Piše: Ivana Krnić
Kada bismo proveli anketu s pitanjem “Na što prvo pomislite nakon buđenja?”, odgovor bio uglavnom glasio - kava! I zaista, miris i okus netom kuhane kave, ali i osjećaj razbuđenosti koji nam pruža neprocjenjivi su. Gotovo se svakodnevno pojavljuju istraživanja o tome koliko kave smijemo dnevno popiti, je li kava štetna ako je pijemo na prazan želudac, koje štetne učinke ima na organizam, ali i koje su njezine dobrobiti.
No, unatoč svim mogućim upozorenjima i savjetima većina nas ovisna je o okusu fine pržene kave. No što je zrno kave kada nije prženo? Iako na prvu to za nas znači nedovršen posao, zločin nad majkom napitaka, zapravo je posve suprotno. Istina, nepržena kava nikad neće okusom i mirisom biti ravna prženoj, ali kada govorimo o njezinim vrijednostima, tu nema usporedbe. Zato smo vas odlučili upoznati sa zelenom kavom. Zelena kava je sirovo, neprženo zrno kave. Njezini zagovornici tvrde da zelena kava, ekstrakt zelene kave i dodaci zelene kave imaju razzdravstvene prednosti.
Iako se primarno koristi za mršavljenje, zelena kava može pomoći u reguliranju šećera u krvi i poboljšati kognitivne sposobnosti i pamćenje kod starijih osoba. U alternativnoj medicini vjeruje se da zelena kava pomaže u liječenju brojnih zdravstvenih stanja. Tu spadaju Alzheimerova bolest, rak debelog crijeva, dijabetes, visoki krvni tlak, srčane bolesti, razni metabolički sindromi, prekomjerna tjelesna težina, odnosno pretilost, ali i Parkinsonova bolest.
Također pomaže u smanjivanju upala i usporavanju procesa starenja. Neke od tih tvrdnji istraživanja su bolje potvrdila od drugih.
STIMULIRA METABOLIZAM
Zelena kava sadrži klorogeničnu kiselinu, snažan antioksidans koji se gubi prilikom uobičajenog pečenja zrna kave. Neka istraživanja sugeriraju da je zadržavanje klorogenične kiseline u zelenoj kavi u velikoj mjeri odgovorno za njezine zdravstvene prednosti. Iako su istraživanja ograničena, postoje dokazi da zelena kava može stimulirati metabolizam. Metabolizam ne podrazumijeva samo probavu; diktira koliko dobro funkcioniraju sve stanice u tijelu, uključujući one u srcu, plućima, bubregu, jetri i mozgu.
Zelena kava može biti korisna za one koji pokušavaju izgubiti suvišne kilograme, kažu studije objavljene u Gastroenterology Research and Practice. Od tri klinička ispitivanja uključena u pregled svaki je pokazao da je ekstrakt zelene kave bio znatno učinkovitiji u snižavanju tjelesne težine od placeba. Iako su istraživači priznali da su studije loše osmišljene, zaključili su kako postoji dovoljno dokaza da se sugerira da je zelena kava sigurna i potencijalno korisna pomoć za mršavljenje.
GUBLJENJE KILOGRAMA
Pregled studija iz 2013. objavljen u časopisu Journal of Evidence-Based Integrative Medicine otišao je još dalje. Tako su u svom pregledu pet kliničkih ispitivanja i jedne metaanalize istraživači uočili da su ljudi izgubili između jednog i osam kilograma tjelesne težine, odnosno od dva do 17 kilograma, ovisno o težini pacijenata i količini zelene kave koju su unosili. Klorogenična kiselina jedan je od najobilnijih polifenola u hrani koju jedemo. Polifenoli su biljne kemikalije s antioksidativnim svojstvima. Ne samo da se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice nego se također vjeruje da pomažu u reguliranju šećera u krvi.
Jedno je istraživanje potvrdilo da ako dnevno pijemo tri do četiri šalice kave bez kofeina koja sadrži visoke koncentracije klorogenične kiseline, rizik za dijabetes tipa 2 bit će smanjen za 30 posto.
