Sezona prehlade i gripe je pred nama i sada je pravi trenutak da osnažimo naš imunološki sustav. Jedan od najjednostavnijih načina je obogatiti prehranu nutritivnim tvarima koje pomažu jakom imunitetu. Za izgradnju snažnog i zdravog organizma koji će odolijevati virusima i bakterijama neophodne su hranjive tvari poput proteina, cinka i vitamina A, C, D i E. Kako bi ih osigurali važno je redovito jesti povrće, voće, ribu, zdrave masti, cjelovite žitarice, sjemenke i orašaste plodove. Zdrave masti nalaze se u maslinovom ulju i ribi, a proteine osim iz mesa možemo osigurati i iz biljnih izvora poput mahunarki. Najbolji saveznici našeg zdravlja i vitalnosti nalaze se u namirnicama koje je tijekom sezone viroza i gripe poželjno više uključiti u prehranu.
* Voće i povrće
Vitamin C ima važnu ulogu u imunitetu i snažan je antioksidans koji čuva naše stanice. Najbolji izvori vitamina C su voće i povrće, a osobito agrumi (poput limuna, naranče i mandarine), zeleno povrće poput brokule, špinata i kelja te kivi, rajčica, cvjetača, paprika, ljuta papričica... Voće i povrće savjetuje se konzumirati svježe, kratko kuhano u malo vode ili na pari te odmah servirano.
* Omega-3 masne kiseline
Brojna su istraživanja dokazala da makronutrijenti poput omega-3 masnih kiselina imaju imunosno-regulatorna svojstva, a posebno se ističu α-linolenska kiselina (ALA), eikosapentaenska kiselina (EPA) i dokosaheksaenska kiselina (DHA). ALA se nalazi u orašastim plodovima i sjemenkama, dok su EPA i DHA glavne komponente ribljeg ulja i sve poznatijeg ulja račića krila. Bitna specifičnost ulja krila povrh sadržaja omega-3 masnih kiselina, odnosno EPA i DHA, jest način na koje su one raspoložive. EPA i DHA u ulju krila su vezane na fosfolipide, a takva struktura identična je strukturnoj komponenti ljudskih stanica i staničnih organela te ima nezamjenjivu ulogu u funkcioniranju membrana. Uz to, omega-3 masne kiseline štite srce i krvne žile snižavajući trigliceride, krvni tlak i aritmije te tako pomažu spriječiti kardiovaskularne bolesti.
* Vitamin D
Vitamin D ima brojne učinke na stanice unutar imunosnog sustava. Kao i omega-3 masne kiseline može modulirati urođene i adaptivne obrambene stanice, a istraživanja su povezala nedostatak vitamina D s povećanom osjetljivošću na infekcije, uključujući respiratorne bolesti poput gripe i covid-19. Pad razine vitamina D osobito se očituje tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada je preporuka i njegova nadoknada u općoj populaciji kroz dodatke prehrani. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, potom u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora, shiitake gljivama, jetri te žumanjku jajeta.
* Kurkuma
Karakterističnu žutu boju kurkuma duguje polifenolu kurkuminu, biološki aktivnom polifenolu iz skupine kurkuminoida kojem se pripisuje snažno protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Osim u kulinarstvu, kurkuma je i popularan narodni lijek koji se koristi gotovo 4000 godina. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, moderna medicina istražuje učinke kurkumina na zdravlje, a osobito u prevenciji bolesti. Kurkumin posjeduje široki spektar bioloških učinaka, poglavito protuupalno, antioksidacijsko, imunomodulatorno, antikoagulantno, antivirusno, hipokolesterolemičko djelovanje.
Međutim, nativni kurkumin koji se u tijelo unosi korištenjem praha kurkume, posjeduje problem slabe bioraspoloživosti i apsorpcije u organizmu. Almagea® Curcumin Forte+ je dodatak prehrani koji sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina u micelama (NovaSOL® Curcumin) i vitamin D. Zahvaljujući micelarnom obliku, postignuta je topivost u vodi te stoga i visoka bioraspoloživost u ljudskom organizmu (185 puta veća bioraspoloživost od nativnog kurkumina).
* Đumbir i med
Topli napitak s medom, limunom i đumbirom dobro je poznat kućni lijek za kašalj i nadraženo grlo, a njegovo korištenje i službeno je preporučio britanski Institut za zdravlje (NICE), kako bi se smanjila prekomjerna upotreba antibiotika u liječenju prehlada i gripe.
Med djeluje umirujuće na nadraženo ždrijelo i grlo, a učinkovit je i protiv raznih patogenih mikroorganizama. Đumbir sadrži više od 400 prirodnih spojeva, od kojih mnogi djeluju i protuupalno. U hladnim mjesecima čaj od đumbira, s limunom i medom, snažan je pomagač u borbi protiv respiratornih bolesti.
* Češnjak
Biljke iz roda Allium poznate su po proizvodnji organosulfurnih spojeva, koji posjeduju zanimljiva biološka i farmakološka svojstva. Među njima je češnjak (Allium sativum) jedan od najčešće korištenih. Njegovi spojevi pokazuju širok spektar blagotvornih učinaka protiv mikrobnih infekcija, kao i kardioprotektivno, antikancerogeno i protuupalno djelovanje. Iako su prednosti češnjaka za zdravlje poznate stoljećima, tek su nedavno češnjak i njegovi derivati predloženi kao obećavajući kandidati za održavanje homeostaze imunosnog sustava. Provedeno je nekoliko studija u životinjskim modelima kako bi se ispitao učinak različitih komponenti češnjaka i formulacija na imunomodulatorne aktivnosti, koje su, između ostalog, pokazale i da češnjak ima sposobnost smanjiti upalne parametre, povećavajući obrambene stanice našeg imunosnog sustava.
IZVORI:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/325067/ What are foods high in vitamin E?;
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/ Effects of Omega-3 fatty acids on immune cells;
- https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC 3166406/Vitamin D and Immune System;
- Grant, W.B.; Lahore, H.; McDonnell, S.L.; Baggerly, C.A.; French, C.B.; Aliano, J.L.; Bhattoa, H.P. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 2020, 12, 988.;
- Vranešić Bender D, Giljević Z, Kušec V, Laktašić Žerjavić N, Bošnjak Pašić M, Vrdoljak E, et al. Smjernice za prevenciju, prepoznavanje i liječenje nedostatka vitamina D u odraslih. Liječ Vjesn 2016;138:121-132.;
- Vitamin D i preporuke za nadomjesnu primjenu vitamina D od jeseni | Hrvatski zavod za javno zdravstvo (hzjz.hr);
- https://www.nice.org.uk/news/article/antibiotics-should-not-be-issued-as-first-line-of-treatment-for-a-cough-says-nice-and-phe;
- https://www.webmed.com/diet/health-benefits-curcumin;
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds;
- https://www.almagea.hr/proizvod/curcumin-forte/;
- https://www.almagea.hr/proizvod/krill-oil-cardio/
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....