Grčevi vam ovaj put neće pokvariti planove.
 Foto: Istock
Brzo i efikasno

9 prirodnih lijekova koji će vam pomoći kod bolova i grčeva u trbuhu

Prije nego što potrčite u ljekarnu razmotrite ove kućne lijekove za bol u želucu koji će vam pomoći otkloniti tegobe.

1. Popijte jabučni ocat

Osim što je odličan za probavu, jabučni ocat pomaže u ravnoteži kiselosti želuca. Dodajte 1 žlicu jabučnog octa u šalicu vode. Ovo možete popiti i prije jela. Jabučni ocat pruža vašem želucu enzime potrebne za razgradnju hrane, a također sadrži kiseline koje pomažu tijelu da upije nutrijente iz hrane.

2. Izmasirajte se

Ako se vaša bol javlja zbog konstipacije, nježna abdominalna masaža može vam pomoći u ublažavanju grčeva. Lagano masirajte to područje kažiprstom i srednjim prstom u smjeru kazaljke. Tako ćete stimulirati kontrakcije mišića i to može pomoći u razgradnji hrane koja se zaglavila u crijevima (bilo zbog prejedanja, dehidracije ili zbog nedostatka enzima ili kiseline).

3. Pijte što više vode

Bol u želucu često se javlja zbog konstipacije i grčenja crijeva. Veliki doprinos tome je dehidracija. Voda ne samo da pomaže u hidrataciji debelog crijeva, već je i ključni nutrijent za sluznicu, koja podupire crijevne bakterije odgovorne za pravilnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

4. Uzmite probavni enzim

Naša tijela trebaju 3 kategorije enzima kako bi razgradili hranu: lipazu za probavu masti, amilazu za probavu ugljikohidrata i proteazu za probavu proteina. Uslijed raznih lijekova, loše probave i prehrane mnogima nedostaju odgovarajuće razine svakog od tih enzima. Uzimanje odgovarajućeg enzima nakon obroka može pomoći ublažiti bol.

5. Žvačite svježi đumbir

Kao i jabučni ocat, đumbir je još jedan fantastičan prirodni stimulans za probavu. Uzmite komadić svježeg đumbira i žvačite ga nekoliko minuta. On će ugasiti 'požare' u vašem želucu vrlo brzo. Đumbir pomaže ublažiti upalu te olakšati proljev i mučninu, a može ublažiti grčeve i nadutost.

6. Popijte aloe vera sok

Ona također igra važnu ulogu kad je riječ o probai te može umiriti stanice u vašem probavnom traktu. Ako se vaš želudac ne slaže s hranom koju ste pojeli, aloe vera tu dolazi kao spas u zadnji čas. Popijte 1/3 šalice čistoga aloe vera soka (budite sigurni da nema dodanih šećera jer takve vrste imaju minimalnu nutritivnu vrijednost).

7. Ne zaboravite na temeljac od kostiju

Temeljac od kostiju je bogat kolagenom i želatinom, koji pomažu u popravljanju oštećenih stanica i otklanjanju boli.

8. Popijte čaj od limuna ili vodu s limunom

Limun je još jedan lijek za probavu. Topla voda s limunom preporučuje se prije jela jer pomaže tijelu da se pripremi za obrok kojeg ćete upravo pojesti. To potiče proizvodnju žuči u vašem sustavu, a koja sudjeluje u probavi. Kao prirodni diuretik, voda s limunom također pomaže vašem probavnom sustavu da funkcionira bez zastoja jer ga čisti od mogućih smetnji, što je ključ za održavanje ukupnog zdravlja.

9. Jedite namirnice bogate vlaknima

Ako vaša prehrana nije bogata vlaknima, može doći do boli u želucu. Kako biste tu bol ublažili jedite više mahunarki, avokada, malina, suhih šljiva, kukuruza, brokula, špinata, jagoda…

Linker
05. ožujak 2024 20:23