1. Čaj od preslice
Četiri-pet žlica suhe preslice preliti litrom vrele vode. Nakon pola sata procijediti. Piti tijekom dana nakon jela.
2. Češnjak i sok od naranče
U sok od naranče dodajte sok jednog češnja češnjaka.
3. Čaj od brusnice
U pola litre vode dodati 30 g brusnica pa kuhati dok polovica vode ne ispari. U čaj dodati veliku žlicu meda pa piti tri puta dnevno po šalicu poslije obroka.
4. Čaj od korijena maslačka
Jednu do dvije čajne žličice narezanog suhog korijena maslačka preliti sa 1/4 l hladne vode, ugrijati i ostaviti neka kuha jednu minutu. Nakon 10 minuta stajanja čaj procijedimo i pijemo.
5. Čaj od medvjetke
Čajnu žlicu sušenih listova medvjetke (lat. Uva ursi) preliti sa 250 dl vrele vode, ostaviti 15 minuta. Procijediti pa popiti bez šećera. Čaj se pije tri puta dnevno, uvijek svježe pripremljen i ne dulje od 10 dana. Od medvjetke, koja ima snažna antibakterijska svojstva, radi se najpoznatiji čaj za urinarne infekcije - uvin čaj.
VAŽNO
Uvin čaj ne smije se kombinirati s brusnicom jer ona poništava njegovo djelovanje.
6. Čaj od sušenog peršina
U šalicu vrele vode dodati 1-2 čajne žlice sušenog peršina ili korijena peršina i ostaviti 10-ak minuta. Piti po tri šalice toplog čaja dnevno nakon obroka.
7. Čaj od svježeg lišća peršina
U 2 dl vrele vode dodati veliku žlicu svježeg lišća peršina. Neka lagano vrije 6-10 minuta. Procijediti pa piti dok je vruće.
8. Čaj od kukuruzne svile
U 3 dl vrele vode staviti 1 veliku žlicu osušenih niti kukuruzne svile. Kuhati oko 3 minute, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Piti tri puta dnevno, uvijek ohlađen čaj.
9. Čaj od vodopije, zečjeg trna, sapunike i celerova korijena
Izmiješati po 25 g korijena vodopije, zečjeg trna, sapunike i celerova korijena. Tri velike žlice mješavine preliti s pola litre vrele vode i kuhati dvije minute. Poklopiti i nakon tri sata procijediti. Popiti tijekom dana tri šalice prije jela.
10. Čaj od korijena celera
Tri žlice naribanog korijena celera preliti s pola litre vode. Nakon četiri sata prokuhati tri minute. Kada se ohladi, procijediti i popiti tijekom dana tri šalice prije jela.
11. Čaj od breze
Čajnu žlicu osušenih listova breze preliti s pola litre vrele vode, ostaviti 10 minuta pa procijediti. Piti po četiri šalice dnevno, između obroka, a nakon svake šalice popiti čašu vode.
VAŽNO
Čaj od breze ne preporučuje se srčanim i bubrežnim bolesnicima.
12. Čaj od korijena maslačka, omana, sapunike, iđirota i pirike
Pomiješamo po 20 g korijena maslačka, omana, sapunike, iđirota i pirike. Sastojke usitniti i tri velike žlice mješavine preliti s pola litre vode, poklopiti i kuhati dvije do tri minute na umjerenoj vatri. Nakon tri sata procijediti. Čaj podijelite tako da ga možete piti tri puta na dan prije jela.
13. Čaj od peteljki trešanja
Šaku sušenih peteljki trešanja preliti litrom hladne vode. Prokuhati nekoliko minuta i ostaviti poklopljeno jedan sat. Procijediti i piti tijekom dana.
14. Čaj od peteljki i ploda trešanja
Od 30 do 50 grama peteljki trešanja preliti hladnom vodom i poklopiti. Nakon 12 sati namakanja kuhati nekoliko minuta i tom tekućinom preliti 1/2 kg cijelih plodova trešanja. Nakon 20 minuta procijediti kroz gazu i piti po čašu pet puta dnevno.
15. Sok od svježe koprive
U sokovniku napravite sok od svježe koprive i tijekom dana tri puta uzimajte jednu veliku žlicu soka od koprive s čašom vode.
16. Soda bikarbona
U 2,5 dl vode dodati 1 čajnu žlicu sode bikarbone te dobro izmiješati. Najbolje popiti odmah ujutro. Sodu bikarbonu nemojte koristiti dulje od tjedan dana.
VAŽNO
Soda se ne preporučuje onima koji moraju paziti na unos soli jer sadrži mnogo natrija.
17. Čaj od bijelog jasena
U litru hladne vode staviti 20 grama sjemenki bijelog jasena, kuhati nekoliko minuta. Neka odstoji 15 minuta. Procijediti i uliti u termosicu i tijekom dana piti toplo.
18. Čaj od lupina graha
Dvije male žlice suhih lupina graha preliti šalicom hladne vode i kuhati pet minuta. Procijediti i piti toplo. Tijekom dana popiti dvije šalice čaja, uvijek svježe pripremljenog.
19. Borovnica
Svaki dan sažvakati nekoliko bobica borovnica, najmanje tijekom tri tjedna.
20. Čaj od različka
U šalicu vrele vode staviti dvije male žličice različka, ostavite 15 minuta poklopljeno. Procijediti i popiti toplo u gutljajima, tri puta na dan, uvijek svježe pripremljen.
21. Čaj od peršina i vodopije
Usitniti jednake dijelove peršina i vodopije pa u šalicu vrele vode staviti dvije male žlice mješavine. Ostaviti 10 minuta poklopljeno, procijediti i piti toplo. Preporučuje se popiti po šalicu čaja tri puta na dan.
22. Čaj od krasuljice
U 0,75 litre vrele vode staviti tri velike žlice krasuljice i ostaviti poklopljeno 15 minuta. Procijediti i uliti u termosicu pa tijekom dana piti topao čaj.
Što jesti!
Određene namirnice mogu spriječiti upale i druge probleme vezane uz mokraćni mjehur. To su voće i povrće, integralne žitarice, namirnice s puno vitamina C i namirnice bogate vitaminima A i E, cinkom i selenom. Dobro je često jesti lubenicu.
Izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, jaja, šećer, slatkiše i bijelo brašno te namirnice koje sadrže puno soli, kavu, jako začinjena i/ili kisela jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....