Nutricionisti već godinama upozoravaju kako je najbitnije uravnotežena prehrana i unos nutrijenata, te kako bi svaki tanjur trebao biti bogat povrćem, ali i sadržavati proteine i ugljikohidrate.
Da je voće dobro za zdravlje znaju gotovo svi, no previše voća može dovesti do velikog unosa šećera u tijelo. Kako onda znati kolike količine voća, povrća, proteina i ugljikohidrata trebamo jesti? Američki Odjel za poljoprivredu, U.S. Department of Agriculture (USDA), došao je do optimalnih količina određene hrane koja je zaista potrebna našem tijelu. Ukoliko se osoba hrani prema ovim smjernicama, spriječit će se prejedanje koje je čest uzrok debljanja, a s time nosi i rizik od srčanih oboljenja te moždanog udara, hipertenzije, pa čak i nekih vrsta raka.
Evo glavnih smjernica.
Voće
Preporučena dnevna doza: četiri puta po pola šalice
Odvojene porcije:
- polovica male jabuke
- polovica velike naranče
- polovica velike banane (otprilike 20 centimetara dugačke)
- četiri velike jagode
- četvrtina šalice sušenog voća
- 16 bobica grožđa bez koštica
Povrće
Preporučena dnevna doza: jedna šalica tri puta na dan
Odvojene porcije:
- jedna šaka za većinu povrća
- jedna velika rajčica
- jedan veliki slatki pečeni krumpir
- dvije srednje mrkve
- dvije šalice sirovog povrća (špinat, kelj, potočarka, zimska salata)
Žitarice
Preporučena dnevna doza: 6 do 8 puta 28 grama na dan
Odvojene porcije:
- 1 normalna šnita kruha
- pola šalice kuhanih zobenih pahuljica
- pola šalice kuhane tjestenine ili riže
- 7 krekera
- 3 šalice kokica
* USDA preporučuje da bi pola od ukupno pojedenih žitarica trebalo biti cjelovitih žitarica
Proteini
Preporučena dnevna doza: 2 i pol do 3 porcije od 57 grama
Odvojene porcije:
- od pola do tri četvrtine konzerve tune
- 2 jaja
- pola šalice kuhanog graha
- mali odrezak od 58 grama
- 24 badema
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....