SHUTTERSTOCK
Baš kako treba

Uz ovih 10 trikova vaš će odojak biti glavni hit blagdanskog stola - sočan, hrskav i neodoljiv

Sadrži vitamine B skupine, uključujući B1, B6 i B12, koji su ključni za zdravlje živčanog sustava i metabolizam

Pečeni odojak već desetljećima zauzima posebno mjesto na blagdanskim stolovima diljem Hrvatske, osobito prvog dana nove godine. Sa svojom hrskavom koricom i sočnim mesom, simbol je obilja i dobre sreće u novoj godini, a svojim tradicionalnim okusom budi uspomene iz djetinjstva. Iako se često smatra raskošnim i kaloričnim jelom, u umjerenim količinama može biti dio uravnotežene prehrane. Meso odojka bogato je proteinima koji pomažu u izgradnji i regeneraciji mišića. Također sadrži vitamine B skupine, uključujući B1, B6 i B12, koji su ključni za zdravlje živčanog sustava i metabolizam. Cink i željezo iz svinjetine pomažu u jačanju imuniteta i poboljšanju cirkulacije. Kod pripreme odaberite manje masne dijelove mesa i kombinirajte ga s obiljem povrća kako biste uravnotežili obrok. Tako, uživanje u ovom tradicionalnom specijalitetu može biti i ukusno i nutritivno vrijedno. Ako želite baš ove godine oduševiti svoju obitelj i prijatelje, donosimo deset savjeta za pripremu savršene pečenke:

1. Kupnja odgovarajućeg mesa

Prvi i ključan korak u kojem već u startu možete pogriješiti pa sav ostali trud pada u vodu jest kupnja odgovarajućeg mesa. Kupite svježe meso od provjerenog mesara te odaberite prednju četvrtinu odojka koja ima više kostiju i sočnija je, no ako preferirate krto meso, odaberite zadnju četvrtinu buta. Je li meso svježe možete prepoznati po koži koja treba biti svijetla i mekana. Ako ima suhih, tvrdih i požutjelih dijelova, to je znak da meso nije svježe i pečenje vam neće ispasti ukusno i sočno kako želite.

2. Priprema

Cijeli komad mesa dobro posolite dan ranije i ostavite u hladnjaku preko noći da sol uđe što dublje u njega. Ako meso posolite netom prije pečenja, korica će vam biti slana, a samo meso bezukusno.

3. Stavljanje na sobnu temperaturu sat vremena prije pečenja

Pečeni odojak će biti ukusniji ako je meso u trenutku kad ga stavljate peći sobne temperature. Ako stavljate jako ohlađeno meso u pećnicu, ono se neće ravnomjerno ispeći. Zbog toga meso izvadite iz hladnjaka najmanje jedan sat prije pečenja.

4. Marinada plus

Želite li malo aromatičniji odojak kao što je običaj u talijanskoj kuhinji, meso noć prije pečenja treba marinirati u vinu ili mlijeku uz dodatak luka, celera i aromatičnog bilja, poput salvije i ružmarina.

5. Korištenje papirnatog ubrusa

Prije pečenja meso i kožu treba osušiti papirnatim kuhinjskim ručnikom.

6. Svinjska mast ili ulje

Odojak premažite svinjskom masti ili istrljajte uljem, a premažite masnoćom i dno posude u kojoj ćete ga peći. Nekome je to možda jasno kao dan, ali nekome tko se možda prvi puta upušta u pečenje odojka nije zgoreg napomenuti da se meso stavlja u lim za pečenje okrenuto tako da je koža gore jer u suprotnom ništa od grickanja hrskave kožice.

7. Temperatura pećnice

Kad je riječ o dužini pečenja, držite se pravila da se odojak peče oko jedan sat po kilogramu i to na nižoj temperaturi, oko 120 – 130 stupnjeva. Naime, veći komadi svinjetine, kao što je to slučaj s odojkom, peku se na nižoj temperaturi dulje vrijeme jer će tako biti sočniji, a to je ono što želite, zar ne? Dakle, treba biti strpljiv i peći svoju mesnu poslasticu dugo i polako. Tijekom pečenja ne otvarajte vrata jer je cilj da u pećnici bude konstantna temperatura kako bi meso bilo ravnomjerno ispečeno.

8. Strpljenje

Također, suzdržite se od toga da tijekom pečenja meso probadate i bockate nožem ili vilicom kako biste provjerili je li pečeno jer će u tom slučaju iz unutrašnjosti iscuriti sok i meso neće biti onako sočno kao što je cilj.

9. Piva kao dodatak

Pod kraj pečenja, zbog okusa, zalijte meso pivom. No, to ne znači da uzmete bocu pive i okupate u njoj odojak, već da ga samo malo poprskate pivom. Pravi majstori to rade tako da promućkaju bocu pive i onda s njom lagano poprskaju odojak. Ako vam se to čini prekomplicirano, možete ga preliti i s nekoliko žlica pive i to je sasvim dovoljno.

10. Pojačajte temperaturu pećnice

Zadnjih deset minuta pečenja pećnicu pojačajte na 200 stupnjeva kako bi kožica porumenila i postala hrskava. Želite li da kožica i ostane hrskava, pečen odojak nemojte poklapati niti pokrivati folijom jer će se upariti i kožica će izgubiti hrskavost. Ostavite meso da se hladi otkriveno.

31. prosinac 2024 10:23