Istraživanje provedeno na Nacionalnom sveučilištu u Seoulu pokazalo je da su zdrave odrasle osobe koje su dnevno jele 30 grama tamne čokolade s 85 posto kakaa bile sretnije u odnosu na zdrave odrasle osobe koje su jele čokoladu s manjim udjelom kakaa ili je uopće nisu jele.
Manje šećera
Korejski znanstvenici smatraju da je poboljšanje raspoloženja povezano s promjenama u mikrobiomu crijeva do kojih je došlo nakon jedenja tamne čokolade, kao što je pokazala analiza uzoraka stolice ispitanika. Čokolada s većim postotkom kakaa je bolji izbor jer sadrži manje šećera, masti i drugih dodataka kao što su bojila i palmino ulje.
Pokazalo se da je konzumacija tamne čokolade znatno smanjila negativno raspoloženje u skupini ispitanika koji su jeli čokoladu s 85 posto kakaa, ali ne i u skupini ispitanika koji su jeli čokoladu sa samo 70 posto kakaa. Uzorci stolice su pokazali da je i raznolikost mikrobioma crijeva bila znatno viša u skupini ispitanika koji su jeli čokoladu s 85 posto kakaa nego u kontrolnoj skupini.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....