JAPANSKO ISTRAŽIVANJE
Iako se pretpostavlja da zelena kava, koja ima veće količine klorogenične kiseline od pržene, može pružiti još veću zaštitu, to se tek treba dokazati istraživanjima. Postoje dokazi da zelena kava može sniziti krvni tlak. Prema jednom japanskom istraživanju odraslim ispitanicima s blagom hipertenzijom koji su uzimali 140 mg ekstrakta zelene kave dnevno 12 tjedana sistolički krvni tlak snizio se za 5 mmHg, a dijastolički za 3 mmHg. Iako ohrabrujuće, to ne znači da će zelena kava biti učinkovita kod svih ljudi s visokim krvnim tlakom. To posebno vrijedi za osobe s kofeinskom osjetljivošću kod kojih zelena kava može izazvati iste simptome kao i obična kava, uključujući povišeni krvni tlak. Zanimljivo je da nitko od sudionika u japanskom istraživanju nije doživio promjene u tjelesnoj masi.
Uza sve to čini se da zelena kava može spriječiti ili smanjiti neke od kognitivnih i neuropsihijatrijskih simptoma Alzheimerove bolesti. Klorogenična kiselina ima slab stimulirajući učinak, otprilike triput manji nego kofein. Iako ne izaziva jak učinak kao kofein, može podići raspoloženje uz manji rizik od nervoza ili razdražljivosti. Dakle, ekstrakt zelene kave ublažava oksidativni stres u mozgu djelujući neuroprotektivno.
Iste koristi mogu se proširiti na neurodegenerativne poremećaje poput Parkinsonove bolesti. Iako se spominje da zelena kava štiti od raka debelog crijeva, to još nije dovoljno istraženo. Ipak, studije na životinjama pokazale su da polifenoli u kavi mogu pomoći u zaštiti od razvoja tumora debelog crijeva. Pretpostavlja se da zelena kava, koja sadrži 14 posto klorogenične kiseline, može povećati taj učinak. S druge strane, kava sadrži i spojeve koji mogu povećati rizik od raka debelog crijeva, i to poticanjem mutacije stanica ili razgradnje staničnog DNK-a. No, još nije potpuno istraženo jesu li ti kancerogeni spojevi nastali tijekom pečenja zrna kave. Zelena kava i ekstrakt zelene kave općenito se smatraju sigurnima za odrasle, no valja imati na umu da se zasad malo zna o dugoročnoj sigurnosti uzimanja ekstrakta ili dodataka zelene kave.
MOGUĆE NUSPOJAVE
Kao i obična kava, i zelena može izazvati nuspojave, osobito one s kofeinskom osjetljivošću. To uključuje nesanicu, nervozu, razdražljivost, želučanu nervozu, mučninu, povećan broj otkucaja srca, glavobolju, zujanje u ušima. Postoji određena zabrinutost da dugotrajna ili prekomjerna konzumacija zelene kave može povećati rizik od prekomjernog nakupljanja aminokiseline koja se povezuje s bolestima srca i pobačajima. Što se tiče interakcija lijekova sa zelenom kavom, one nisu poznate. Kod uzimanja zelene kave ne postoji standardizirana preporuka za doziranje ekstrakta ili dodataka. Stoga, da bi se izbjegle nuspojave, treba se pridržavati preporučene doze navedene u uputi za korištenje. Zelena kava može se kupiti u trgovinama prirodnom hranom. Za razliku od obične kave, čija su aroma i okus rezultat pečenja, zelena kava je gotovo u potpunosti bez arome i blago gorkog okusa. Ekstrakti i dodaci zelene kave također se mogu kupiti u internetskim i specijalnim trgovinama. Neki od ekstrakata pakirani su tako da se uzimaju pomoću kapaljke. Drugi su pak u obliku tableta ili gel kapsula. No, pri kupnji treba biti oprezan jer se nude proizvodi sa značajnim razlikama u kvaliteti.
PRIPREMA NAPITKA
Možete napraviti i napitak od zelene kave. Priprema zelene kave vrlo je jednostavna. Za jednu šalicu zelene kave potrebno vam je 15 zelenih zrna kave i 250 ml vode. U ključalu vodu dodajte zrna zelene kave i pustite da ključa tri minute. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Kad se ohladi, napitak je spreman za piće.
PROUČITE SASTOJKE
Kada se odlučite na kupnju, pažljivo proučite popis sastojaka. Kapsule zelene kave trebale bi sadržavati barem 45 posto klorogenične kiseline. Tablete koje sadrže manje od 45 posto klorogenične kiseline nisu testirane u studijama koje proučavaju njihov učinak na gubitak kilograma. Ako na popisu sastojaka nema klorogenične kiseline, ne kupujte proizvod! Na pakiranju bi također trebalo pisati da proizvod ne sadrži umjetne sastojke i dodatke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....