Stevija je sladilo koje se zadnjih godina sve češće koristi, kako u industriji, tako i u domaćinstvima. Sto pedeset je vrsta ove biljke, no slatka je samo Stevia rebaudiana Bertoni. Potječe iz Srednje Amerike. Tamošnji starosjedioci je koriste za zaslađivanje hrane već tisućama godina.
Baš kao što je slučaj sa začinima, mogu se koristiti njezini svježi ili osušeni listovi. Petnaest puta su slađi od šećera. Obzirom da na tržištu postoje zaslađivači dobiveni sintetskim putem, stevija je zbog svoje jednostavne primjene i prirodnog podrijetla, stekla brojne pobornike.
Za liječenje rana i probavnih tegoba
Ova biljka sadrži beta-karoten, te vitamine tiamin i riboflavin. Osim kao zaslađivač, u Srednjoj Americi se koristi u narodnoj medicini u liječenju rana i probavnih tegoba (npr. grčeva). Ona ima više pozitivnih uloga u životu ljudi koji pate od šećerne bolesti.
Osim što se koristi kao zaslađivač, aktivno sudjeluje u snižavanju koncentracije glukoze u krvi. To može zahvaliti velikoj količini prisutnih fenola. Među njima se ističu steviol i steviozid. Steviozid snižava koncentraciju šećera u krvi jedino kada je ona povišena. Ne i onda kada je normalna. Ovo je od interesa zdravim ljudima koji steviju mogu uzimati bez bojazni od snižavanja koncentracije glukoze ispod normale.
Ne izaziva potrebu za slatkim
Štoviše, za razliku od nekih drugih zaslađivača, uzimanje stevije ne povećava žudnju za slatkim. Još je jedna pozitivna karakteristika ove biljke. Naime, povećana koncentracija glukoze u krvi kod šećernih bolesnika povećava vjerojatnost oksidacije masti i oštećenja stanica. Polifenoli stevije imaju zaštitno antioksidativno djelovanje. Njihovom aktivnošću smanjuju se komplikacije koje prate šećernu bolest. Zbog svega spomenutoga, stevija bi u budućnosti zasigurno mogla igrati važnu ulogu u liječenju šećerne bolesti i sprječavanju pojave različitih zdravstvenih komplikacija vezanih uz nju.
Danas se stevija prerađuje pa se na tržištu može naći koncentrirana stevija u prahu, koncentrirani sirup i dr. U usporedbi s listovima stevije, daleko su slađi. Koriste se uglavnom u proizvodnji bezalkoholnih pića. Svjetska zdravstvena organizacija prihvatila je steviju kao dodatak prehrani. Kao aditiv dolazi pod brojem E960.
Stevija u domaćinstvu
1 šalicu šećera zamjenjuje:
- ¼ čajne žličice koncentrata stevije u prahu
- 1 čajna žličica mljevene stevije
1 jušnu žlicu šećera zamjenjuje:
- ½ čajne žličice stevije
- kapi tekuće stevije
1 čajnu žličicu šećera zamjenjuje:
- prstohvat mljevene stevije
- 2 kapi tekuće stevije
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....