Zamrzavanjem povrće ostaje u dobrom stanju uz najmanji gubitak vrijednih mineralnih tvari i vitamina.
 Foto: iStock
Zdravo i ukusno

Zlatni savjeti kako zamrznuti povrće i voće

Svježi proizvodi imaju svoje vrijeme kada su najzdraviji i najpristupačniji. Jedini način da u njima uživate i kad im nije sezona je zamrzavanje. Donosimo savjete kako voće i povrće spremiti u škrinju, a da ne promijene okus i svojstva.

Sada, kada su tržnice pune povrća i voća odličan je trenutak za njihovo zamrzavanje da bi u njima uživali i kad im nije sezona. Još je bolje ako uzgajate vlastito voće i povrće jer ste onda sigurni u njegovu kvalitetu.

Birajte isključivo svježe ubrane, neoštećene plodove. Namirnice rasporedite u vrećice koje će biti dovoljne za jedan obrok. Na taj način nećete morati odmrzavati sve kako biste iskoristili onoliko koliko vam treba. Zamrznuto povrće i voće ne trebate odleđivati, nego ga možete neposredno pripremati.

Povrće poput tikvica, krastavaca i salate ne preporučuje se zamrzavati jer postaje mekano, a i okus se mijenja.

Na vrećice ili posudice napišite datum da se kasnije lakše snađete. Povrće može stajati u dubokom zamrzivaču do 12 mjeseci, a voće do osam mjeseci. Zamrznuto povrće i voće možete koristiti i za dječje kašice, ali ih tada ipak potrošite najkasnije za pola godine.

Foto: iStock
Ne zaboravite zamrznuti male paketiće bobičastog voća za ukusne smoothieje.

  • Blitva, špinat, kelj - blanširajte tri minute. Isperite hladnom vodom, ocijedite. Narežite, stavite u vrećice i zamrznite.
  • Bundeve - ogulite i narežite na kockice ili naribajte. Zamrznite sirove.
  • Korabica - narežite ili naribajte. Blanširajte dvije minute, ohladite pa zamrznite.
  • Cikla - skuhajte, ogulite, narežite i zamrznite.
  • Mrkva, peršin, celer - operite, narežite i zamrznite.
  • Grah, grašak - zamrznite sirove.
  • Mahune - operite, narežite i blanširajte tri minute. Ohladite hladnom vodom i zamrznite.
  • Kukuruz - očistite klipove kukuruza i blanširajte 3 minute. Klipove stavite u vrećice i zamrznite.
  • Brokula, karfiol - operite i odvojite na cvjetiće. Blanširajte tri minute, ohladite hladnom vodom. Osušite na krpi pa zamrznite.
  • Jabuke, kruške - operite, ogulite, narežite na ploške ili naribajte. Pokapajte limunovim sokom da ne potamni i zamrznite.
  • Jagode, ribizli i drugo bobičasto voće - operite, osušite i zamrznite.
  • Breskve, marelice, šljive, trešnje - operite, osušite, izvadite koštice i zamrznite.

Trik kako povrće i voće zadržati u izvornom obliku

Maline, višnje, cvjetove brokule, i slično voće i povrće za koje je važno da se ne zalijepi prilikom zamrzavanja, najbolje je rasporediti na pleh obložen papirom za pečenje tako da se komadi međusobno ne dodiruju i potom staviti u zamrzivač. Kad se zaledi, stavite ga u prozirne vrećice.

Linker
11. listopad 2024 21:12