U većini slučajeva, grčevi u nogama nisu razlog za zabrinutost

 SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Muče vas grčevi u nogama noću? Evo u kojem slučaju biste ipak trebali otići liječniku

Stručnjaci upozoravaju da učestala pojava grčeva u nogama može ukazivati i na nedostatak magnezija u tijelu

Grč je uobičajena pojava koja može biti uzrokovana jednostavno zbog toga što ste predugo bili u istom položaju. No, ako se noću budite s tim snažnim osjećajem boli, znate koliko to može biti neugodno i frustrirajuće. Noćni grčevi povremeno pogađaju oko 60 posto populacije, češće žene nego muškarce, a učestalost grčeva se povećava sa starosnom dobi. U većini slučajeva grčevi zahvaćaju mišić lista, no mogu zahvatiti i prednji ili stražnji dio bedrenih mišića.

Nije uvijek jasno što uzrokuje grčeve u nogama, no često mogu biti povezani s položajem pri spavanju. Često spavamo tako da su nam stopala ispružena, što skraćuje mišiće lista i čini ih podložnijima grčevima. Nastanku grčeva može doprinijeti i dugotrajno nepomično stajanje ili sjedenje, no i pretjerano istezanje mišića uslijed prekomjerne tjelovježbe može dovesti do prenaprezanja mišića i povećanog rizika za pojavu grčeva.


Nedostatak magnezija

No, stručnjaci upozoravaju da učestala pojava grčeva u nogama može ukazivati i na nedostatak magnezija u tijelu. Naime, magnezij je odgovoran za više od 300 biokemijskih procesa u tijelu, uključujući kontrakciju mišića i prijenos impulsa između živčanih stanica. Niska razina magnezija uzrokuje i nisku razinu kalija i kalcija jer remeti njihovu regulaciju u tijelu, a to dovodi do pojave grčeva u mišićima te mišićne slabosti. Nedavno istraživanje je pokazalo da više od 11 posto odraslih žena i 14 posto odraslih muškaraca ima manji unos magnezija od najniže preporučene dnevne doze, a to je razina kod koje je velika vjerojatnost da dođe do deficijencije. Prije tog istraživanja jedna druga studija, objavljena u izdanju američke Nacionalne medicinske biblioteke, pokazalo je da uzimanje suplemenata magnezija može pomoći u rješavanju problema noćnih grčeva u nogama. Potrebne vitamine i minerale uglavnom možemo dobiti iz redovne prehrane. No, ova je studija pokazala da su osobe koje su uzimale više od 200 mg magnezija dnevno doživjele značajno smanjenje učestalosti grčeva u usporedbi s osobama koje nisu uzimale suplemente magnezija. U svakom slučaju, mislite li da u vašoj prehrani manjka magnezija, posegnite za namirnicama kao što su bademi, indijski oraščići, žitarice, mahunarke i zeleno povrće poput špinata.

Imajte na umu da procesirana hrana ima nisku razinu magnezija te da naše tijelo apsorbira oko 30 posto magnezija manje kako starimo. Apsorpciju magnezija može smanjiti i niska razina D vitamina. Također, pušenje, konzumacija alkohola i uzimanje nekih lijekova, poput statina, diuretika i antacida, mogu smanjiti razinu magnezija.


Kada otići liječniku

U većini slučajeva, grčevi u nogama nisu razlog za zabrinutost, naročito ako su samo povremeni. No, ako oni postanu učestali, trebali biste o tome porazgovarati sa svojim liječnikom. Naime, grčevi u nogama mogu biti povezani s nekim bolestima, poput bolesti motornih neurona, Parkinsonove bolesti, dijabetesa, osteoartritisa, bolesti štitnjače, jetre i bubrega te srčanih bolesti i poremećaja cirkulacije. Dakle, ako su grčevi u nogama vrlo česti ili su jako bolni, remete vam san i ne možete normalno funkcionirati idući dan, trebali biste o tom problemu porazgovarati s liječnikom.

Linker
05. ožujak 2024 20:12