TATEVOSIAN YANA/SHUTTERSTOCK
aromatičan začin

Crni kim snižava loš kolesterol, čuva srce i jetru, ali ova bi ga skupina ljudi trebala uzimati s oprezom

Dugo se koristi u kuhanju i tradicionalnoj medicini

Crni kim, koji se dugo koristi u kuhanju i tradicionalnoj medicini, pokazao je obećavajuće rezultate u snižavanju razine kolesterola i triglicerida u novom kliničkom ispitivanju koje su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Osaka Metropolitan u Japanu.

Oni koji svakodnevno konzumiraju pet grama praha crnog kima u ovoj su studiji smanjili loš i istovremeno povećali dobar kolesterol već za osam tjedana. Ovi efekti povezuju se s njegovim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima te poboljšanjem funkcije jetre, koja ima ključnu ulogu u metabolizmu masti.

Oprez

Autori istraživanja sugeriraju kako je samo žlica kima dnevno učinkovita u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, smanjujući rizik od razvoja srčanih problema, no ne zamjenjuje standardnu terapiju. Crni kim može stupati u interakcije s određenim lijekovima kao što su statini, antikoagulansi i antitrombocitni lijekovi, antidijabetici, antihipertenzivi i imunosupresivi pa je važno biti oprezan, posebno ako se uzima u obliku koncentriranog ulja ili ekstrakta. Crni kim trebaju izbjegavati trudnice, osobe s poremećajima zgrušavanja, oni koji uzimaju više vrsta lijekova te najmanje dva tjedna prije operacije.

22. prosinac 2025 10:44