Foto: Shutterstock
Sve ima granice

Podkriža

Često se kupi više kruha. Kako ga iskoristiti kada ostari? Od njega se mogu napraviti mrvice, dvopek, kockice za juhu, kuhane okruglice s jajem koje su odličan prilog mesu u umaku. Mogućnosti je uistinu mnogo. Ja za doručak znam napraviti Podkrižu. To je staro jelo Bosanske Posavine. Malo ga izmijenim, pa umjesto običnog koristim maslinovo ulje. Podkriža odlično ljeti ide uz sezonsko povrće - papriku, rajčicu ili krastavac. Za dvije osobe.
  • 400 g starog kruha
  • 2 do 3 dl mlijeka (zavisno o tvrdoće kruha)
  • 1 jušna žlica ulja
  • 2 jušne žlice kiselog vrhnja
  • 2 jušne žlice vrhnja za kuhanje
  • malo soli

Priprema:

  1. Polovice tankih kriški staroga kruha poredajte na pleh u dva sloja tako da što manje prekrivaju jedne druge. Popecite ih u zagrijanoj pećnici da porumene.
  2. U međuvremenu na vatri zagrijte mlijeko i ulje s malo soli i time prelijte popečeni kruh.
  3. U zdjelici pomiješajte kiselo i vrhnje za kuhanje, te ovu smjesu mjestimično prelijte po kruhu. Poslužiti toplo.

Probajte. Sigurno nećete požaliti.

Linker
10. prosinac 2024 22:28