Znamo li dovoljno o glutenu?

Znakovi koji ukazuju da vam možda smeta gluten

Većina ljudi dobro podnosi gluten. Međutim, to može uzrokovati probleme osobama s određenim zdravstvenim stanjima. To uključuje celijakiju, osjetljivost na gluten, alergiju na pšenicu i neke druge bolesti.

Od zrna koje sadrže gluten najčešće se konzumira pšenica. Kada se brašno pomiješa s vodom, glutenski proteini oblikuju mrežu koja ima ljepljivu konzistenciju. Ovo svojstvo nalik na ljepilo čini tijesto elastičnim, a kruhu daje mogućnost podizanja kada se peče. Većina ljudi dobro podnosi gluten. Međutim, to može uzrokovati probleme osobama s određenim zdravstvenim stanjima. To uključuje celijakiju, osjetljivost na gluten, alergiju na pšenicu i neke druge bolesti.

Našem organizmu gluten može naškoditi na više načina.

Celijakija je najteži oblik netolerancije na gluten. To je autoimuni poremećaj i uključuje tretiranje glutena kao stranog tijela. Dok si osobe intolerantne na gluten mogu priuštiti gluten u tragovima, celijakičari nikako ne smiju, stoga će dugoročno gluten u tragovima potiho raditi štetu u crijevima.

10 ZNAKOVA KOJI GOVORE DA VAM MOŽDA SMETA GLUTEN:

1. Probavne smetnje kao što su plinovi, nadutost, proljev pa čak i zatvor (najizraženiji je kod djece nakon konzumiranja glutena)

2. Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom "pileća koža") na rukama

3. Zamor ili umor nakon obroka koji sadrži gluten

4. Dijagnoza autoimunog oboljenja kao što su Hashimotov tireoiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skleroderma ili multipla skleroza

5. Neurološki simptomi kao što su vrtoglavica ili osjećaj da nemate ravnotežu

6. Hormonska neravnoteža

7. Migrenske glavobolje

8.Dijagnoza kroničnog umora ili fibromialgije

9. Upale, otečenost ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima)

10. Problemi s raspoloženjem kao što su anksioznost, depresija

HRANA S GLUTENOM:

● Najčešći prehrambeni izvori glutena su pšenica, pir, raž, ječam, kruh, tjestenina, žitarice i pečeni pekarski proizvodi

● Žitarice koje sadrže gluten: pšenica, ječam, zob, raž, kamut i pir

HRANA BEZ GLUTENA:

● meso, riba i plodovi mora, jaja, mliječni proizvodi, voće, povrće, mahunarke, orašasto voće, gomolji, masti kao što su ulja i maslac, većina pića je također bez glutena, osim piva

● žitarice bez gluten: riža, kukuruz, proso, amarant, kvinoja, heljda

Nemojte propustiti, od 13. veljače na kioscima je novi Doktor plus - Prehrana bez glutena!

Linker
22. studeni 2024 13:33