SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Kako prepoznati kvalitetan đumbir?

Naborani đumbir nikako se ne preporučuje koristiti

Đumbir ima karakterističan okus koji pomalo nalikuje papru. Kod jedenja se osjeti ljutina koju ublažava slatka nota koja asocira na limun. Žvakanjem korijena đumbira osjeća se žarenje u ustima i nosu koje potječe od njegovih hlapljivih i nehlapljivih komponenti. Mnoge hlapljive komponente daju jedinstvenu aromu i okus ovog korijena.

Nehlapljive su komponente, poput gingerola, šogaola, paradola i zingerona, biološki aktivne te stvaraju karakterističan vrući osjet u ustima.

Izaberite najbolji

U svježem đumbiru najzastupljenije aktivne komponente su gingeroli, dok je u suhom obliku to šogaol, dehidrirani metabolit gingerola. Kvalitetan đumbirov korijen je nježan i gladak, ali ujedno jedar i čvrst, bez mrlja. Ujednačene je boje koja ide od nijanse slonovače preko svijetlosmeđe do nježno žuto-zelene. Naborani đumbir nikako se ne preporučuje koristiti.

Recept za čaj od đumbira

Sastojci:

  • 2 dcl vode
  • 1 dcl kokosova mlijeka
  • ¼ žličice kurkume
  • ¼ žličice naribanog đumbira

Priprema:

  1. Stavite vodu da se grije u lončiću.
  2. Kad voda zavrije dodajte joj kurkumu i đumbir. Smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri 7-10 minuta.
  3. Dodajte mlijeko i procijediti čaj u čašu.
  4. Poboljšajte okus čaja dodavanjem meda.
  5. Ako ste trudni ili bolujete od neke kronične ili teške bolesti, prije konzumiranja posavjetujete se s liječnikom.
Linker
26. studeni 2024 22:23