NUNGNING20/SHUTTERSTOCK
Biljna mlijeka

Usporedili smo prednosti i nedostatke zobenog i bademovog mlijeka, provjerite koje je bolji izbor za vas

Nutritivno se ne mogu mjeriti s kravljim mlijekom

Iz dana u dan kao da je sve veći broj alternativnih mlijeka dostupan u trgovinama. Koliko je to dobro, toliko može biti i zbunjujuće za potrošače koji pred tolikim izborom trebaju odlučiti hoće li odabrati bademovo, sojino ili neko treće mlijeko ili će ih izmjenjivati nekoliko. Među najpopularnijima su mlijeka od badema i zobi. Evo što stručnjaci kažu o tome koje je od njih bolji izbor za kavu ili čaj, a koje za jutarnje žitarice, koje je zdravije te imaju li ta dva alternativna mlijeka i neke negativne strane.

Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko je vrlo popularno zbog neutralnog okusa i izostanka alergena. Želite li sami napraviti zobeno mlijeko, dovoljno je da u blenderu izmiješate zobene pahuljice i vodu i zatim dobivenu tekućinu procijedite. Komercijalno zobeno mlijeko zapravo se radi na isti način, samo u mnogo većim količinama te može sadržavati dodane vitamine i minerale, okuse, ulja ili šećere, ovisno o tome kakvo zobeno mlijeko kupujete.

- Što se tiče kremoznosti i teksture, zobeno mlijeko prilično je slično kravljem mlijeku, ali je slađe. Kaloričnije je i sadrži više ugljikohidrata, ali ima i više vlakana i proteina nego bademovo mlijeko. Odličan je izbor za osobe alergične na orašaste plodove, kao i za dodavanje u kavu te za pripremu slastica – kaže nutricionistica Emily Peck.

I doista, zobeno mlijeko je najpopularnije od svih biljnih mlijeka kad je riječ o pripremi kave, cappuccina, macchiata i slično, a njegov blag okus i kremasta tekstura čine ga savršenim i za umakanje keksa. Poput većine biljnih mlijeka, kupovno zobeno mlijeko možete čuvati dok ne otvorite pakiranje, a onda ga treba potrošiti u roku od deset dana.

Nutritivni profil: Šalica nezaslađenog zobenog mlijeka sadrži: 112 kcal; 6,5 g masti; 12 g ugljikohidrata; 1,9 g proteina; 347,8 mg kalcija.

Bademovo mlijeko

To je vjerojatno najpopularnije biljno mlijeko danas. Oni koji ga žele raditi sami u vlastitoj kuhinji, mogu to učiniti na isti način kao što se radi i zobeno mlijeko: u blenderu se miješaju bademi i voda, a zatim se tekućina procijedi. Jednako kao i u slučaju zobenog mlijeka, mnoga industrijski proizvedena bademova mlijeka sadrže dodane vitamine i minerale, kao i šećer, zgušnjivače, okuse ili konzervanse. Između bademovog i zobenog mlijeka razlika u okusu je prilično očita.

- Bademovo mlijeko je gušće, što može biti i prednost i nedostatak, ovisno o tome za što ga koristite. Primjerice, takva konzistencija čini ga lošijim izborom za dodavanje u kavu ili za pripremu vruće čokolade, no odlično je kao samostani napitak ili za pripremu jutarnjih žitarica – kaže Peck.

I bademovo je mlijeko dostupno u trgovinama u "trajnim" verzijama, što znači da ga možete čuvati kod kuće i otvoriti kad vam zatreba. I općenito ima dulji rok trajanja nego druge vrste alternativnih mlijeka.

Nutritivni profil: Šalica nezaslađenog bademovog mlijeka sadrži: 44,7 kcal; 3,7 g masti; 1,6 g ugljikohidrata; 1,6 g proteina; 371,3 mg kalcija. Bademovo mlijeko ima više vitamina E i manje kalorija i ugljikohidrata od zobenog mlijeka, ali sadrži više vode.

image

Zobeno je mlijeko zbog teksture bolje u kavi, dok je bademovo prikladnije za jutarnje žitarice

NEW AFRICA/SHUTTERSTOCK

Imaju li nedostataka

Zobeno mlijeko pametan je izbor za osobe koje ne podnose kravlje mlijeko. No, nutritivno je slabije u usporedbi s bademovim i kravljim mlijekom.

- Obrano kravlje mlijeko sadrži dvostruko više proteina od bademovog i od zobenog mlijeka. Kravlje mlijeko sadrži i više mikronutrijenata od biljnih mlijeka, prema dosad objavljenim studijama. Neki od tih nutrijenata dodaju se u bademova i zobena mlijeka, a količina varira ovisno o proizvođaču. S kravljim mlijekom unosite dobru dozu vitamina A, B2, B12 i C, kao i biotin, pantotensku kiselinu, kalcij, fosfor i jod. Ništa od toga ne dobivate u biljnim zamjenama za mlijeko – ističe nutricionistica Allison Tannis, dodajući da je nedostatak i činjenica da je zobeno mlijeko tri do četiri puta skuplje od kravljeg mlijeka.

Koje je mlijeko zdravije?

Prema nutricionisticama, i zobeno i bademovo mlijeko su zdrave biljne alternative kravljem mlijeku. Obje vrste mlijeka imaju malo ili nimalo zasićenih masti i obogaćuju se kalcijem, vitaminom D, vitaminom B12 i drugim nutrijentima kako bi njihov nutritivni profil bio što sličniji onom kravljeg mlijeka.

- Ključna razlika je u aditivima, za koje je, naravno, poželjno da ih ima u što manjoj mjeri, pa je važno prilikom izbora dobro čitati deklaracije s popisom sastojaka – kaže Peck. Dodaje i da će nutritivni profil zobenog mlijeka u usporedbi s onim bademovog mlijeka varirati ovisno o udjelu vode, što također može varirati od proizvođača do proizvođača. A što je više vode, to je manje zdravih sastojaka, to jest zobi ili badema u vašem mlijeku. S obzirom na to da bademovo mlijeko općenito sadrži više vode od zobenog, moglo bi se reći da je zobeno mlijeko zdravije jednostavno zato što ono sadrži više zobi (i nutrijenata kojima ona obiluje) nego što bademovo mlijeko sadrži badema, kaže Tannis.

S nutritivnog stajališta, obje stručnjakinje ističu da je kravlje mlijeko superiorno i najbolja opcija, osim za osobe koje ga ne podnose. Ako ga ne podnosite, a važan vam je unos proteina, preporučuju sojino mlijeko, koje je od svih alternativnih mlijeka najbliže nutritivnom sastavu kravljeg mlijeka.

24. studeni 2025 17:55