Već znate da svaki dan trebate pojesti nekoliko porcija povrća, ali jeste li ikad razmišljali o unosu morskog povrća? Kelp je pun zdravih hranjivih tvari koje mogu biti od koristi za vaše zdravlje, a možda čak i spriječiti neke bolesti.
Ako ste ljubitelj japanske kuhinje, vjerojatno ste jeli kelp. To je morska alga, a ujedno i jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Najčešće se koristi u japanskim jelima, kao što su miso juha i udon.
Budući da je kelp bogat hranjivim tvarima, postoje mnoge tvrdnje o njegovim zdravstvenim dobrobitima. Zbog polisaharida koje sadrži u sebi, pruža i osjećaj sitosti te pomaže kod problema s probavom. Radi navedenog često se koristi kao pomoć pri mršavljenju. Znanstvenici još trebaju dokazati benefite konzumacije ove morske biljke, ali zato vrijeme možete uživati u ukusnom dodatku jelima.
Pomaže održati zdravlje štitnjače
Vaša štitnjača zahtijeva jod za pravilno funkcioniranje, no naše tijelo ga ne proizvodi pa je važno unositi ga kroz hranu. U nedostatku joda, štitnjača ne proizvodi dovoljno potrebnih hormona, a to stanje je poznato kao hipotireoza (stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače). Kelp sadrži jod i može spriječiti stanja uzrokovana nedostatkom joda. Ipak, budite oprezni - previše joda, također, može uzrokovati probleme sa štitnjačom.
Svakako razgovarajte s liječnikom ako redovite jedete kelp i uzimate suplemente koji sadrže jod.
Pomaže u kontroli dijabetesa
Osim što je bogat jodom, kelp sadrži mineral vanadij koji može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2. Rane studije na životinjama i ljudima pokazale su da je moćan u regulaciji šećera u krvi. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja.
Isto tako, znanstvenici proučavaju fukoksantin, tvar u smeđim algama koja bi mogla pomoći u kontroli težine, što je važno za osobe s dijabetesom. Istraživači su otkrili da fukoksantin povećava proizvodnju omega-3 masnih kiselina DHA i proteina uključenih u metabolizam masti kod glodavaca. Međutim, nije baš jednostavno postići da ljudi jedu dovoljno morskih algi kako bi iskusili ove dobrobiti.
Sprječava anemiju
Uz brojne druge minerale i tvari, kelp sadrži i željezo, nutrijent koji je neophodan za sprječavanje anemije. Ako imate problema s anemijom, tkiva vašeg tijela ne dobivaju dovoljno kisika zbog nedostatka crvenih krvnih stanica. Žene su posebno tijekom menstruacije izložene riziku od anemije, koja može uzrokovati umor, slabost, vrtoglavicu i druge simptome.
Osim joda i željeza, kelp sadrži i:
- kalcij
- folna kiselina
- magnezij
- vitamin K
Kako koristiti kelp?
Kelp je dostupan u raznim oblicima, a ljudi ga mogu konzumirati kao hranu ili dodatak prehrani.
Drugi načini korištenja:
- organski, sušeni kelp možete dodati u juhe i variva
- sirove rezance od kelpa možete dodati salatama i glavnim jelima
- hladna salata od kelpa s uljem i sjemenkama sezama
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....