Oduvijek u jela dodajem vino. Rižoto je jedno od jela koje bez bijelog vina ne bi imalo tako pun okus. Vino obogaćuje i sve mesne umake. Jedan od nama omiljenih nedjeljnih ručkova je dobar komad mesa, na primjer teletine ili janjetine, s gomilom korjenastog povrća podlivenog čašom vina. Kad bolje promislim, ne znam zašto češće nisam dodavala i sočne bobice grožđa koje jelu dodaju aromu, a nakon termičke obrade i zanimljivu mješavinu slatkoće i kiselosti. Kako je vrijeme berbi, Lucija i ja odlučile smo se na mali eksperiment pa smo omiljenim ribljim i mesnim jelima dodale nešto više povrća nego inače i bobice grožđa. Savršeno pečene kocke tune sa zelenim umakom oplemenjenim grožđem mogu biti odlična večera. Tu su i dva brza i konkretna mesna jela: jedno s piletinom koju Lucija, baš kao sva djeca, jako voli te kobasice koje ne jedemo često, tek ako dobijemo domaće. Sve uz puno povrća koje mijenjamo prema sezoni, a s njim obični obroci nikad ne dosade jer promijene i okus.
U kuhinji ne treba biti klasičar, kuhanje je igra! Budući da kuham od malih nogu, naučila sam poštovati tradicionalna jela, ali i shvatila da razigranost u kuhinji donosi veselje i radost svima oko stola.
Pred nama je jesensko obilje pa budite opuštene i same kreirajte nove okuse. Ionako smo sve mi najbolje chefice u svojoj kuhinji!
TUNA S BOBICAMA
Sastojci:
- 5 tortilja
- 20-ak kockica tune
- maslinovo ulje
- 10 bobica bijelog grožđa
- 1 paprika
- 10 kapara
- peršinov list
- svježi bosiljak
- 2 češnja češnjaka
- sušeni bosiljak
Priprema:
- Tortilje izrežite na četvrtine, premažite ih maslinovim uljem sa sušenim bosiljkom i ispecite na nenamašćenoj tavi.
- Odrezak tune narežite na kocke pa ih ispecite na roštilj tavi tako da u sredini ostanu ružičaste. Pečene pospite krupnom soli.
- Pripremite umak od nasjeckanog češnjaka, bosiljka, peršina, paprike, kapara, bobica grožđa i maslinova ulja. Volite li ljuto, na sve možete staviti malo ljute paprike ili ukiseljene papričice.
LUCIJINA KRILCA
Sastojci:
- 8 pilećih krilaca
- 20 bobica crvenog grožđa
- 2 rajčice
- 1 limun
- maslinovo ulje
- domaća šalša
Marinada:
- sol
- papar
- med
- Worcester umak
- sojin umak
Priprema:
- Pripremite marinadu pa u nju uronite krilca i ostavite u hladnjaku barem dva sata.
- Ispecite ih na podlozi od maslinova ulja i šalše.
- Oko njih stavite bobice grožđa i rajčicu narezanu na ploške. Pecite otklopljeno 30 minuta dok se ne zapeče.
ČAROBNI PLADANJ IZ PEĆNICE
Sastojci:
- 4 kobasice za roštilj
- 1 tikvica
- 1/2 muškatne buče
- 2 mrkve
- 1 komorač
- 1 paprika
- 2 cikle
- 2 glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol
- 1 dl vina
- 10 bobica bijelog grožđa
- papar
Priprema:
Kobasice smotajte kao zmiju i probodite ražnjićem. Uokolo poredajte narezano povrće. Začinite, podlijte vinom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva prvo poklopljeno 20 minuta, a zatim otklopljeno još 10 minuta.
VOĆNA SALATA U GREJPU
Sastojci:
- 2 grejpa
- 1 jabuka
- 10 bobica grožđa
- 1 kruška
- 1 breskva
- 10 šljiva
- sok đumbira
- sok jednog limuna
- 1 žlica meda
Priprema:
Sve voće narežite, prelijte sokovima pa njime napunite izdubljeni grejp.
SAVJET VIŠE: Dodate li kuhanu ječmenu kašu, dobit ćete zdrav doručak. Kaša se kuha na mlijeku u omjeru 1:3, a mlijeko malo posolite prije dodavanja pahuljica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....