SHUTTERSTOCK
Vodeći uzrok smrti

Od bolesti srca godišnje u svijetu umire 20,5 milijuna ljudi, no ove navike preokreću trend

Javnozdravstvena akcija održat će se u subotu 28. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića od 9:00 do 13:00 sati

Zaklada Hrvatska kuća srca u suorganizaciji s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskim zavod za javno zdravstvo i u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara, Udrugom StEPP i tvrtkom Salvus organizira javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana srca u subotu 28. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića od 9:00 do 13:00 sati.

Besplatni pregledi

Na javnozdravstvenoj akciji građani će imati priliku dijagnosticirati potencijalne kardiovaskularne bolesti zahvaljujući besplatnom mjerenju glukoze i ukupnog kolesterola u krvi, indeksa tjelesne mase te krvnog tlaka. Na temelju dobivenih vrijednosti i podataka o navikama vezanima za tjelesnu aktivnost, prehranu i pušenje, građanima će liječnici određivati kardiovaskularni rizik. Oni u najvećem riziku bit će upućeni na kardiološki pregled u posebno dogovorenim terminima u Kliniku za srce i krvne žile KBC Zagreb.

- Svjetski dan srca 2024. godine šalje poruku o nužnosti donošenja nacionalnih planova prevencije kardiovaskularnih bolesti te poziva na potpisivanje globalne peticije koja daje prioritet zdravlju srca. Namjera ove akcije je prikazati model ranog otkrivanja KVB te upućivanja na kardiološki pregled što će biti jedna od aktivnosti Nacionalnog plana za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RH - istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Prevencija već od najranije dobi

Ovogodišnje poruke Svjetske kardiološke federacije usmjerene su prema cijeloj obitelji i važnosti prevencije koja kreće od najmanjih nogu, posebice kada je u pitanju pravila prehrana i pojačana fizička aktivnost.

- Naš cilj je zaustaviti najvećeg svjetskog ubojicu. Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem u svijetu i u Hrvatskoj, najčešća su nezarazna bolest odgovorna za čak 20,5 milijuna smrti godišnje na razini svijeta. Procjenjuje se da će do 2030. godine taj broj smrtnosti porasti do 23 milijuna godišnje, ako se ne zaustave sadašnji trendovi. Za zaustavljanje negativnih trendova iznimno je važna prevencija, promjena životnih navika i kontinuirana edukacija naših građana svih uzrasta - naglasila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca i pozvala, pridružite nam se 28. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i zaustavimo zajedno negativan trend te čuvajmo naše srce zajedno!

Linker
24. rujan 2024 16:33