Želite li da vaš smoothie vrvi nutrijentima i da istodobno bude super ukusan, pročitajte koje pogreške trebate izbjeći.
Pogreška: Previše voća
Ljudi često pripremaju smoothieje s mnogo voća, što može stvoriti neravnotežu s drugim sastojcima. Nema ništa lošeg u voću, no trebate voditi računa da u vašem napitku budu zastupljeni i drugi sastojci, uključujući one koji sadrže proteine i zdrave masnoće. U suprotnom, smoothie neće biti dovoljno nutritivno gust da bi bio hranjiv i zasitan poput pravog doručka.
Rješenje: Držite se ove formule u pripremi smoothieja: proteini + masti + voće + povrće. U odabiru sastojaka, odnosno tipova voća i povrća te namirnica koje sadrže proteine i masne kiseline možete biti kreativni, no važno je da se pridržavate ove zadane strukture koja će osigurati dobru ravnotežu nutrijenata.
Pogreška: Premalo proteina ili zdravih masti
Jedna od najvećih pogrešaka u pripremi smoothieja, prema mišljenju stručnjaka, također je povezana s neravnotežom nutrijenata. Mnogi ljudi smoothieje pripremaju tako da su previše krcati ugljikohidratima, a imaju nedovoljno proteina i zdravih masti. Ugljikohidrati se probavljaju brže od proteina i zdravih masti, što znači da ćete, ako vaš smoothie nema dovoljno proteina i zdravih masti, vrlo brzo nakon što ga popijete biti ponovo gladni.
Rješenje: Dodajte sastojke koji obiluju i proteinima i zdravim mastima jer ćete tako jednim udarcem ubiti dvije muhe. Dobar primjer su grčki jogurt ili maslac od kikirikija koji će smoothieju dati i bogatiju kremastu teksturu.
Pogreška: Previše nikad nije dobro
O odgovarajućoj veličini porcije nije jednostavno razmišljati niti kada je nešto posluženo u tanjuru, a kamoli kad je u čaši. Vjerojatno je to razlog zašto ljudi nerijetko popiju dvostruku porciju a da toga uopće nisu svjesni.
Rješenje: Vodite računa o količini svakog sastojka. Drugim riječima, morate biti oprezniji pri određivanju količine sastojaka koje ćete staviti u blender. Kad je riječ o proteinima, treba ih biti najmanje 15 do 20 grama. Pobrinite se da vaš smoothie ima više povrća od voća, i odlučite se za kelj, špinat, krastavac i tikvice. Više od dvije porcije voća u vašem smoothieju nije vam potrebno.
Pogreška: Pretpostavka da se smoothie može napraviti samo od svježeg voća i povrća
Velika je pogreška ignorirati smrznuto voće i povrće u pripremi smoothieja. Smrznuto voće i povrće ne gubi hranjive tvari, a napitku daje divnu kremastu teksturu. Špinat i cvjetača su odličan izbor.
Rješenje: Smrznuto voće i povrće pripremljeno za smoothieje držite u prednjem dijelu zamrzivača tako da ne zaboravite na njih.
Čak i uz pridržavanje ova četiri savjeta za izbjegavanje čestih pogrešaka, još uvijek vam ostaje dovoljno prostora za eksperimentiranje u pripremi smoothieja, a to je vjerojatno i najzabavniji dio!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....