkohola i cigareta i imunitet će biti snažniji.

  • Zdravije se hranite

Ne zaboravite da voće i povrće treba biti na vašem jelovniku svakodnevno jer su vitamini i minerali koje sadrže neophodni za pravilan rad imunološkog sustava. Narežite si na kockice mrkvu, jabuku, krastavac ili krušku i držite u posudici uvijek nadohvat ruke. Kad vam dođe da gricnete nešto, samo naprijed.

  • I ono najlakše

Uzmite svoju dnevnu dozu b.Aktiva LGG s milijardu dobrih bakterija.

Linker
14. travanj 2024 21:22