Crni kim, koji se dugo koristi u kuhanju i tradicionalnoj medicini, pokazao je obećavajuće rezultate u snižavanju razine kolesterola i triglicerida u novom kliničkom ispitivanju koje su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Osaka Metropolitan u Japanu.
Oni koji svakodnevno konzumiraju pet grama praha crnog kima u ovoj su studiji smanjili loš i istovremeno povećali dobar kolesterol već za osam tjedana. Ovi efekti povezuju se s njegovim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima te poboljšanjem funkcije jetre, koja ima ključnu ulogu u metabolizmu masti.
Oprez
Autori istraživanja sugeriraju kako je samo žlica kima dnevno učinkovita u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, smanjujući rizik od razvoja srčanih problema, no ne zamjenjuje standardnu terapiju. Crni kim može stupati u interakcije s određenim lijekovima kao što su statini, antikoagulansi i antitrombocitni lijekovi, antidijabetici, antihipertenzivi i imunosupresivi pa je važno biti oprezan, posebno ako se uzima u obliku koncentriranog ulja ili ekstrakta. Crni kim trebaju izbjegavati trudnice, osobe s poremećajima zgrušavanja, oni koji uzimaju više vrsta lijekova te najmanje dva tjedna prije operacije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....