FOTOGRAFIJE: PIXELSEFFECT GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Imam dijabetes, kako vrućine utječu na šećer u krvi?

Vrućine mogu dovesti i do pada (hipoglikemije) i do porasta šećera (hiperglikemije). Kako će vrućina utjecati na razinu šećera, ne ovisi samo o jelu, aktivnosti, već i o stanju hidracije tijela

Šećerna bolest otkrivena mi je početkom ove godine. Odmah sam se počela pridržavati svih uputa dijabetologa. Pazim na prehranu, fizički sam aktivna, kontroliram šećer u krvi i redovito uzimam lijekove. Vrijednosti šećera su zadovoljavajuće i dobro se osjećam. Planiram godišnji odmor provesti na moru pa me zanima moram li na što dodatno pripaziti.

Željana Č., Rijeka

Odgovara dr. Anica Badanjak, internist-endokrinolog:

image
FOTOGRAFIJE: BERISLAVA PICEK/CROPIX

"Jake vrućine mogu utjecati na razinu šećera u krvi kod osoba koje boluju od šećerne bolesti te mogu dovesti i do pada (hipoglikemije) i do porasta šećera (hiperglikemije). Kako će vrućina utjecati na razinu šećera, ne ovisi samo o jelu, aktivnosti, već i o stanju hidracije tijela. Osoba koja se zbog vrućine i fizičke aktivnosti pojačano znoji, gubi tekućinu iz tijela i postaje dehidrirana, ima suha usta. U stanju smanjene količine tekućine u tijelu (dehidracije) razina šećera u krvi raste. Porast šećera u krvi izaziva češće mokrenje, što je dodatni gubitak tekućine. Ako osoba u međuvremenu ne unese dovoljno tekućine, začarani krug se nastavlja, a opće stanje pogoršava. Na kraju će se smanjiti znojenje, potom i mokrenje, što može ugroziti i život. Dehidracija kod osoba koje boluju od šećerne bolesti može dovesti do oštećenja mozga i drugih organa. Osobe koje se liječe inzulinom i nemaju dobru kontrolu šećera u krvi mogu imati puno više problema. Dehidracija smanjuje opskrbu kože krvlju i tako smanjuje sposobnost tijela da apsorbira ubrizgani inzulin. U većoj opasnosti su osobe sa šećernom bolesti koje imaju razvijene neurološke komplikacije, odnosno poremećeno znojenje. U većem su riziku od razvoja toplinskog udara zbog iscrpljenosti vrućinom.

Puno tekućine

Da biste izbjegli ove opasnosti, potrebno je piti dovoljno tekućine, i to vodu (eventualno s dodatkom limuna) ili hladni voćni čaj bez šećera. Svakako treba izbjegavati zašećerena pića, gazirane sokove, alkohol i kofein. U slučaju blage dehidracije potrebno je što prije popiti puno vode da se nadoknadi gubitak tekućine iz tijela (znojenjem i mokraćom). Kad god tijekom ljeta (vrućina) izlazite, ponesite bocu vode. Zaštitite lijekove i pomagala (aparatić, trakice) od ekstremnih vrućina (i hladnoća), jer ih mogu oštetiti. Preporuka je držati inzulin koji se svakodnevno koristi na sobnoj temperaturi. Većina vrsta inzulina može podnijeti temperaturu do 33-35°C, a viša temperatura dovodi do brže razgradnje inzulina. Preporuka je držati ih u posebnim kutijama, ne izlagati suncu i paziti da ne ostanu u parkiranom autu. Visoke temperature mogu negativno utjecati i na druge lijekove za liječenje šećerne bolesti te promijeniti učinkovitost trakica za samokontrolu. Aktivnosti za velikih vrućina povećavaju rizik i za niski i za visoki šećer u krvi. Zato je potrebna češća kontrola šećera u krvi. Ako je šećer preko 13,6 mmol/L, odgodite aktivnost dok ga ne regulirate. Za osobe koje se liječe inzulinom važna je prilagodba doza, koja se za vrućina može razlikovati od uobičajenih doza. Ne zaboravite zaštititi kožu od sunca.

Nikada hodati bosi

Osobe koje boluju od šećerne bolesti sklone su kožnim infekcijama tijekom ljeta (gnojni čirevi), koje mogu nastati i zbog prekomjernog znojenja. Zato je potrebno tuširanje bar dva puta dnevno, a antiseptičkim losionom može se spriječiti rast bakterija na koži. Tijekom vrućina dobro je nositi laganu prozračnu odjeću od lana, pamuka, a izbjegavati sintetiku. Upotrebljavajte kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom kada izlazite (ne samo na plažu) ili se dulje vozite u autu. Opekline od sunca mogu dovesti do povećanja šećera u krvi. I ne zaboravite zaštititi stopala. Osobama koje boluju od šećerne bolesti (a posebno onima s komplikacijama) savjetuje se da nikada ne hodaju bose - ni po kući, plaži, moru, bazenu, jer postoji opasnost od ozljeda. Zbog mogućeg jačeg znojenja ljeti se savjetuje nositi pamučne čarape, a cipele neka budu kožne ili platnene (sintetiku izbjegavati koliko je moguće). U osoba s povišenom razinom šećera u krvi male ozljede (posjekline, žuljevi) mogu dovesti do infekcije, a cijeljenje može dugo trajati. Plivanje je odlična aktivnost. Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, smanjuje rizik od srčano-žilnih bolesti, povećava osjetljivost na inzulin (kod tipa 2), pomaže u održavanju zdrave težine i gubitku kilograma. Tijekom ljeta izbjegavajte vježbanje u teretani, jer to dovodi do više znojenja i umora. Nakon aktivnosti napravite pauzu u hladovini ili klimatiziranoj prostoriji da se tijelo rashladi."

Linker
01. lipanj 2024 06:03