Zobena kaša s razlogom se smatra zdravim doručkom. Iznimno je popularna, jednostavna za pripremu, ukusna i tijelu osigurava energiju i hranjive tvari. Sadrži vlakna, složene ugljikohidrate, proteine, minerale kao što su magnezij, fosfor, željezo, cink te vitamine. Tijelo ih može još bolje apsorbirati ako zob kuhate ili, još bolje, namočite zobene pahuljice preko noći. No, ako ste poslije ovog doručka brzo gladni, nešto radite pogrešno. Obratite pozornost na ovih pet zamki zbog kojih ćete dobivati na težini.
KLJUČNA JE VELIČINA PORCIJE
Zahvaljujući složenim ugljikohidratima zobena kaša pruža posebno dobru i dugotrajnu sitost. Međutim, često se čini da je mjerica (40-50 grama) zobene kaše premalo, no ne zaboravite da će nabubriti u tekućini, a osim toga dodat ćete joj još zdravih sastojaka.
SVJEŽE VOĆE
Voće ne sadrži samo vitamine nego je i puno vlakana. Jabuke, na primjer, sadrže pektin, koji osigurava dugotrajnu sitost. Ako volite posegnuti za malo više zobene kaše, radije dodajte još voća. Na primjer jagode, jer imaju malo kalorija, bogate su hranjivim tvarima i ugodne slatkoće. Bobičasto voće poput borovnica i malina smatra se najzdravijim, a odlično se slaže sa zobenom kašom.
BEZ VISOKOKALORIČNIH SASTOJAKA
Suho voće kao što su datulje i smokve često se stavlja u zobenu kašu. To jesu zdrave opcije, međutim suho voće ima znatno više kalorija od svježeg jer sadrži mnogo fruktoze. Također, mnogo orašastih plodova, čokoladne kuglice ili granola sadrže daleko više kalorija nego što mislite. Šaka orašastih plodova i nekoliko komada suhog voća dnevni je limit. Gotovu granolu izbjegavajte jer ne možete znati koliko u njoj ima šećera.
NE ZABORAVITE PROTEINE
Nakon dobrog doručka dugo biste trebali biti puni energije i siti. Održavanje sitosti može se postići kombiniranjem složenih ugljikohidrata, vlakana i proteina. Sve je to već sadržano u zobenoj kaši, ali ako joj dodate malo više proteina poput žlice maslaca od orašastih plodova ili grčki jogurt, skyr ili kvark, bit ćete siti do ručka.
MLIJEKO ILI VODA
Ako vam se ne sviđa kaša obogaćena proteinima, onda barem koristite mlijeko. Namočite li zob samo u vodi kako biste uštedjeli na kalorijama, nećete biti dugo siti. Osim toga, voda vas mami da kašu zasladite, dok kaša pripremljena s mlijekom već ima malo prirodne slatkoće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....